בימים שבהם רק 78% מהאוכלוסייה מוגנת מהדף טילים בצורה זו או אחרת (ממ"ד, מקלט וכו'), המיגונית הפכה לפתרון קל עבור פגיעות הדף. מדובר במבנה טרומי, שמתפקד כמרחב מוגן המוצב בשטח ציבורי פתוח (יישוב, פארק, גני משחקים, תחנת אוטובוס ועוד), ומיועד לספק מיגון מידי בפני התקפות של רקטות ופצמ"רים שזמן ההתרעה בפניהן הוא קצר מכדי לאפשר גישה למקלט.
מי בדרך כלל קונה מיגונית?
מדובר בדרך כלל תושבי הדרום שאין להם אפשרות להתקין ממ"ד, לפחות לא בטווח הקצר. כיום קיים צו המתיר הצבת מיגונית, ללא צורך בהליך של תכנית או היתר (גם בבניית ממ"ד נרשמו הקלות וניתן לקבל אישור לבניה תוך שבועיים בלבד - אבל ברור שבנייתו תיקח כמה שבועות והיא לא נעשית ביום אחד, כמו במקרה של מיגונית).
מדוע אנשים מעדיפים להזמין מיגונית? בסוף, עלות הקמת ממ"ד נעה סביב 120-150 אלף שקל, כשמיגונית תעלה כ-50 אלף שקל. המיגונית היא פתרון מיגון נייד שקל לשנע אותו באופן יחסי. גם האספקה היא יחסית מהירה ואורכת כמה ימים בלבד. לבסוף, זהו פתרון זול משמעותית שמספק פתרון דומה לממ"ד.
בחברות המייצרות טוענים כי ההגנה היא מקסימלית, כמו בממ"ד. חלק מהחברות מייצרות כיום קירות ותקרה של 30 ס"מ כדי להתאים את הדרישות לאלו של ממ"ד. הם מצרפים כמובן דלת הדף תקנית שעומדת בסטנדרטים הנדרשים מממ"ד.
אילו סוגי מיגוניות קיימים?
חשוב לציין שישנם כמה סוגים של מיגוניות, כשחלקם עשוי להיות זול יותר. למשל, מיגוניות המיועדות לשטח חיצוני, כמו חצר הבית, ניתן למצוא במחירים שנעים סביב 30-35 אלף שקל. מיגוניות המיועדות לחדר פנימי יקרים יותר ונעים סביב 70 אלף שקל. כמו הממ"ד, גם המיגונית כוללת דלת הדף, חלון, הכנה לחיבור של חשמל ותקשורת - על פי התקן. מעבר למחיר, צריך לזכור שהמיגונית זמינה יותר, ניתן לשנע אותה ממקום למקום וגם אם עברתם דירה, אפשר לקחת אותה אתכם.
שאלה נפוצה בהקשר הזה היא האם המיגונית יכולה להתאים לדרישות פיקוד העורף בעניין טופס 4. ובכן, התשובה היא לא. בניינים חדשים חייבים ממ"ד, בעוד מיגונית לא מקבל הכרה מלאה על ידי הדרג הפיקודי.
הממ"ד או המיגונית צריכים לספק פתרון מפני שני תרחישים: הראשון הוא הדף והשני הוא רסס. כיוון שרקטה או כל טיל אחר בנוי מחומר נפץ, חלק מהמעטפת נקרע ועף לכיוונים שונים. זו הסיבה שבגללה פיקוד העורף מבקש להמתין במרחב המוגן 10 דקות לאחר הפיצוץ.
בניגוד למרחב המוגן הדירתי או הקומתי, שמספק מענה מלא לקריטריון ההדף ועמיד כמעט באופן מלא מפני חדירת רסיסים, המיגונית תהיה מותאמת למה שהזמנתם: תוכלו לבחור עיבוי של הקירות כך שתהיה עמידה בפני רסיסים, אבל הקריטריון יהיה נמוך יותר. באשר להדף - הרמה היא דומה.
בסוף, מדובר בעניין של תקציב ומקום. מי שיכול להרשות לעצמו לבנות ממ"ד בחצר, כנראה יעדיף את זה לטווח הארוך, אך המיגונית היא זולה יותר. מי שהדירה שהוא גר לא בבעלותו, לרוב יעדיף מיגונית, גם בשל העלויות וגם בשל העובדה שניתן להעביר אותה לכל בית פרטי אחר.