ברקע הרגישות הגבוהה גם כך ביחסי ישראל-רוסיה, ביהמ"ש המחוזי בירושלים הוסיף אתמול (חמישי) עוד שמן למדורה. בפסק הדין של השופט מרדכי כדורי, בוטלה הבעלות של רוסיה על חצר כנסיית אלכסנדר בירושלים, והוחלט כי ההחלטה תעבור ל"דרגים הגבוהים ביותר ברשות המבצעת". כלומר, ההחלטה תעבור לממשלת ישראל וראש הממשלה נפתלי בנט שניהל לאחרונה שתי שיחות עם פוטין על המלחמה באוקראינה.
מדובר במחווה שניתנה בתקופת ממשלת נתניהו בעקבות שחרור נעמה יששכר מהכלא הרוסי. כעת תצטרך ממשלת ישראל לדון בנושא מחדש, החלטה שעשויה להגביר את הרגישות ביחסים בין המדינות.
בפסק הדין, שפורסם על ידי אבישי גרינצייג ב"גלובס", נכתב כי המפקחת על רישום מקרקעין "הייתה מנועה מלהכריע בבקשה לחידוש הרישום. מסקנה זו מייתרת את הצורך לדון בטענות הרבות שהעלו הצדדים לגופו של עניין, ומותירה את ההכרעה בהן לשיקול דעתם של הגורמים המוסמכים - הם הדרגים הגבוהים ביותר ברשות המבצעת".
בשנת 2017 הוגשה הבקשה על ידי ממשלת רוסיה, לרשום אותה כבעלת הזכויות בחצר הכנסייה. הבקשה התקבלה לאחר שחרור הצעירה הישראלית נעמה יששכר מהכלא הרוסי, כ"מחווה" לפוטין. ראש הממשלה לשעבר נתניהו אפשר את המהלך בכך שקבע כי הסכסוך על השטח מתאים להגדרה של "מקום קדוש" ולפיכך לא ידון בערכאה שיפוטית.
את הערעור שהוביל להחלטה הגיש הארגון Orthodox Palestine society of Holy Land. בדיון, הארגון יוצג בידי עורכי הדין שי גימלשטיין, אילן גולוד וישראל קליין ממשרד ש. הורוביץ ושות'. "ההחלטה מסכלת את ניסיון ההשתלטות הבלתי חוקי של הפדרציה הרוסית על חצר אלכסנדר, שאינה שייכת לה, ועל כך יש לברך", מסר עו"ד גימל שטיין. "ההחלטה לא התייחסה אומנם לשאלת הזכויות המהותיות בנכס, אולם העובדות המשפטיות וההיסטוריות הן ברורות וחד משמעיות".
הוא הוסיף: "לכן, אנו משוכנעים כי כל בירור אובייקטיבי, בבית משפט או בפני צוות שרים, יסתיים במסקנה הבלתי נמנעת כי מרשינו, ארגון ה-OPS שבראשותו ניצב מר ניקולאי וורנוצוב הופמן, הוא הבעלים החוקי היחיד של חצר אלכסנדר".