ישראלים ברי מזל שזכו בדירה במסגרת מחיר למשתכן בהגרלות שהתקיימו בשנת 2016, יכולים כעת למכור את דירתם. זאת לאחר, שבמסגרת הכללים של ההגרלה - אסור היה להם למכור אותה במשך 7 שנים מיום הזכייה. מה הרווח שהם צפויים לקבל?
לדוגמה, דירת 5 חדרים בלוד שהוגרלה בשנת 2016: "זה בעצם אחד מבין הפרויקטים הראשונים שיצאו למכירה", סיפרה יועצת הנדל"ן תהל כהן מרימקס. באותה השנה כיהן משה כחלון כשר האוצר, מאז התחלפו שלושה שרים בתפקיד - ומחירי הדירות זינקו ב-50%, מה שהפך את הזכייה של בעלי הדירה למכרה זהב. לפני 5 שנים בעלי הדירה רכשו אותה ב-970 אלף שקל, היום היא כבר משווקת בשני מיליון ו-200 אלף שקל - פער של למעלה ממיליון שקלים.
בשנת 2016 מחירי הדירות בשכונת אחיסמך בלוד עלו מיליון ו-95 אלף שקל בשוק החופשי, במסגרת מחיר למשתכן נמכרו הדירות ב-800 אלף שקל - הנחה של כ-300 אלף שקל. היום כבר שווי הדירה עומד על שני מיליון ו-100 אלף שקל - עלייה של 162%.
"הזדמנות לממש את ההשקעה"
פרויקט נוסף שמגבלת המכירה הוסרה ממנו לאחרונה הוא בקריית מוצקין. דירות 5 חדרים בשכונת משכנות אומנים נמכרו לפני 7 שנים, במסגרת ההגרלות, במחיר של מיליון ו-300 אלף שקל. היום אותן הדירות נמכרות ב-2 מיליון ו-100 אלף שקל.
צריך לזכור שהרווח של בעלי הדירות בהגרלות הוא רק על הנייר. התקופה שלה חיכו לא מעט זמן היא מהגרועות ביותר למכור דירה. כששוק הנדל"ן רושם כמעט קיפאון במכירות. "זוכים רבים שרכשו את הדירות לא גרו בהן, אלא השכירו אותן ולכן זאת ההזדמנות שלהם לממש את השקעתם", הסביר סער פלד, לשעבר סגן יו"ר לשכת השמאים, "המשמעות של הדבר שדירות רבות יוזרמו לשוק החופשי במצב לא פשוט כיום, כאשר הריבית גבוהה וקונים בעלי הון עצמי נמוך מתקשים לבצע עסקאות".
אין ספק שהגרלות המדינה יצרו פתרון דיור מיידי לזוגות צעירים שלא בטוח שהיו מצליחים לרכוש דירה, אך מנגד הם לא הצליחו לעצור את עליות המחירים - ובטח שלא לפתור את משבר הדיור. זאת, לתשומת לבה של הממשלה המכהנת שממשיכה לצעוד באותה הדרך.