כתב אישום הוגש בפרשת "הולילנד של בית שמש": פרקליטות מחוז ירושלים הגישה היום (שלישי) כתב אישום נגד 18 עובדי ציבור בכירים בעיריית בית שמש, יזמים ועורכי דין, בגין ביצוע עבירות שוחד והפרת אמונים, מרמה וזיוף בנסיבות מחמירות, עבירות על חוקי תכנון ובנייה, מרמה בנסיבות מחמירות, עבירות מס, הלבנת הון ועוד, כל אחד לפי חלקו. על פי כתב האישום, קשר מושחת שנרקם בשנים 2010-2018 בין יזמים וקבלנים לבין בעלי תפקידים בעירייה באותן שנים (ביניהם סגן ראש העיר לשעבר), אפשר את הקמתו של פרויקט מגורים ומסחר ענק, ללא אישורים מתאימים, תוך מתן שוחד, הימנעות מתשלומי מס של מיליונים ועבירות נוספות רבות.
כתב האישום, שהוגש באמצעות עורכי הדין זהר גיאת, סאמי חוראני וצור חוטה, מתאר לאורך עמודים רבים ועל פני 6 אישומים, כיצד נטלו הנאשמים מגרש ברחוב שפת אמת 8 בבית שמש, שיועד לבניית "מוסד- מרכז תורני" בן 3 קומות לתועלת תושבי השכונה, והקימו עליו את "שיכון יואל": קומפלקס בניה רב קומות, הכולל מרכז מסחרי בן 3 קומות ו-3 מגדלים ובהם עשרות דירות מגורים. דירות אלה נמכרו במחיר מוזל למשפחות בקהילה החרדית, כל זאת תוך התעלמות מחוקי התכנון ותוך ביצוע עבירות מס והלבנת הון חמורות.
בין המעורבים בפרשה: סגן ראש העיר והיועץ המשפטי לוועדה המקומית
"הקמת הפרויקט השאפתני התאפשרה רק בשל שחיתות חמורה של עובדי ציבור בכירים בעירית בית שמש באותן שנים, ביניהם סגן ראש העיר משה מונטג המואשם, בין היתר, בעבירות מרמה והפרת אמונים רבות, מהנדס העיר דני צרפתי, המואשם בין היתר, בקבלת שוחד מאחד היזמים, והיועץ המשפטי של הוועדה המקומית, מוטי ברקוביץ, המואשם בין היתר, בעבירות מרמה הפרת אמונים", נכתב בכתב האישום.
היזמים שנגדם הוגש כתב האישום הם אלה שקידמו את הפרויקט בין השנים 2018-2016, לייב ולדמן, יזם בתחום הנדל"ן ובעל הון ושלמה אייזנשטיין, עורך דין. ובנוסף היזמים שקידמו את הפרויקט בין השנים 2010 ל-2016: הקבלן מרדכי קניג עורכת הדין אירית מרציאנו והיזם מיכאל בן דוד. כתב האישום הוגש גם כנגד נאשמים נוספים, ובהם חברות הקשורות בפרויקט.
מבנה ציבורי של 3 קומות הפך ל-3 מגדלים למסחר ולמגורים
במקור, הוקצה המגרש בידי רמ"י לעמותת "בית ומנוחה", לשם הקמת "מוסד-מרכז תורני", בגובה שלוש קומות, לתועלת הציבור. אולם, כעת בסוף התקופה, עומד על המגרש שלד מבנה בגובה שמונה קומות, המיועד למרכז מסחרי ו-60 דירות, שנמכרו בידי ולדמן ואייזנשטיין לרוכשים שונים, כדירות מגורים, ללא כל זיקה או קשר ל"מוסד-מרכז תורני".
על פי כתב האישום, בשנים 2016-2010 קידמו היזמים בן דוד, קניג ומרציאנו את הקמתו של הפרויקט. בחודש ספטמבר 2016 נמכרו הזכויות במגרש לידי ולדמן, והחל ממועד זה, ועד לפתיחת החקירה, קידמו ולדמן ואייזנשטיין את הפרויקט עבור חסידות סאטמר.
במסגרת זו, בין היתר, פעלו עובדי הציבור מונטג, צרפתי וברקוביץ תוך ניגוד עניינים חריף וסטיה מן השורה, ואישרו היתרי בניה לפרויקט - לטובת היזמים ולבקשתם – בניגוד לדיני התכנון והבניה. לצד הפעולות האסורות והחריגות שעשה מונטג לקידום הפרויקט במסגרת "כובעו הציבורי" כיו"ר הוועדה המקומית ומנהל אגף הנדסה, סייע מונטג לולדמן ואייזנשטיין, חברו הקרוב, למכור את דירות המגורים בפרויקט, תוך שהוא דואג להעמיד הלוואות לרוכשי הדירות במסגרת "כובעו הפרטי" כמנכ"ל הגמ"ח המרכזי - העוסק במתן הלוואות לצרכי שיכון במגזר החרדי.
אם זה לא מספיק, במהלך השנים 2018-2017, קיבל מונטג מולדמן טובות הנאה שונות, אשר החריפו את ניגוד העניינים שבו עמד, וזאת כאשר נקלע הפרויקט לקשיים ומונטג נדרש ביתר שאת לסייע בקידומו. במסגרת זו, תרם ולדמן, בין היתר, ארון קודש מפואר, בשווי של כרבע מיליון שקלים לבית הכנסת "משכן ישראל" בבית שמש, אשר הוקם בידי מונטג ואחרים, וקרוי על שם סבו של מונטג. ולדמן תרם מיליון שקלים להקמת בית כנסת ברמת בית שמש לקידום קמפיין הבחירות של מונטג לראשות העיר, והשניים ניסו לקדם יחדיו מיזם בנייה באדמות מנזר בית ג'ימאל בסמוך לבית שמש.
טובות ההנאה של מהנדס העיר
במקביל, במהלך השנים 2018-2015, קיים צרפתי, מהנדס העיר, מערכת יחסים קרובה עם מאכער בשם יצחק רבר. במסגרת זו, קיבל צרפתי מרבר טובות הנאה שונות, במטרה להטות את שיקול דעתו, ולגייס את תמיכתו לטובת קידום עסקיו של רבר ושל לקוחותיו. בתמורה לטובות ההנאה האמורות, הייתה דלתו של צרפתי פתוחה בפני רבר בכל עת, והוא נהג כלפי רבר במשוא פנים, בכך שסייע לו, או ניסה לעשות כן, בטיפול בעניינים שונים של רבר מול אגף הנדסה, וקידם באופן אישי ענייני תכנון ובנייה שונים שהיו בטיפולו של רבר.
פרויקט הבנייה נתפס על ידי המשטרה, כדי למנוע את המשך בניית הפרויקט, בהחלטה שקיבלה את אישורו של בית המשפט העליון, והמדינה תבקש את חילוטו. התיק נחקר על ידי היחידה הארצית למאבק בפשיעה הכלכלית (יאל"כ) במשטרת ישראל, יחד עם פקיד שומה חקירות ירושלים, מע"מ רמלה והרשות לאיסור הלבנת הון.
עורכי הדין זהר גיאת, סאמי חוראני וצור חוטה מסרו: "כתב האישום מתאר התנהלות עבריינית ארוכת שנים, של יזמים ועובדי ציבור, אשר פעלו בדרכי רמיה ושחיתות כדי לקדם אינטרסים פרטיים, תוך פגיעה קשה באינטרס הציבורי, התחמקות מתשלום אגרות ומסים בעשרות מיליוני ש"ח, ופגיעה חמורה בתקינות פעולתם של רשויות השלטון המקומי".
מעו"ד אייל בסרגליק המייצג את מיכאל בן דוד ומיכאל אוחיון יחד עם דניאל אלבז ממשרדו נמסר: "זה עתה קיבלנו את הודעתה המצערת של הפרקליטות בדבר הגשת כתב אישום חרף השימועים הארוכים שבוצעו והשלמת טיעון בכתב. אין לנו כל ספק ראייתית כי לא היה שום בסיס להגשתו. הפרקליטות מודעת היטב לכך שוועדות תכנון ובניה אישרו את הפרוייקט וגם בתי המשפט האזרחיים בערכאות משפטיות ואנו נוכיח כי לא נפל רבב או חלקיק רבב במעשי מרשנו במסגרת התיק".