חוק ההסדרים עדיין לא פורסם באופן רשמי וסימן שאלה גדול ניצב סביב היכולת של הקואליציה לאשר בכלל תקציב, אך ההתנגדויות לתקציב הנבנה כבר נערמות. כפתרון למשבר הדיור מוצע בחוק ההסדרים לתמרץ רשויות לבנות למגורים על ידי מענק על אישור של כל יחידת דיור. את המענקים הללו יממנו הרשויות עצמן, ובעיקר הרשויות החזקות והעשירות יותר, בהפרשות לקרן שמיועדת לעניין זה. במכתב שהגיע לידי N12, ונשלח על ידי מרכז השלטון המקומי לראש הממשלה, שר האוצר ושרת הפנים, מתקוממים על כך ראשי הערים: "הצעה הזויה ומקוממת".

"נחרדנו למקרא הצעת המחליטים שבנדון", נכתב במכתב שעליו חתומים רון חולדאי, יו"ר פורום ה-15 וראש עיריית תל אביב, שי חג'ג' יו"ר מרכז השלטון האזורי וחיים ביבס יו"ר מרכז השלטון המקומי. "מדובר בהצעה הזויה ומקוממת, שמוטב היה אם לא הייתה באה לעולם, ואנו מתנגדים לה נחרצות ובאופן מוחלט. ההצעה, המתיימרת לתת מענה למשבר הדיור, היא למעשה הודאה של המדינה בכישלונה הגמור במתן פתרונות. את כישלונה בתחום הדיור מבקשת המדינה לגלגל על הרשויות המקומיות, ולכך לא ניתן יד. היום נאמר ברורות – לא עוד".

ההצעה שנועדה להאיץ את הבנייה למגורים

ההצעה שמובאת בטיוטת חוק ההסדרים הנוכחית מבקשת לפתור את פרדוקס מבנה הארנונה בישראל: בעוד שעלות השירותים שמקבלים עסקים מהרשות המקומית נמוכה משמעותית מעלות השירותים שמקבלים תושבים, תעריפי הארנונה לנכסים שאינם למגורים גבוהים הרבה יותר מתעריפי הארנונה שמשלמים תושבים – עד פי 20 יותר.

התוצאה היא שלרשויות המקומיות יש תמריץ שלילי חזק לקליטת תושבים חדשים ולבנייה למגורים, בעוד שיש להן תמרוץ יתר להפנות שטחים רבים לתעסוקה ומסחר. כך נוצר עיוות בתכנון העירוני, מתוכננים המון שטחי תעסוקה שאיש לא יממש בשנים הבאות, וחסר תכנון למגורים, מצרך מבוקש מאוד בישראל בימים אלה. זה מוביל בין השאר לעליית מחירי הדיור, כמו גם לחוסר איזון תקציבי ברשויות שקולטות תושבים רבים ולחוסר שוויון משמעותי בשירות לתושב בין ערים מבוקשות למסחר ולתעסוקה לכאלה שאינן מבוקשות.

אביגדור ליברמן ואיילת שקד (צילום: פלאש 90, חדשות)
קיבלו מכתב זועם ממרכז השלטון המקומי. שקד וליברמן, ארכיון | צילום: פלאש 90, חדשות

הפתרון ההגיוני הוא העלאת תעריפי הארנונה למגורים, על חשבון צמצום תעריפי הארנונה לעסקים, אך כל פתרון שכולל העלאת מיסים לתושב עלול להיתקל בהתנגדות משמעותית בקואליציה המקרטעת ממילא. לכן ההצעה שמובאת בטיוטת חוק ההסדרים שונה: באוצר מבקשים לקבוע שכל רשות מקומית תפריש אחוז מסוים מסך הגידול העתידי בהכנסותיה מארנונה לעסקים לטובת "קרן לתמרוץ דיור".

הכספים שהופרשו לקרן יחולקו כמענקים בין הרשויות המקומיות כך שעבור כל היתר לבניית יחידת דיור שהוציאה רשות מקומית היא תהא זכאית למענק בסך 2,000 שקלים לתקציבה. רשויות שהכנסותיהן מארנונה עסקית הן הגדולות ביותר יפרישו 40%, במתווה יורד, עד לרשויות שהכנסותיהן מארנונה שאינה למגורים הן הנמוכות ביותר, אשר יפרישו רק 10%. המטרה היא לסייע לרשויות המקומיות לספק את השירותים הנדרשים לתושביהן, לצמצם פערים בין רשויות מקומיות ולתמרץ את הרשויות המקומיות להגדיל את התכנון למגורים. ולמתן את מחירי הדירות למגורים.

"עצרו את היוזמה המסוכנת הזאת"

"לא יעלה על הדעת כי בטיפול בבעיה לאומית, במקום תקציבים מתאימים מתקציבי המדינה, מבקשים פקידי האוצר להכניס את ידיהם לקופותיהן המדולדלות של הרשויות המקומיות", כותבים בשלטון המקומי ומזכירים כי הכנסות הרשויות המקומיות ממיסוי מוניציפאלי בישראל הן כבר נמוכות משמעותית בהשוואה למדינות ה-OECD, ונועדו למתן שירותים - כל רשות לתושביה.

חיים ביבס (צילום: פלאש/90 )
מנהל מאבק נגד ההצעה שמקודמת בחוק ההסדרים. ביבס, ארכיון | צילום: פלאש/90

"הציבור בישראל אינו חסר דעת", נכתב. "משבר הקורונה והאירועים הביטחוניים והחברתיים שפקדו את המדינה לאחרונה, הוכיחו, שוב ושוב, את חיוניות תפקודו של השלטון המקומי במתן מענים ופתרונות לתושבים. בעוד שהמדינה נכנסה לשיתוק כתוצאה מסבבי בחירות חוזרים ונשנים וקיפאון תקציבי, פעלו הרשויות המקומיות ללא לאות. הנכם נדרשים בזה לקחת אחריות על משברים לאומיים ולתפקד כמדינה שדואגת לתושבים. את הכספים של משלמי המסים תוציאו על משלמי המסים, אלו הקרקעות שלהם! עצרו את היוזמה המסוכנת הזאת, והסירו אותה אחת ולתמיד מסדר יומה של הממשלה".