"לפני מספר חודשים הגענו לסייע לניצולת שואה בת 91 ממבשרת ציון שאת רוב היום העבירה כשהיא מרותקת למיטה והתניידה בכיסא גלגלים. המעבר הצר בכניסה לבית לא אפשר לה לעבור בכיסא גלגלים, ולכן כל יציאה מהבית הייתה מאוד מורכבת וקרתה לעתים רחוקות בלבד. גם בתוך הבית חייה היו לא פשוטים - המעבר הצר בכניסה לחדר הרחצה לא אפשר לה אפילו לגשת לשירותים ללא תמיכה של שני אנשים לפחות", מספרת ענבר יטיב, ממייסדות עמותת סיירת השיפוצים לקשישים וניצולי שואה, עמותה המשפצת ומחדשת דירות של ניצולי שואה.
>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק
"מצבה הבריאותי של האישה לא היה יציב והיא תלויה במטפלת ובסיוע של קרובת משפחה. בגלל טעויות בירוקרטיות היא לא קיבלה את מלוא הזכויות המגיעות לה ונאלצת להתקיים בדוחק", מוסיפה יטיב. "גייסנו מתנדבים ואנשי מקצוע, וביצענו בביתה שיפוץ והנגשה - הרחבנו את כל הדלתות כדי לאפשר לה להתנייד בחופשיות ככל האפשר, ובכניסה גם בנינו רמפה כדי לבטל מדרגה שהקשתה מאוד את היציאה. את הבית אבזרנו ברהיטים ומוצרי חשמל בסיסיים, והוספנו פינה מעוצבת עם כוורת ועליה ספרים ואקססוריז למראה נעים וחם".
"לפני מספר חודשים הצטרפנו לפעילות התנדבותית של הסיירת בביתה של ניצולת שואה", מוסיפה ענת וינר, מעצבת פנים ומנהלת מחלקה בחברת בנייה פרשקובסקי שהייתה שותפה לפרויקט. "אבזרנו ועיצבנו את הדירה בכל הרהיטים הדרושים וכן באקססוריז ופריטים משלימים לתחושת ביתית נעימה כדי לאפשר לה לחיות את שארית חייה בכבוד. כנכדה לניצולי שואה, הנושא ליווה אותי לאורך כל חיי וקשר אותי בקשר אישי לסיפורים, למורשת ולמחויבות לסייע להם לחיות בבטחה".
"קיבלתי הודעה שיש ניצולת שואה שחייה בתת תנאים, בבית קטן עם קירות מתפוררים, חלקם היו מנותקים לחלוטין מהתקרה והיו עתידים לקרוס בכל רגע", מספרת קים רביבו, מעצבת פנים ומתנדבת בדירות של ניצולי שואה. "כשהגענו לדירה והכרנו אותה גילינו עולם ומלואו. היא שמרה תעודות הוקרה שקיבלה על פעולות במשמר האזרחי בשנות ה-50, ותמונות וגזרי עיתונות מרגעים היסטוריים. היא שיתפה אותנו בזיכרונות מתקופת השואה ומהקמת המדינה. בן זוגי ואני הגענו עם רכב מלא בציוד, ידיים מוכנות לעבודה ולב פתוח. שברנו, פירקנו, סחבנו, תיקנו את הקירות, צבענו, ניקינו ואבזרנו את הבית בכל מה שצריך וראוי שיהיה בבית של אישה מבוגרת".
רביבו מספרת שבימים אלו משפצים המתנדבים בית של ניצולת שואה מאור יהודה. "האישה מרותקת לביתה וזקוקה לטיפול צמוד, ובבית יש רטיבות ועובש, מטבח מפורק ורקוב וכלים סניטריים לא שמישים. המטפלים מספרים על פניות חוזרות ונשנות לגורמים שונים, אף פנייה לא הניבה תוצאה", היא מוסיפה.
סיירת השיפוצים לקשישים וניצולי שואה הוקמה במטרה לשפץ ולחדש דירות של קשישים וניצולי שואה בישראל, במהלך שנה וחצי של פעילות שיפצו מתנדבי הסיירת יותר מ-30 דירות וסייעו לעוד עשרות קשישים בתיקונים נקודתיים ואבזור הדירות ברהיטים ומוצרי חשמל הכרחיים וליוו אותם במיצוי זכויות אל מול הרשויות.
הסיירת מאתרת דירות של קשישים וניצולי שואה בעזרת רשויות הרווחה בערים השונות, ובעזרת שכנים ואזרחים טובים והופכת אותם לנגישים וראויים למגורים. בהיעדר מענה ממשי לנושא נגישות וליקויים בדירות של קשישים וניצולי שואה, עמותות וארגונים המסייעים בשיפוצים ועיצוב, הם לרוב המענה היחיד של הדיירים הזקוקים לסיוע.
נתקלתם בקשיש או ניצול שואה שחי בדירה שאינה ראויה למגורים? צלצלו *5291
לתרומות בביט: 052-5663555
לתרומות בלינק: https://did.li/Xjjaa