גינה בבית היא מרחב פרטי שיכול להחליף את הסלון בהרבה הזדמנויות. ממש כמו בתוך הבית, כאשר מעצבים קיר דומיננטי שימשוך אליו את העין, כך גם בגינה ניתן ליצור מיקוד. לפעמים זה יהיה אזור ישיבה נעים ומעוצב בקפידה, לפעמים בריכה או מטבח חיצוני ולפעמים שפע של צמחיה וגינון מטופח. בשנים האחרונות נוספה אבן הבזלת הטבעית, שהמראה הדומיננטי שלה משאיר אבק לכל פרח, ריצוף או כורסה. מקורה של הבזלת הוא סלע שנוצר כתוצאה מהתפרצות לבה שעברה הליך קירור מהיר. בארץ נמצא אותה בסביבות שעוצבו על ידי פעילות געשית רבה, כמו רמת הגולן, הגליל המזרחי, אזור הכרמל ומכתש רמון - אבל גם אצל ספקי אבן ומוצרים לגינה שחווים לאחרונה התעוררות מוחלטת בתחום.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

 >> זה מדעי: השיטה שתרחיק מכם את היתושים בלילה

>> זה לא האוכל: הסיבה שגורמת למקרר להסריח

 

שמעון ואליאור חג'ג' מ"באבא אבן", המתמחה בייבוא ושיווק אבן טבעית ומוצרי גן, מספרים כי טרנד הבזלת התחיל יחד עם פופולריות השליכט הצבעוני האפור והאלומיניום האפור לחלונות הבית, כאשר בעלי בתים חיפשו להתאים אליהם את הרחבות החיצוניות והשבילים בחצר ובחרו באבן הבזלת החזקה. "החלופות היו אבנים בהירות יותר, והבזלת הישראלית בצורתה הטבעית החלה להיות מבוקשת בגימורים שונים. יש גם בזלת וייטנאמית בצורת משושה, שלא נופלת באיכותה מהבזלת הישראלית. היא עוברת תהליך שריפה ולכן כהה יותר, מה שמקנה לה שכבה מונעת החלקה. בנוסף יש אבני בזלת וייטנאמית שחורות יותר, שהן יקרות מכל אבן אחרת". 

לדבריהם, בזלת משמשת בעיקר לריצוף על הקרקע, כאבני דילוג בשבילי הליכה בחצר, כמשטחים לא מנוסרים למסלעות, לפעמים כבריקים - אם חותכים אותה בצורת לבנים, או כמדרגות. מחיר בזלת כאבן דילוג הוא 120-70 שקלים ליחידה, כאבן לריצוף 300-150 שקלים למ"ר, ועבודת הנחה של אבן בזלת על מצעים עולה בין 300-200 שקלים למ"ר.

 

בזלת באבא אבן (צילום: דניאל נחמן)
באבא אבן | צילום: דניאל נחמן

 

בזלת, ג, באבא אבן חיפוי מדרגות חוץ מאבן בזלת (צילום: עידית גודר)
באבא אבן חיפוי מדרגות חוץ מאבן בזלת | צילום: עידית גודר

 

בזלת באבא באבן (צילום: אליאור חג'ג')
באבא באבן | צילום: אליאור חג'ג'
בזלת באבא אבן (צילום: אליאור חג'ג')
באבא אבן | צילום: אליאור חג'ג'

 

גם אורי תורג'מן, הבעלים של "גינה קסומה" המתמחה בפתרונות מקיפים לעיצוב חוץ, חש בתאוצה שתפסו המשטחים המרוצפים בחמש השנים האחרונות. "אבני בזלת נכנסו לתחום הגינות בעשור האחרון. בהתחלה בעיקר כאבני מדרך בשבילים, כשאפשר היה לדלג בין אבן לאבן עם משטח ירוק ביניהן, ואחר כך המשטחים המרוצפים הפכו לפופולריים. היופי של אבן הבזלת הוא במראה הטבעי הפראי שלה בצורה אמורפית, כשהיא מתחברת לגינה כחלק מהטבע", הוא אומר. בבתים מודרניים יותר מעבדים אותה כדי להשתמש במראה של קווים ישרים. לפעמים האבן מגיעה כפלטות של אבן מסורקת, כשהיא קצת בולטת, וכשהיא משמשת למפל מים, המים מקפצים עליה ומתקבל אפקט יפה. בכל מקרה, הוא מדגיש, מאחר שהלוק הסופי פראי הוא לא מתאים לכל אחד. לכן במשטח גדול הוא נוהג לשלב בין האבנים צמחייה ירוקה כדי לרכך את האווירה וממליץ להשאיר את האבן כריצוף בלי לעלות גם לקירות החוץ.

 

בזלת גינה קסומה (צילום: ליאור טייטלר)
גינה קסומה | צילום: ליאור טייטלר
בזלת גינה קסומה (צילום: ליאור טייטלר)
גינה קסומה | צילום: ליאור טייטלר

 

בזלת, ג, גינה קסומה (צילום: אורי תורג'מן)
גינה קסומה | צילום: אורי תורג'מן

 

חשוב להקפיד על תחזוקה שנתית

חשוב לציין כי שימוש באבני בזלת נחשב כעבודה אמנותית. תורג'מן מ"גינה קסומה": "לא מניחים את האבן על האדמה, אלא על מצע מהודק שמהווה עבורה תשתית. מקפידים על חיתוך האבנים ופילוסן, מתאימים בין האבנים כדי שיתחברו זו לזו במראה שלהן ושומרים ביניהן על מרווחים של 2 ס"מ כפוגות. אחרי ביטון האבנים מגיע שלב מילוי המלט בפוגות. כל התהליך הזה כרוך בעבודה מדויקת, כולל ניקיון כל אבן כדי שלא יישארו עליה שאריות של חומר". 

כדי לתחזק את אבן הבזלת הטבעית, יש לאטום אותה מדי שנה עד שנתיים בסילר כדי למנוע חדירת לכלוך, מה שמעניק לה מראה כהה יותר. באופן רגיל אפשר לשטוף אותה במים כמו כל ריצוף בחצר. "יש להביא בחשבון שהאבן הכהה קולטת חום ולכן לא יהיה נוח לדרוך יחפים על משטח שאינו מוצל באמצעות פרגולה או עצים מצלים". מחיר יחידה לדבריו נע בין 200-60 שקלים, ומחיר העבודה בין 1,000-500 שקלים למ"ר. 

שילוב הבזלת כמשטח רציף

 טאץ' יווני הוענק לבית פרטי בקיבוץ דביר על ידי רחבת כניסה מאבן בזלת המשלבת דלת כחולה. "אבני בזלת מוסיפים מראה אותנטי שניתן לקבל רק באמצעות חומרים טבעיים", אומרת מעצבת הפנים שירלי רוט, שתכננה ועיצבה אותו משלב ההיתר. "הגוון והנראות של האבנים אינם כפריים מדי ולכן מתאימים גם כשרוצים להכניס טוויסט אותנטי לבית מודרני". רוט ממליצה לשלב את אבן הבזלת בעיצוב חוץ, שכן בפנים הבית קשה יותר פרקטית לתחזק אותה, מה עוד שהמדרך אינו מפולס לחלוטין ולכן יתאים לגינה בה אין הכרח לפילוס מדויק. "ניתן לשלב אותה במשטח גדול ורציף במבואת כניסה לבית או להשלים באבני בזלת שמסודרות בשביל בין אבני טוף או חלוקי נחל קטנים - במקום ריצוף. בעיניי ריצוף הוא חיבור פחות טבעי ופחות נכון בין הבית לגינה. כמובן, יש לדאוג גם לאיטום איכותי סביב הבית".

לדברי רוט, אבן הבזלת בעלת המראה הטבעי חזקה מאוד ועמידה לאורך שנים ללא שחיקה. ביחס לאבנים טבעיות אחרות, קל לפלס אותה לצורת משטח. "החיסרון הבולט שלה הוא כשרוצים להשיג מראה אותנטי ומבצעים סביבה כוחלה (מלט למילוי פוגות), שהוא חומר אטום פחות. בבית הזה בוצעה העבודה על בסיס יציקת בטון כדי לאפשר למשטח להיראות איכותי ולהישאר מפולס לאורך שנים".

עיצוב: שירלי רוט, אדריכלות ינון יגר

בזלת שירלי רוט (צילום: מושי גיטליס)
שירלי רוט | צילום: מושי גיטליס
בזלת שירלי רוט (צילום: מושי גיטליס)
שירלי רוט | צילום: מושי גיטליס

 

בבית במושב בדרום, שנבנה בסגנון אירופאי עם שילובים מודרניים, חופתה הגינה האחורית באריחי בזלת ומעליה פרגולה תלויה בגוון לבן. "הפראיות שבאבני בזלת מעניקה להן אופי, והטבעיות שלהן יפה בעיניי לפיתוח שטחי חוץ", אומרת שירלי דן, בעלת משרד לאדריכלות ועיצוב פנים. "מאחר שהמראה מאוד ראסטיק, האבן 'קשוחה' מדי לפנים הבית. אחרי הכול, אנשים מחפשים לחמם את הבית, לשמור על פרקטיות בלי הרבה פוגות ושיהיה להם קל לנקות אותו".

עיצוב ואדריכלות: שירלי דן

בית במושב בדרום תכנון ועיצוב שירלי דן  (צילום: שי אדם)
שירלי דן | צילום: שי אדם

 

 

בתוך הבית ואפילו על הקיר

בבתים פרטיים אבן הבזלת אינה פופולרית במיוחד כקיר לחיות לצידו, אבל מצאנו אותה במלון פרא ברמת הגולן במבחר יישומי חוץ ופנים.

עיצוב פנים: Dannah Leitersdorf

בזלת, ג, פרא (צילום: איה בן עזרי)
פראמלון | צילום: איה בן עזרי
בזלת פרא (צילום: איה בן עזרי)
מלון פרא | צילום: איה בן עזרי
בזלת פרא (צילום: איה בן עזרי)
מלון פרא | צילום: איה בן עזרי
בזלת פרא (צילום: איה בן עזרי)
מלון פרא | צילום: איה בן עזרי

 

היא משתלבת גם כשער ברזל עם אבני בזלת שחורות, ובלובי מקבל את פני האורחים סלע בזלת במשקל שני טון. סלעי בזלת הוסבו לשולחנות קפה, ובאחת הסוויטות לוח ענק מבזלת משמש כראש מיטה.

עיצוב פנים: Dannah Leitersdorf

מלון פרא החדש, חדר שינה, ג, צילום איה בן עזרי (3) (צילום: איה בן עזרי)
מלון פרא | צילום: איה בן עזרי
בזלת פרא (צילום: איה בן עזרי)
מלון פרא | צילום: איה בן עזרי
מלון פרא החדש, דלפק קבלה,. צילום איה בן עזרי (צילום: איה בן עזרי)
מלון פרא | צילום: איה בן עזרי
מלון פרא החדש, בונקר, צילום ארול  (3) (צילום: ארול)
מלון פרא | צילום: ארול

 

 

קירות בזלת אותנטיים נמצאים גם במלון הבוטיק "אירופה 1917" בטבריה. המלון הוקם על חורבות מבנה נטוש בלב העיר, ושומר ועוצב כשהוא נוגע בחושי העבר הפיזיים והרוחניים.

מלון אירופה, חדר אבירים עם קיר הבזלת (צילום: גל פלוטניקוב)
מלון אירופה | צילום: גל פלוטניקוב
מלון אירופה, לובי המלון (צילום: גל פלוטניקוב)
מלון אירופה | צילום: גל פלוטניקוב

 

 

בזלת חיצונית במבנים

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Tina & Guido (@fachwerkhaus_rosengaertchen)

 

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Bedrock Natural Stone (@bedrock.natural.stone)

 

מבנה בזלת בקיבוץ אורטל ברמת הגולן

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by אירוח בקיבוץ אורטל, רמת הגולן (@kibbutz.ortal)

 

אותו מבנה, מבט מבפנים

בזלת קיבוץ אורטל (צילום: לימור קלר)
קיבוץ אורטל | צילום: לימור קלר

 

מדרכי אבן

עיצוב: איילת שבו

הבית של עדי הימלבלוי, ג, עיצוב איילת שבו,  (צילום: עודד סמדר)
הבית של עדי הימלבלוי, עיצוב איילת שבו | צילום: עודד סמדר

 

 

אדריכלות ועיצוב פנים: ירון אלדד

דירת גן בתל אביב, אדריכל ירון אלדד (צילום: עמית גירון)
עיצוב ירון אלדד | צילום: עמית גירון
דירת גן בתל אביב, אדריכל ירון אלדד (צילום: עמית גירון)
עיצוב ירון אלדד | צילום: עמית גירון