שר האוצר אביגדור ליברמן, שרת הפנים איילת שקד ושר השיכון זאב אלקין כינסו היום (ראשון) מסיבת עיתונאים ובה תיארו את הצעדים שינקטו לפתרון משבר הדיור. הפתרונות של השרים לעצירת ההתייקרויות מגיעים על רקע עיכוב בדיוני התקציב בשל חוסר יציבות הקואליציה, ועל כן הם מתבססים על אישורי הממשלה ולא על אישור בכנסת. "אנחנו כבר רואים התמתנות בעסקאות, ולקראת סוף שנת 2022 אנחנו נראה גם התמתנות במחירים", הבהיר שר האוצר.
"הגענו לתוכנית אחידה שמייצגת את כל השרשרת הממשלתית שאמונה על תחום השיכון. זה לא היה פשוט", פתח שר האוצר. "תכנית הדיור מטפלת בשלושה מישורים: היצע, מחירי קרקע, בירוקרטיה".
בנוגע למחירי השכירות אמר השר: "אני לא מאמין שיש עליות של 60% כמו שאומרים פרשנים כלכליים. אנחנו לא מקבלים החלטות לפי הרשתות החברתיות. הנתונים של למ"ס מראים שב-12 החודשים האחרונים יש רק עלייה של 1.5%, אז אני לא מאמין שיש עלייה כה משמעותית ברמה הארצית".
הצעדים לטיפול במשבר הדיור
השרים הציגו את הצעדים הקרובים – רובם אושרו כבר לפני ימים ספורים במועצת רמ"י (רשות מקרקעי ישראל) והם מחכים רק לחתימה של שר האוצר:
שינויים בתוכנית דירה בהנחה:
- הגדלת שיעור הדירות בהנחה מהמכרזים של המדינה במרכז הארץ ל-80%, הוספה של כעוד 10,000 דירות בשנה לדירות בהנחה. כלומר הגדלת כמות הדירות המוגרלות השנה ליותר מ-30 אלף דירות, ושנה הבאה מספרן יגיע לכ-40-45 אלף.
- שינוי ההצמדה של השומה כך שתישאר מוצמדת למחירים שנת 2020, וביטול ההצמדה לשנת 2022. ההנחה תגדל עד לסכום של 500 אלף שקלים.
- בני המקום: הגדלת אחוז הזכאות לבני המקום, בכלל הארץ מ-25% ל-35%, יישובים בעדיפות לאומית ב': מ-32% ל-40%, יישובים בעדיפות לאומית א': 50%. בנוסף ישנה החלטה על קבוצת תעדוף בערי הפריפריה, המגדירה בן מקום כמי שמתגורר ביישוב 12 חודשים בלבד.
תיקון לחוק המכר: הצמדת מחיר הדירה לחלק הרלוונטי בלבד, ללא רכיב הקרקע וללא מרווחי הרווח של הקבלן. התיקון אושר על ידי מועצת רמ"י ויוחל בחוזים מול הקבלנים כבר במכרזים הקרובים ל"דירה בהנחה". החוק בכנסת עבר בקריאה ראשונה נמצא כעת בדיונים בוועדת הכספים, כהכנה לקריאה שנייה ושלישית.
- במסגרת תיקון החוק, שכר הטרחה של עורך הדין של היזם – ישולם על ידו בלבד.
קידום בנייה ברשויות מקומיות ומועצות אזוריות:
- חתימת הסכמי גג במועצות אזוריות, למתן 2,500 היתרים לבניית יחידות דיור בכל מוצעה למשך 4 שנים. זאת, בהתאם למודל הסכמי הגג שנחתם מול המגזר העירוני, ובמטרה להגדיל את ההיצע במרחב הכפרי.
- תקציב לבניית מוסדות ציבור לרשויות מקומיות בסך של 30,000 שקלים לכל יחידת דיור. הרשויות המקומיות יקבלו מענק שייתן מענה לצרכים של הרשות המקומית בבניית מוסדות ציבור, הנובעים במישרין מהגדלת השיווקים. מחצית מהסכום - סך של 15,000 שקלים יינתן בעת השיווק והמחצית השנייה תינתן לעת מתן היתרי הבנייה.
מעבר לשיטת בנייה מתועשת: מעבר לשיטת בנייה מהירה שחוסכת תשומת כוח אדם משמעותי ומאיצה את קצב התקדמות הבנייה. תחילה, המדינה תתמוך בהקמת שני מפעלים לבנייה מודולרית בשטחי מדינת ישראל. כמו כן, תסובסד הקמת מבנים ראשונים בשינוע ממפעלים בחו"ל.
צעדים נוספים: הגדלת שכר בודקי תכניות והוספת עובדים חיצוניים באגפי ההנדסה ברשויות המקומיות לטובת האצת קצב מתן היתרי בנייה, מתן סמכות מקבילה לרשויות המקומיות באופן שיוכלו לתכנן בינוי למגורים בשיעור של אלפי מ"ר (בהתאם לסוג הוועדה), ביטול וולונטריות ברישוי עצמי, תיקון תקנות התכנון והבנייה (אישור מטרה ציבורית) כדי ליצור תמריץ כלכלי לרשויות המקומיות לקדם דיור לשכירות בקרקע חומה.
אלקין הבהיר במהלך שלב השאלות שלא יהיו פרויקטים בתל אביב ובהרצליה בהגרלות הבאות. כפי שכבר הובהר בעבר - בהגרלות האחרונות היו שאריות של פרויקטים מ"מחיר למשתכן" ומתוכניות קודמות, שכן כללו את הערים עם הביקוש הגבוה ביותר, אך במסגרת "מחיר מטרה" לא יוגרלו דירות בערים אלה.
שר הבינוי והשיכון, זאב אלקין: "הבטחנו להפוך כל אבן על מנת להביא פתרונות לזוגות הצעירים ולשמור על רוכשי הדירות אל מול הקבלנים ואנו עושים זאת. התוכנית הינה כוללת ולא פתרון קסם של צעד אחד. אנחנו מאמינים שהסל הזה, שמורכב מצעדים שכבר מבוצעים בימים אלה וצעדים חדשים שיצאו לדרך ממש בקרוב, יביא לייצוב שוק הנדל"ן בישראל. זוהי תוכנית בה המדינה מוותרת על בין 12 ל-20 מיליארד שקלים מההכנסות על הקרקע בשנים הקרובות".
שרת הפנים, איילת שקד: "אנחנו ממשיכים לעבוד בכל הכוח ולהילחם במשבר הדיור. תוכנית הדיור שהצגנו היום לאזרחי ישראל היא עוד שורה של צעדים חשובים שמתווספים לצעדים שכבר ננקטו בשנה האחרונה כדי לסייע בהתמודדות עם משבר הדיור. שוק הדיור צמא ליחידות דיור נוספות ותכנון הדירות, שזו משימה שמוטלת על כתפיי – היא משימת העל שלי במשרד ולמרות אי היציבות הפוליטית אנחנו לא מורידים לרגע את הרגל מהגז".
מחירי הדיור עלו בשנה האחרונה ב-15.2%, זאת במקביל לעלייה של 17.8% במחירי הדירות החדשות. בנוסף מדד תשומות הבנייה, שמייקר את הדירות באופן משמעותי, עלה בשנה האחרונה ב-6.6%. ביום רביעי הקרוב צפוי להתפרסם מדד המחירים לצרכן ומדד מחירי הדירות לחודש מאי, וגם בו צפויות להירשם עליות משמעותיות.