אם משווק של דירות אומר לכם שהדירה קומפקטית או מתוכננת ביעילות - כנראה שמדובר בדירה שקטנה מהסטנדרט שמקובל בשוק. על רקע משבר הדיור והזינוק במחירי הדירות יש יזמים שמצאו דרך מקורית לשמור את המחירים נמוכים: חדרים קטנים יותר שמאפשרים להציע מחיר שהוא לכאורה נמוך יותר עבור דירה לעומת כאלו עם מספר חדרים זהה - אבל מחיר גבוה יותר ליחידת מטר רבוע.

כשמדברים על גודל דירות, המפתח הוא להתייחס לכל חדר כ-25 מ"ר. כך, דירת 4 חדרים ממוצעת תהיה 100 מ"ר, דירת 3 חדרים 75 מ"ר וכך הלאה. אבל יש קבלנים שמשחקים במספרים, מוכרים דירות שהשטח שלהן קטן אבל מספר החדרים נשאר זהה - ולעתים גם המחיר.

"זה מה שיכולנו לתכנן"

יצאנו לבדוק דירת 3 חדרים בפתח תקווה. בעוד הסטנדרט באזור עומד על 75 מ"ר בממוצע, בפרויקט שראינו הציעו דירות קטנות יותר. "יש לנו שתי דירות חמודות מאוד: 3 חדרים 56 מ"ר עם 12 מ"ר מרפסת שמש, במבצע של חברי מועדן ב-1.93 מיליון שקל. ויש דירה גדולה יותר של 66 מ"ר עם 12 מ"ר מרפסת שמש ב-2.20 מיליון שקל אחרי הנחות", אמר לנו המשווק.

כששאלנו מה הסיבה לפער הגדלים בין הפרויקט הזה לפרויקט הקודם באתר, קיבלנו תשובה מתחמקת: "כי זה התכנון, זה מה שיכולנו לתכנן".

אתר בנייה בראשון לציון, בספטמבר 2023 (צילום: Andrii Stasenko)
אתר בנייה בראשון לציון (לאתר אין קשר לכתבה) | צילום: Andrii Stasenko

לדברי אוהד דנוס, לשעבר יו"ר לשכת השמאים, "אנחנו עדים לפיחות הולך וגדל בגודלו של חדר ממוצע בדירת מגורים. הדבר הזה אמנם לכאורה משרת את כולם כי היזמים נותנים לרוכשים דירות שהן מרובות חדרים, אבל צריך לזכור שמדובר בשטחים שהולכים וקטנים במחירים שהולכים ומאמירים".

פסול אבל חוקי

התופעה של כיווץ הדירות פסולה אבל חוקית. החוק מתייחס רק לגודל של חדרים, אבל כל קבלן יכול לחלק את הדירה כרצונו. "חשוב לזכור שהסטנדרט אינו מחייב וחייבים תמיד לבדוק מה גודל הדירה במטרים רבועים ולא רק במספר החדרים", אומר מנכ"ל אתר מדל"ן טל קופל.

אם אתם מתכננים לרכוש דירה חשוב שתזכרו שהמחיר למ"ר הוא הקובע. לכן, תרכשו רק אם הגודל תואם את המחיר למ"ר באזור, ואל תיפלו בטריקים שיווקיים.