לפעמים לא נדרש יותר ממבט ראשון בבית ובנוף הנגלה מהחלונות שלו כדי להבין מה יוביל את הקו העיצובי שלו. "מיקונוס - זה מה שראיתי לנגד עיניי כשנכנסתי בפעם הראשונה לדירה וראיתי את הנוף עם הבתים על צלע ההר והים הכחול ממול. זה גם מה שהדיירת רצתה לבית שרכשה – יוון, טבעי, קש", מספרת האדריכלית אינה אמיר, שתכננה מחדש את הבית ועיצבה אותו ברוח האי היווני בשילוב אהבתה של בעלת הדירה לאתניות של מרוקו.
>> זהירות! הטרנד הפופולרי הזה בבית עלול לסכן את החיים שלכם
>> איזה סטייל: הבית של שביט ויזל במושב הוא וואו
דירתם של בני הזוג - עובדת הייטק ושוטר, ושתי בנותיהם שוכנת בבניין דו קומתי מדורג משנות ה-60 בשכונת אחוזה בחיפה, והוא האחרון ברחוב שפונה לים ומעבר לו רק נוף פתוח. "סוף העולם עם הנוף הכי יפה בחיפה", היא אומרת על דירת שני המפלסים ששטחה 160 מ"ר והיא כוללת שטחי חוץ שהופכים אותה למעין פינה מבודדת בתוך הנוף.
לפני השיפוץ גרה בדירה קשישה שגידלה בה את משפחתה עד שהדירה הייתה לה גדולה מדי. היא הייתה ישנה ומוזנחת, עם חללי פנים מסוגרים, עומס ריהוט ועץ גושני ושיש אפור עם נימים על הרצפה. לעיצוב החדש נבחרו חומרים טבעיים כמו פרקט, רקע נקי של צבעים לבנים ופסטליים, מעט אדמתיים וירקרקים. "הצבע הלבן נועד 'לפתוח' את הבית עוד יותר ולהתאחד עם האלומיניום הלבן והמטבח הלבן", היא מסבירה. מאחר שבעלת הדירה אוהבת ניקיון, נבחר לקומה הראשונה פרקט פולימרי SPC שמדמה עץ אלון מבוקע. הוא עמיד למים, פרקטי מאוד והונח על גבי הריצוף הקודם. לקומה השנייה נבחר פרקט למינציה.
השיפוץ נמשך חמישה חודשים.
מבנה הבית ארוך יחסית וברגע שהוסרו הגבולות בין המטבח לפינת האוכל והסלון - עם המרפסת והנוף לים, נוצר קו מבט ארוך, מואר ואוורירי ומתקבל אפקט של חלל נרחב וזורם עם "צפיפות נתפסת", כפי שמגדירה זאת האדריכלית. גם במטבח נפתחה יציאה לחצר אחורית עזובה בשטח של 40 מ"ר, וכך נוצרה סירקולציה ותנועה קלה בין החללים – מהמטבח אפשר לצאת לחצר, ומהחצר לחזור לבית דרך חדר השינה של ההורים.
המטבח ממוקם מול הכניסה ובמרכזו אי שחובק עמוד נתון ופונה לארבעה כיוונים: בצלע שמול הכניסה מגירות עבור מפתחות וחפצים קטנים, שתי צלעות פונות למטבח, וצלע רביעית ייצוגית לסלון ולפינת האוכל עם בר יין. המטבח תוכנן כאזור שבו מבשלים הרבה ומי שמבשל, רואה את החלל הציבורי כולו ונמצא בקשר עם בני הבית. משמאל לכניסה ממוקם חדר השירותים לאורחים, שבו ארון כיור מעץ אלון מבוקע ומעליו מראה אובלית מתכווננת ממוסגרת בנחושת, מאוספי בעלת הדירה. הנישה מעל הניאגרה תוכננה לאחסון נוסף, ובקירות אריחי גרניט פורצלן דמויי טיח עם טקסטורה. בהמשך המסדרון חדר השינה של ההורים עם חדר רחצה צמוד ויציאה לחצר (המתחברת גם למטבח) שבה בעלת הדירה יכולה לעבוד, לארח וליהנות עם בריכה קטנה עבור הבנות. החצר רוצפה באבני מדרך מאבן בזלת ויש בה ספסל בטון בנוי שעליו יושם טיח לבן שבור. מזרנים בהתאמה אישית רופדו אצל רפד ונוספו כריות נוי בצבעוניות המתאימה לאווירה של חופשה מול הים. גם דקורציה באווירת יוון-מרוקו מאוספי בעלת הדירה תורמת למראה ולתחושה.
חדר השינה שפונה לנוף הים עוצב בהשראת מיקונוס, והוא קליל, אוורירי, נקי ומעט אתני עם גופי תאורה מקש. בני הזוג ביקשו יחידה מפנקת שמרגישה כמו צימר והפרדה באזורי ההתארגנות, משום שהבעל מתארגן מוקדם בבוקר לעבודה. תוכננו שני אזורים של ארונות – ארון עמוק לתלייה וארון פחות עמוק לקיפול, המכיל טלוויזיה. בחלק העליון של הארונות חריצה של חצאי קשתות, בדומה לארונות המטבח הגבוהים, שמוסיפות למראה שבין האוריינטלי-מרוקאי, ובין הקלילות והחופש של מיקונוס עם טיח, נוף פתוח לים וישיבה נמוכה בחצר. חדר הארונות הקודם הפך ליחידת רחצה מפנקת עם מקלחון זוגי ושני כיורים, כשדלת זכוכית ממשיכה את הנגרות ומכניסה אור לחלל.
האזור שמימין לדלת הכניסה ומתחת למדרגות לא היה בשימוש, והפך בשיפוץ לארון אחסון של מזוודות, תיקים, מעילים ונעליים. בסלון תוכננה ספרייה קלילה והריהוט שנבחר הוא אתני עם נגיעות אישיות של בעלי הבית. בפינה לצד החלון ספסל עץ עם דקורציה בסגנון אתני. בהמשך הסלון יציאה למרפסת שמולה פרוס הנוף המיוחד.
את המדרגות לקומה השנייה מלווה חלון גדול לנוף. מדרכי המדרגות עשויים פרקט עץ אלון מבוקע, והרום חופה באריח לבן שנחתך לפי מידה, כדי לשמור על ניקיון ולמנוע סימני מכות. המעקה בדוגמה אובלית, שמתכתבת עם דוגמת החיפוי במקלחת הבנות בהמשך. בקומה העליונה בוטל אחד החדרים וכך נפתח חלל משפחתי משותף עבור שתי הבנות. משרבייה מעץ שהותקנה על קיר בגובה 110 ס"מ מעניקה פרטיות למי שיושב בו ועדיין מאפשרת מעבר של אור ואוויר.
חדרי הבנות עוצבו במינימליסטיות אך עם אלמנטים המתחברים לשאר הבית בצבעים ובדקורציה. חדר הרחצה שלהן תוכנן מחדש ועוצב על טהרת הלבן. בקיר המרכזי מול הכניסה אריחים בדוגמת קשקשי דג שמזכירה את הים, שני כיורים ורודים מונחים על שידה עם חזית מחורצת, וכלי הסניטציה ברוז גולד. בקומה נמצא גם חדר עבודה שמהחלון שלו נשקף, איך לא, הים.
אדריכלות ועיצוב פנים: אינה אמיר