"למרות יחסי הציבור המעולים של יונת השלום, במציאות יונים שונות בתכלית", אומר יוסי פינקלשטיין, מדביר מוסמך ומומחה להרחקת יונים, ומסביר שמדובר בציפורים אגרסיביות וטריטוריאליות הנאמנות לשטח מחיה שהן תופסות כשלהן. יותר מכל בעל כנף אחר היונים הסתגלו לחיים בסביבת בני אדם, אבל הן גורמות לנזקים לא מעטים.
>> לכל הכתבות בערוץ living
>> אזהרת מתיקות: הבית של אליאנה תדהר ולי בירן במושב
>> זו הסיבה שהבלוגרית שמה את הסקוץ' במדיח
יונים מחפשות מקור מים ומקום להקים בו קן, ומעדיפות מקומות בקרבת בני אדם אבל הרחק ממגע ישיר, כמו בין רעפי גגות, ליד דוודים, במסתורי כביסה, במרפסות, באדני חלון ועל מנועי מזגנים. "יונים אוהבות להקים קן במסתורי כביסה שמספקים להן צל ומקור מים ממעבה המזגן. לפעמים נראה אותן מגיעות לבריכות שחייה פחות מאוישות בבתים פרטיים, שותות מים ממקור זמין ועפות חזרה", מסביר ליעד מרום מאתר מדבירייטינג.
מכיוון שהן טריטוריאליות, הן נוטות לחזור למקום שבו הקימו קן ולהטיל בו ביצים שוב ושוב. המראה של יונה מקננת אולי פסטורלי, אבל יונים נושאות כינים שעלולות לעבור לבני אדם, לעקוץ ולגרד, והלשלשת שהן משאירות מפיצה מחלות, במיוחד כשהיא נוזלית.
אז איך מרחיקים יונים מהבית ומסביבתו הקרובה? אתם יכולים לנסות פתרונות זולים ומאולתרים כמו תליית סרטים שמתנופנפים ברוח או הצבת בובות של עורבים כדי להרתיע את היונים. קחו בחשבון שיונים הן סתגלניות ועם הזמן יפסיקו לפחד מכך.
הפתרון הנפוץ ביותר הוא התקנת רשת שמונעת את כניסתן למסתורי הכביסה, למרפסות ולגגות. "רשת איכותית מפוליאתלין ופוליאמיד בצפיפות ריבועים של 5 ס"מ שמותקנת נכון ובצורה מתוחה, לא תאפשר להן להיכנס גם אם הן ינסו שוב ושוב", מבהיר מרום. "החורים מספיק צפופים והחומר לא מונע כניסת אוויר למסתור הכביסה, וגם לא פוגע במנוע המזגן". לכל אזור (מסתור כביסה, מרפסת או גג) יש רשת ייעודית, ומרום מזכיר שאם ההתקנה לא טובה - למשל בורג שלא מוברג היטב - היונים יצליחו ליצור פתחי כניסה. התקנה איכותית של רשת מרובעת במסתור כביסה סטנדרטי תעלה 800-700 שקל, ולהתקנה במסתור בצורת רי"ש (שצריך להתאים רשת מעוקלת) יש להוסיף 150-100 שקל. רשת חופה על גג עם ארבעה עמודים תעלה 6,000-3,000 שקל, בהתאם לגודל השטח.
פתרון זמין ונקודתי יותר הוא דוקרנים שלא מאפשרים ליונים לנחות על משטח, והוא מיועד לשטחים קטנים כמו אדן חלון, מנוע מזגן שתלוי מחוץ לבניין או אדניות במרפסת. "לכל אזור תותאם השיטה היעילה ביותר. לא נתקין רשת לחלון כשאפשר להסתפק בדוקרן", ממשיך מרום. דוקרן סטנדרטי רוחבו 15-8 ס"מ, וכדי לכסות שטח רחב יותר יש לרכוש כמה דוקרנים. מכיוון שרוח המשטחים הוא בדרך כלל 20-15 ס"מ, לפני כמה שנים פיתח פינקלשטיין דוקרן ברוחב 29 ס"מ. לדוקרן, שנקרא FAKIR, גם צפיפות סיכות רבה יותר והן מונחות בזווית רחבה שלא מאפשרת ליונים להגיע לבסיס הדוקרן. את הדוקרן הזה ניתן להשיג דרך מדבירים או בחנויות טכניות גדולות (25-20 שקל).
אפשר גם להתקין על אדני החלונות והמעקות סלילי קפיצים או אלקטרוטייפ – מעין רצועה שמותקנת על קצה המעקה ומעבירה פולסים חשמליים עדינים שגורמים ליונים לחוש שהבית מסוכן ולא מתאים לקינון (110 שקל, לא כולל מע"מ).
אפשר לרסס באזור הפעילות תכשירים כמו "עופי מפה" - תרסיס קצף לא רעיל, שיוצר שכבה דביקה באזור (כ-80-70 שקל, יש לחזור על הפעולה מדי כמה שבועות), או "אנטי קקי" - תרסיס מבוסס על תמציות טבעיות, ללא רעלים או חומרי הדברה וריחו מרתיע גם עוד מיני ציפורים, כמו עטלפים (כ-70 שקל).
אם נתקלתם בקן עם ביצים, מרום מציע להעביר אותו בזהירות ועם כפפות למקום קרוב מחוץ לשטחי הבית, בתקווה שהיונים יבחינו בו וימשיכו בדגירה, רק במקום אחר. בכל מקרה לאחר הרחקת הקן צריך לוודא שלא נשארו כינים. "ניקוי לבדו אינו מהווה פתרון. יש לרסס את האזור בעזרת מדביר מורשה בחומר הדברה לכיני יונים ולהתרחק מהמקום כשעתיים, או להשתמש בחומרים חלשים יותר שמיועדים לקהל הרחב, כמו K-700 או K-800 של סנו ולהתרחק למשך שעה. בכל מקרה, יש לקרוא את ההנחיות שעל הבקבוק ואחר כך לנקות", הוא מדגיש.
>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק
כדי לנקות את הלשלשת יש להמתין שתתייבש ולפנות אותה עם שפכטל או מטאטא ויעה, מסביר מרום, ואחר כך לנקות את האזור עם חומרי ניקוי כמו סבון, חומר לניקוי רצפות או אקונומיקה לחיטוי. "במסות גדולות יש שירות לניקוי צואת יונים עם מכונת שטיפה בלחץ", הוא מוסיף.