אורנה מילוא ועמוס יובל – היא ציירת ומורה לאמנות והוא עורך ומו"ל – שיפצו את דירתם בירושלים במסגרת תוכנית תמ"א 38 בעזרתה של אדריכלית נינה לובושיץ קורלנד. במסגרת השיפוץ הוגדל שטח הדירה ל-120 מ"ר ונוספה מרפסת של 12 מ"ר, הקירות הפנימיים נהרסו והחלל חולק מחדש. פרויקט התמ"א נמשך קצת יותר משנה, ועלות שיפוץ הדירה הייתה כ-440 אלף שקל (לא כולל עלות בניית קירות גבס, שנכללה בחשבון שיפוץ תמ"א).
"השאיפה שלי הייתה שכל חלל בדירה יוכל לעמוד באופן אוטונומי, אבל עם זאת שתתקיים זרימה בין החללים. כך, מהסלון, מהסטודיו, מחדר העבודה ומפינת הטלוויזיה אפשר לעבור למטבח, למרות שכל חלל עומד גם בנפרד", מסבירה לובושיץ קורלנד. הדירה חולקה מחדש כך שהסטודיו עבר ממרכז הדירה לחלק הצפוני שלה, וחלק מהסטודיו הקודם הפך לחדר שירות ("זה עזר לניצול מרבי של המקום וגם הוסיף מקור אור לחדר השינה", היא אומרת), והממ"ד הפך לחדר העבודה של יובל. במהלך השיפוץ גם נוספו חיפויים אקוסטיים כדי לפתור את בעיית הרעש ומערכת הסקה. הדירה עוצבה כך שתשמש רקע מתאים לעבודות האמנות של מילוא ולפריטים היסטוריים שברשות בני הזוג, וגם התאורה הותאמה ליצירות האמנות – בסלון, בפינת הטלוויזיה ובסטודיו מצויים פסי צבירה עם גופי תאורה צילינדריים שיכולים לנוע על הפסים ואפשר לכוון בזוויות שונות. הרצפה חופתה במרצפות טרצו, והקירות והתקרות נקיים ולבנים.
דלת הכניסה נפתחת לחלל שבו נמצאים הסלון ופינת האוכל. פינת האוכל כוללת שולחן מלבני וכיסאות עץ, והסלון מרוהט בספה עם ריפוד בד אפור, כורסה עם ריפוד צהוב ושולחנות עם משטחי עץ עגולים. מעל הספה תלויים ציורים ארוכים של מילוא. מול דלת הכניסה יש נישה לפסנתר ובצדה מדפים לספרי תווים או תקליטים. מול הסלון נמצא המטבח ובמרכזו אי כחול. "כשהכרתי את אורנה היא בדיוק הציגה בדירה תערוכה ביתית, ותפסה אותי במיוחד תמונה אחת עם הצבע הכחול. זו ההשראה לעיצוב המטבח", מספרת לובושיץ קורלנד. לאי מחובר שולחן נמוך מעץ אלון וממנו נמשך מדף לאורך האי. ליד השולחן ניצבים הכיסאות דניש מקוריים מבית הוריה של מילוא, שהריפוד שלהם הוחלף לאפור. במקביל לאי נמצאים ארונות לבנים עם משטח עבודה ומעליהם חופה הקיר באריחים בכחול וחום בעיצובה של פטרישיה אורקיולה. על הקיר קבועים מדפי עץ אלון, ועל אחד מהם ניצב ציור גואש של הציירת טובה ברלינסקי.
לאורך המטבח והסלון נוספה המרפסת, ובשני החללים יש דלתות זכוכית שמובילות לשם. רצפת המרפסת מחופה באריחים דמויי טרצו ישנים עם טקסטורה גסה, תואמים לריצוף הטרצו שבשאר הדירה. במרפסת יש צמחים רבים ועץ בסגנון יפני. מעבר למטבח נמצאת פינת הטלוויזיה ובה ספרייה גדולה ולבנה הנראית גם מהסלון.
>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק
מקומו החדש של הסטודיו הוא בקצה הבית, כך שיש בו שלושה חלונות הפונים צפונה ודרכם נכנס אור המתאים ביותר לציור. דלת הסטודיו – הנראית כבר מהכניסה לבית – היא דלת זכוכית שעליה כתבה מילוא בפורצלן את פרק י"ט בתהילים. עבודת הזכוכית נקבעה בקונסטרוקציה דקה ועדינה, ודרכה עובר אור גם לפינת הטלוויזיה. הסטודיו כולל חלל לעבודה, כיור וארונות לחומרים, ופינת מנוחה. מימין לפינת הטלוויזיה נמצא הממ"ד, המשמש כחדר העבודה של יובל וגם לאירוח. בחדר יש ארונות ושולחן עבודה שתוכננו במיוחד וספה נפתחת.
חדר השינה של בני הזוג נמצא משמאל לכניסה וצמוד לו חדר רחצה. "הבעיה בחדר השינה הייתה שהחלון מאוד מרוחק ממרכז החדר ואין בו מספיק אור", מסבירה האדריכלית. "פתרתי את הבעיה בעזרת ארון הבגדים שניצב מול החלון. הארון צבוע בתנור עם גימור מבריק ולכן מחזיר אור מהחלון ומעניק תחושת מרחב. בנוסף, יש חלון פנימי מזכוכית חלבית הפונה לסלון ומכניס בבוקר אור מזרחי". בחדר הרחצה ובשירותי האורחים הרצפה מחופה באריחים מצוירים בכחול והקירות מחופים באריחי קרמיקה לבנים ומלבניים המודבקים לאורך.
תכנון ועיצוב: אדריכלית נינה לובושיץ קורלנד
כלים סניטריים ואריחים לריצוף וחיפוי: חברת אלוני
רשימת מכולת
אריחים בחדרים הרטובים - 620 שקל למ"ר, אלוני
ציורים מעל הספה בסלון – 15,000 שקל, אורנה מילוא
מנורה מעל האי במטבח – 4,200 שקל, לייטהאוס גלרי
נגרות מטבח – 43,000 שקל, מטבחי ברגל
דלת זכוכית בסטודיו – 15,000 שקל, אורנה מילוא וגבי (אקווה גלאס)
וילונות – 8,000 שקל, מיטפטים