60 אלף מתושבי הצפון נאלצו לעזוב את ביתם בתחילת המלחמה, ורוב מי ששכן במלון כבר עזב אותו לטובת דירה שכורה. למרות המצב הרגיש, יש מי שמנצל אותו לטובתו. תושבים רבים מהצפון העידו בימים האחרונים על בעלי דירות שדורשים סכומים גבוהים ממפונים בלבד, בידיעה שהם מקבלים מענק של אלפי שקלים מהמדינה - מענק שאמור להספיק להם לעוד הרבה הוצאות נוספות.

השהות הממושכת בתוך חדר קטן בבית מלון הכניעה את אוריאל, מפונה מביתו בקריית שמונה. כשהוא התחיל לחפש דירה להשכרה, היו כמה שיחות עם בעלי הדירות שהשאירו אותו המום. לטענת אוריאל, כשבעלי הדירה שומעים שהוא מפונה, הם באופן אוטומטי מעלים את מחיר השכירות.

"בעל הדירה יודע שאני מקבל 200 שקלים ליום והוא מחשב לפי זה את שכר הדירה לחודש", סיפר אוריאל. הוא שיתף את הקשיים שהוא חווה מאז פונה מביתו: "אין לי מה לעשות, אני מקבל 6,000 שקלים בחודש. אחרי כל ההוצאות על חשמל, מים וקניות לא נשאר לי כסף".

אוריאל, מפונה מביתו בקרית שמונה (צילום: חדשות 12)
אוריאל, מפונה מביתו בקרית שמונה | צילום: חדשות 12

אחרי שבועות של חיפושי דירה, לירון תשובה, מפונה מקריית שמונה, החליטה להישאר עם משפחתה במלון. "זאת צרות עין ורשעות של ממש", אמרה לירון. "היו בעלי דירות שביקשו מאיתנו 18 אלף שקלים, שזה במקרה הסכום שאנחנו מקבלים בגלל שאנחנו מפונים".

מפונים שאינם מעוניינים לעבור למלונות מקבלים מהמדינה פיצוי יחסית נדיב – 6,000 שקלים למבוגר בחודש ותוספת של 3,000 שקלים על כל ילד. שוק הדירות מהר מאוד עשה את ההתאמות לסכומים הללו - אלפים מתושבי הצפון התפנו לאזור טבריה ולאזור נהריה וכך דירות להשכרה הפכו למוצר נדיר.

תחקירני חדשות 12 התקשרו לבעלי דירות מהאזור, פעם אחת בתור שוכר רגיל ופעם אחרת בתור מפונה, על מנת לבדוק אם יש שינוי במחיר שבעלי הדירות גובים. כאשר בעלת דירה מטבריה נשאלה לגבי מחיר השכירות על דירה בבעלותה היא ענתה כי המחיר הוא 2,500 שקלים. עם זאת, כאשר התחקירנית הזדהתה כמפונה מהצפון המחיר טיפס פתאום ל-4,000 שקלים.

כל מי שפונה מביתו בחודש אוקטובר האמין שאחרי שמונה חודשים הסיוט הזה כבר יהיה מאחוריו. עם זאת, כרגע אף גורם לא מוכן אפילו להעריך תוך כמה זמן יחזרו התושבים לצפון ובכל יום זה רק נהיה קשה יותר.