אחד הפתרונות המרכזיים למשבר הדיור הוא התחדשות העירונית, כלומר שיפוץ של מבנים קיימים או הריסתם לשם הוספת דירות בשטחם. למרות הביקושים הגדולים, המדינה לא מצליחה לייצר מספיק דירות חדשות בשיטה זו באזורי ביקוש. תוכנית חדשה שפורסמה לראשונה הערב (ראשון) בתוכנית חיסכון אמורה לתמרץ עיריות מבוקשות לאשר התחדשות עירונית בשטחן.
הבעיה כיום היא שעיריות לא רוצות לקדם בשטחן התחדשות עירונית: במסגרת התוכניות הקיימות העיריות לא מרוויחות כסף מתוספות הבנייה, ובמקביל הן נאלצות לשלם כסף על השירותים שמקבל כל תושב שמצטרף לעיר. כך לדוגמה, על פי נתוני הרשות להתחדשות עירונית, ב-2019 ניתנו בחיפה היתרים לכ-1,700 דירות בלבד, בחדרה ל-825 דירות, ברמת גן ל-800, ברמת השרון ל-580 ובבת ים ל-550 בלבד.
התוכנית שמקדם שר הבינוי והשיכון זאב אלקין, אמורה לפתור את הבעיה הזו. במסגרתה, על כל דירה שתקבל היתר, העירייה תקבל בתמורה 25-30 אלף שקלים. המשמעות היא מאות אלפי שקלים שייכנסו ישירות לקופת העירייה. תקציב התוכנית צפוי להגיע ל-440 מיליון שקלים ואם תעמוד בתנאים, כל עיר תקבל יותר מ-60 מיליון שקלים להשקיע בכבישים, בתי ספר, גנים עירוניים, תשתיות של מים וביוב.
אך הכסף הזה לא מגיע בחינם, הוא מותנה באישור של 2,500 דירות לפחות בתוך שנתיים. 12 ערים נבחרו לקחת חלק בתוכנית החדשה: ירושלים, לוד, בת ים, קרית אונו, חיפה, נתניה, גבעתיים, רמת גן, אשדוד, בית שמש, חדרה וקריית ים. אם כל אחת מהערים הללו תאיץ את הליכי התכנון ותצליח לספק את היתרי הבנייה המינימליים כדי לזכות בתקציב המובטח, ניתן יהיה להוסיף בתוך שלוש שנים עוד 30 אלף יחידות דיור באזורי ביקוש.
"מדובר במימוש של אחד ממהלכי הדגל של משרד השיכון בתקציב האחרון, אנחנו היום למעשה פותחים את החסם הכי משמעותי לקידום התחדשות עירונית בערים הגדולות במדינת ישראל", מסר השר אלקין. "עם פוטנציאל לעשרות אלפי יחידות היתרים ליחידות דיור בשנים הקרובות, וזה יאפשר לנו לשנות את השכונות הוותיקות בערים האלה ולייצר הרה מאוד דירות בשוק".