מחירי הקרקע הגבוהים הם שהשאירו את מחירי הדירות בישראל יקרים. אך דווקא כשנראה שאלה מתחילים לרדת, ישנן חדשות רעות - חומרי הבנייה מתייקרים - ועשויים לגרור את מחירי הדירות חזרה למעלה. ב-12 החודשים האחרונים עלו מחירי חומרי הבנייה ב-10% לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה - ועלייה נוספת עוד צפויה בקרוב.
"מחירי הקרקע העלו בצורה גבוהה את מחירי הדירות, והיום יש ציפייה שבגלל עליית הריבית וירידה בביקוש - מחירי הקרקע ירדו", אומר ל-N12 שלום שי, בעלי חברת הבנייה "דונה". "אני מסכים, מחירי הקרקעות צריכים לרדת, וגם ירדו, אבל זה לא יוריד מחירים. למה? כי תשומות הבנייה עולות במקביל".
תשומות הבנייה הן בעצם המחירים שמשלמים הקבלנים עבור שכר העבודה של הפועלים וחומרי הבנייה שמשמשים לבניית הדירות. בקטגוריה הזו, הכול התייקר לאחרונה, ובשיעורים גבוהים. הברזל התייקר ביותר מ-30%, האלומיניום העלה את מחיר העלות של כל דירה בכ-10,000 שקל, האינסטלציה, הבטון, כל אלה עולים יותר. שי מעריך כי בסך הכול אותה דירה עולה כעת לקבלן 100-150 אלף שקל יותר לבנייה מבשנה שעברה.
"לא רואה מצב שמחירי הדירות יוכלו לרדת"
"מחירי התשומות עולים כל כך גבוה, שאני לא רואה מצב שמחירי הדירות יוכלו לרדת. אם יהיו ירידות - הן ייצגו לחץ, לא מצב בשוק", אומר שי. יש המעריכים כי גם במצב שבו מחירי הבנייה יתייקרו, לקבלנים לא תהיה ברירה אלא להוריד את המחיר, מאחר שיזדקקו לכסף נזיל. "לזה אני קורא קבלנים לחוצים - אם יורידו מחירים, זה לא יהיה רווחי - ועלולה גם להיות קריסה", אומר שי.
בעיה נוספת שאיתה יצטרכו להתמודד הקבלנים כבר בקרוב היא פיחות השקל. אם השקל ימשיך לאבד מערכו, חומרי הבנייה היקרים ממילא יהפכו יקרים עוד יותר. חומרי הבנייה הם ברובם מיובאים - וכשהשקל נחלש, כוח הקנייה של הקבלנים יורד.
זו עומדת להיות תקופה מאתגרת עבור הקבלנים - המשכנתאות הופכות יקרות, רוכשי הדירות מהדקים חגורות, המחירים יצטרכו לרדת, בעוד מחירי הבנייה רק עולים. במקביל, יתקלו בקושי לקבל ליווי בנקאי, ובייבוא חומרים שהולך ומתייקר. במצב כזה, חברות קטנות, או כאלה שאינן מנוהלות כראוי, עשויות לקרוס.