במשך שנים היא נחשבה יעד תיירות פופולרי לישראלים, מוקד עליה לרגל להליכים אסתטיים ויצואנית מרכזית לישראל, אבל טורקיה - שנשיאה ארדואן הביע לאחרונה תמיכה בחמאס, כבר לא מתגלגלת טוב על הלשון של הישראלים, ואנחנו עדינים.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> חולון: בגלל המלחמה המשפחה ירדה לגור במרתף, והוא וואו

>> עף ברשת: הסיבה שכדאי לשטוף בננות לפני שמאחסנים אותן

 

לוח הטיסות לטורקיה, התוסס בשגרה הישראלית, ריק בשבוע האחרון מטיסות. קמעונאים ויבואנים מקומיים החליטו להפסיק לייבא ממנה מוצרים, וברשתות החברתיות נפתחות קבוצות ומועלים פוסטים שקוראים להחרים מגוון של מוצרי חשמל לבית מתוצרתה, ביניהם  מקררים, מותגי מזגנים, מכונות ומייבשי כביסה, כלי בית ומוצרי ניקיון שונים. 

שאלה שעולה בכל התחממות אזורית

"אנחנו מרגישים שאנשים יותר ערניים לנושא ומתעניינים מאיפה המוצר החשמלי נרכש", אומר דניאל בר שדה, סמנכ"ל השיווק של רשת "עולם הקולנוע". "רבים ממוצרי החשמל הלבנים, כלומר מכונות כביסה, מייבשים, מקררים ומוצרי חשמל למטבח, מיוצרים בטורקיה במפעל וסטל על ידי חברות כמו בוש, סימנס ובקו, שרוב מוצריה מתוצרת טורקיה". טורקיה הצטרפה לאיחוד המכס של האיחוד האירופי, מה שמאפשר לסחורות בינה לבין מדינות האיחוד האירופי לנוע ללא מגבלות מכס. המיסוי, יחד עם כוח העבודה הזול, יוצר הנחות משמעותיות ובשל קרבתה לישראל, המקיימת שותפויות עם האיחוד האירופי, מגיעים מוצריה גם לכאן. בר שדה מציין שבכל פעם שיש התחממות אזורית, אנשים מעלים את שאלת הקנייה של מוצרים מתוצרת טורקיה. "זה מגיע בגלים, אבל הפעם זה מורגש יותר. אחד מכל ארבעה אנשים שואל איפה מיוצר המכשיר. פעם שאלו אם הוא מתוצרת סין כי התעניינו באיכות, היום שואלים אם זה מטורקיה".

סניף ראשלצ (צילום: יחצ עולם הקולנוע)
"אחד מכל ארבעה אנשים שואל איפה מיוצר המכשיר" | צילום: יחצ עולם הקולנוע
סניף ראשלצ (צילום: יחצ עולם הקולנוע)
כרגע לקוחות מעדיפים סחורה מסין, מפולין ומארצות מזרח אירופאיות אחרות | צילום: יחצ עולם הקולנוע

ב"עולם הקולנוע" מפרסמים את ארץ הייצור של כל מוצר שנמכר בחברה, כמדיניות. לרבים מהמוצרים יש חלופות זולות יותר ממזרח אירופה, בשל העובדה שהייבוא המקביל מוזיל את המחיר עוד יותר. בר שדה: "הייתה עליית מחירים של כמה מהמותגים, בין היתר בוש, נינג'ה, שלא קשר לטורקיה, או מסכים של סמסונג ולכן החלטנו לייבא במקביל, בלי קשר לפוליטיקה. אבל ברגע שהלקוחות רואים דגם מטורקיה, הם מעדיפים לרכוש דגם אחר, בלי קשר למחיר. הם גם מוכנים לשלם יותר". קצת מחירים לדוגמה: תנור בוש שמיוצר בטורקיה ומיובא על ידי היבואן הרשמי עולה 1,400 שקל, ומפולין 999 שקלים. מכונת כביסה בוש מטורקיה מחירה 1,600 שקלים, ותוצרת פולין 1,200 שקלים.

כרגע מורגשת ברשת ירידה משמעותית במכירות המותגים מתוצרת טורקיה, שכן לקוחות מעדיפים סחורה מסין, מפולין ומארצות מזרח אירופאיות אחרות. "בינתיים לא שמענו מהיבואן הרשמי על הורדת מחירים, אבל אני מניח שעד סוף החודש תהיה תגובה. אם סחורה נשארת, מורידים מחירים או מחזירים את המוצרים לספק". בר שדה מוסיף שהרשת תורמת 10 אחוזים מכל מכירה לשיקום חיי התושבים בעוטף עזה, וגם תרמה מוצרים שונים למילואימניקים בדרום ולמפונים. "מבחינתנו זו שליחות וזה המינימום שאנחנו יכולים לעשות למענם". 

"מי שנעזר בשירות שלנו, לא מפסיק"

חברת HOOK cargo, העוסקת בייבוא ושיווק מטורקיה לישראל, תולה את הירידה בקניות מחו"ל בירידה הכללית המורגשת אצל בעלי עסקים בארץ, שחלקם אינם עובדים כבשגרה. החברה מתמחה בייבוא אופנה, אך עוסקת גם בייבוא של ריהוט לבית ולגן וחומרי בנייה וגמר לפרויקטים. אמיר ראובן, המנכ"ל, מספר שהחברה נאלצה להפסיק את המשלוחים האוויריים מטורקיה ולעבור למשלוחים ימיים, וטיסות מתקיימות רק דרך חברות מחוץ לטורקיה, למשל מדובאי. "המחירים קפצו פי שלושה, וזמן האספקה שלנו התארך בשל כך מ-48 שעות לשבוע עד עשרה ימים". 

אלטרנטיבות הייבוא אומנם פחתו, אבל ראובן מאמין שהנטייה הטבעית של האנשים לשכוח, תחזיר את השוק למסלולו. "גם בתקופה של משט המרמרה מטורקיה לרצועת עזה, הכול נשכח אחרי שבוע-שבועיים ועולם כמנהגו נוהג. בקורונה, כשחיפשנו אלטרנטיבה לסין, עברנו לטורקיה, שאיתה השירות והנגישות קצרים יותר. מי שנעזר בשירות שלנו, לא מפסיק. אני לא מרגיש עוינות בסחר עם הטורקים, אלא להפך – המערביים יותר בעד המדינה ושולחים לנו ברכות".

חברת ייבוא מטורקיה HOOK CARGO , משאית ליד מכולות (צילום: אינסטגרם hookfashion26)
צילום מסך מהאינסטגרם של החברה | צילום: אינסטגרם hookfashion26