מליאת הכנסת אישרה את העלאת מס הרכישה למשקיעים בקריאה ראשונה היום (שני), לאחר שהקואליציה דחתה את ההצבעה משבוע שעבר, מחשש להפסיד לאופוזיציה במליאה. 20 תמכו בהצעה לעומת שלושה שהתנגדו. מס הרכישה שישלמו רוכשים על דירה שנייה ומעלה יעלה ל-8% מהשקל הראשון, כפי שהיה בתקופתו של שר האוצר משה כחלון.
הזינוק נמשך: מחירי הדיור עלו בכ-10%, במרכז – ב-12% | הנתונים שפורסמו היום
החוק מתוכנן לעבור קריאה שנייה ושלישית עד ליום רביעי. אם לא יהיו עיכובים, כניסתו לתוקף תהיה ביום חמישי. בממשלה מקווים שהמס הגבוה ירחיק משקיעים חדשים מהשוק, שבינתיים מובילים את הרכישות.
ההצעה תעבור כעת לוועדת הכנסת, שם תאושר במהירות על מנת להביאה לקריאה שנייה ושלישית בכנסת שם תאושר באופן סופי. בממשלה התכוונו להעביר את החקיקה במהירות (שר האוצר ציין "10 ימים") כדי למנוע תיאומי מס בחסות תקופת ההמתנה. מאז שהודיעו באופן רשמי על הכוונה להעלות את המס ישנה התנפלות של משקיעים על שוק הדיור, ולכן הדחייה של ההצבעה משבוע שעבר צפויה לגרום לכניסתם של משקיעים נוספים רבים לשוק.
על פי הצעת החוק ישתנו מדרגות מס הרכישה ויצטמצמו מ-5 מדרגות לשתיים בלבד. במצב החדש ישלם כל רוכש דירה שזו אינה דירתו היחידה, מס של 8% מהשקל הראשון ועד שווי 5,348,565 מיליון שקלים. על כל חלק שעולה על שווי זה ישלם הרוכש מס של 10%. הסכומים שמגדירים את מדרגות המס מתעדכנים אחת לשנה על בסיס מדד מחירי הדירות.
בדברי ההסבר להצעה נכתב: "שוק הדירות למגורים מאופיין בהיצע קשיח בטווח הזמן הקצר, בלא אפשרות להתאים את ההיצע לשינויים בביקוש לדירות כאמור. בהתאם לכך, שינויים בביקוש מובילים באופן ישיר לעלייה של מחירי הדירות. נתוני העבר מצביעים על כך שעלייה בביקוש לדירות מגורים להשקעה מייצרת 'ביקוש עודף' אשר בא על חשבון רכישות של דירות מגורים בידי זוגות צעירים. עלייה זו בביקוש לדירות מגורים גורמת לעלייה במחירי הדירות ודוחקת את הזוגות הצעירים אל מחוץ לשוק".
העלאת מס הרכישה מתבצעת כחלק משורת צעדים משמעותיים שאמורים להקל במידה מסוימת על משבר הדיור. צעד זה יטפל בצד הביקוש: השרים מקווים שהעלאה של המס תרחיק מעט את המשקיעים מהשוק, כפי שעשתה בהצלחה ב-2015. הממשלה מתכוונת גם לטפל בתחום ההיצע, להגדיל את היקף יחידות הדיור בארץ ולהאיץ את תהליכי התכנון והאישור. בנוסף הממשלה מתכוונת לייצר שוק שכירות משמעותי שיהווה תחליף לרכישת דירה.