תוכנית אסטרטגית חדשה שמפרסם היום (ראשון) מנהל התכנון מחלקת את מדינת ישראל ל-28 אזורי תפקוד שיספקו כל אחד מענה לכלל השירותים שלהם נדרש התושב. התוכנית נועדה לקדם תכנון צופה פני עתיד שיוכל לספק מענה לצרכים המשתנים של המשק והאוכלוסייה בישראל, לייעל את השימוש במשאבים ולהיערך לשינויי האקלים.

עוד בנושא ב-N12:

"אנחנו כמו שווארמה": המהפכה שתשנה את השכונות בישראל
עיריית ת"א החליטה: לא תאריך את תמ"א 38
איפה אפשר למצוא בארץ דירות מול הים במחירים שפויים

מנהל התכנון, גוף הכפוף למשרד הפנים, אחראי על תכנון פרויקטים שונים ובראשם מגורים ותשתיות. התוכנית האסטרטגית החדשה שהציג המנהל מבקשת בראש ובראשונה לשנות את התפיסה התכנונית הקיימת ולהעביר אותה לרמה האזורית. לצורך כך חולקה המדינה ל-28 אזורים שיספקו את צורכי המתגוררים בהם באמצעות עוגנים מרכזיים: ערים ויישובים גדולים שיהוו מרכזי שירותים.

האזורים תוכננו כך שתושב יידרש לנסיעה בטווח של כ-30 דקות כדי לקבל את השירותים הנדרשים לו, ובהם שירותי חינוך, בריאות ותעסוקה. במנהל התכנון מאמינים כי שיטת החלוקה החדשה תסייע לצמצום הפערים הקיימים בין מרכז הארץ לפריפריה באמצעות חיזוק הכלכלה המקומית בכל אזור וקידום מוקדי צמיחה חדשים. במנהל התכנון מכוונים לשנת היעד 2050 ולהכפלת האוכלוסייה במטרה להבטיח לדור הצעיר בישראל תכנון ארוך טווח.

מפת חלוקה לאזורי תפקוד (מנהל התכנון)

המאפיינים שנקבעו כאמצעי לחלוקת הארץ יצרו אזורים ששונים מאוד זה מזה בשטחם ובמספר התושבים המתגוררים בהם. כך האזור המרחבי הקטן ביותר מבחינת מספר תושביו הוא הערבה, שמאכלס כיום 3,500 איש בשטח של 1.2 מיליון דונם. האזור המרחבי המאוכלס ביותר שלא במפתיע הוא תל אביב, הכולל גם את הערים הסמוכות רמת גן, גבעתיים, בני ברק, חולון ובת ים. בסך הכול מתגוררים באזור המרחבי תל אביב כ-1.25 מיליון איש בשטח הקטן ביותר בתוכנית: 110 אלף דונם בלבד.

גם לא במפתיע, האזורים המרחביים הגדולים ביותר מבחינת שטח נמצאים בדרום הארץ. האזור הגדול ביותר הוא של אילת-אילות, שמאכלס כ-58 אלף איש על שטח של 2.7 מיליון דונם.

מה מטרת החלוקה החדשה?

במנהל התכנון מדגישים כי מפת החלוקה החדשה נועדה לשמש בסיס לחשיבה אזורית וקידום תוכניות אזוריות. גבולות האזורים הינם דינמיים ועשויים להשתנות בהתאם לתוכניות ספציפיות. החלוקה שמה דגש על מוקדים עירוניים קיימים כדי להעצים את הערים הקיימות ולמנוע פרבור - אך במנהל לא רואים סתירה בין מטרה זו לבין קידום ערים חדשות המיועדות באופן בלעדי לחברה החרדית, אף שיכולתן לכלכל את עצמן בכוחות עצמן מוטלת בספק.

שכונת הקרווילות שנבנית בעומר עבור מפוני קיבוץ כיסופים (צילום: דוברות מנהלת תקומה)
"דגש על חיזוק הצפון והדרום". שכונת הקרווילות שנבנית כיום בעומר עבור מפוני קיבוץ כיסופים | צילום: דוברות מנהלת תקומה

על רקע האתגרים הביטחוניים והחברתיים שיצרה המלחמה המתמשכת, במנהל התכנון אומרים כי התוכנית שמה דגש על חיזוק הצפון והדרום. זאת בין היתר באמצעות הגברת שיתופי הפעולה במרחבים וצמצום החסמים הנובעים מתחרות בין רשויות מקומיות סמוכות. לטענת המנהל "תכנון בהתאם לתפיסה החדשה יהפוך את הצפון והדרום לאזורים אטרקטיביים עם סביבת מגורים איכותית לא פחות מגוש דן".

בין היתר שואפים במנהל כי הדגש החדש שיושם על תכנון אזורי יוביל להיווצרות מוקדי תעסוקה אזוריים וימנע מיישובים קטנים להתחרות זה בזה ויצירה של אזורי תעסוקה לא רלוונטיים.

שהכל יהיה קרוב יותר

חלק אחר בתוכנית מיועד להתמודדות עם שינוי האקלים והשפעתם על בני האדם והתשתיות. התוכנית מקדמת בין היתר התמודדות עם בעיית החום העירונית, אך קיימת גם חשיבה על צמצום סיכונים. בין היתר מבקשת התוכנית האסטרטגית למנוע פיתוח בקרבה גדולה מדי לים או לאזורים המועדים להצפה. בנוסף שינוי התפיסה התכנוני מקדם הקמת שכונות חדשות נטולות רכב פרטי, ייצור ואגירה מקומית של אנרגיה וחקלאות על גגות מבנים.

מנכ"ל מינהל התכנון, רפי אלמליח (צילום: לע"מ)
מנכ"ל מנהל התכנון אפי אלמליח | צילום: לע"מ

"התוכנית החדשה מתכתבת עם המגמה המתגבשת בשנים האחרונות שהכול צריך להיות קרוב וזמין יותר: מבית הקפה שמתחת לבית ועד למקום העבודה", מסר מנכ"ל מנהל התכנון רפי אלמליח. "לכן שרטטנו מרחבים חדשים הכוללים את כלל השירותים שהתושב צריך: חינוך, בריאות, נופש ופנאי, זאת תוך הישענות על מערכת תחבורה מתקדמת. אני מודה לשר הפנים משה ארבל שהבין את החשיבות הרבה בקידום תוכנית זו ונתן לה רוח גבית".