מחירי הדירות עלו השנה בחדות, אבל מה קורה בזמן הזה בשוק השכירות? הנתון הרשמי של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) מראה שהשנה המחירים לא עלו כלל - אבל ייתכן מאוד שהמציאות היא לגמרי אחרת. הנתון של הלמ"ס מבוסס על דיווחים של אזרחים שהסכימו לשתף פעולה ולהשיב לסקר שהלשכה ערכה. לעומת זאת, שמאי המקרקעין אוהד דנוס הלך ובדק מקורות מידע נוספים - ולטענתו מחירי השכירות עלו דרמטית השנה.
לדוח עם הנתונים המלאים - לחצו כאן
דנוס בדק את הנתונים כפי שהם מופיעים בחוזים ובלוחות המודעות, והסיק כי קיימת מגמה של עליות מחירים בשוק השכירות ברחבי הארץ. מי שעומדות בראש הרשימה הן הערים תל אביב, אילת והרצליה שבולטות במיוחד בזינוק בשכר הדירה. אלה הממצאים של דנוס בערים הגדולות אל מול ממצאי הלמ"ס:
נתניה: שכר הדירה לדירות 4 חדרים זינק ב-700 שקל לחודש בתוך חצי שנה. בממוצע, בעיר הייתה עלייה של 12% במחירי השכירות בשישה חודשים. לפי הנתון של הלמ"ס העלייה במחירים באותה תקופה הייתה נמוכה הרבה יותר - 0.7% בלבד.
פתח תקווה: מחיר השכירות לדירות 5 חדרים קפץ ב-1,200 שקל לחודש והמחירים בעיר עלו בממוצע ב-4.2%. לפי הלמ"ס, הם עלו רק ב-1.4%.
תל אביב: דמי השכירות לדירות 2 חדרים קפצו דרמטית ב-1,000 שקל תוך חצי שנה, ובממוצע הייתה עלייה ניכרת של 9% בשכר הדירה. לפי הלמ"ס לא היה שינוי בכלל במחירי השכירות הממוצעים בעיר.
חיפה: דמי השכירות לדירות 3 חדרים טיפסו מ-2,700 ל-3,000 שקל בחודש, ובממוצע עלו מחירי השכירות בעיר ב-2.6%. מנגד, הנתון של הלמ"ס מאוד רחוק מכך - 0.7% בלבד.
"בסוף כל מי שמחפש דירה להשכרה מרגיש את הפערים האלה", מציין דנוס. "המדינה צריכה למצוא דרך יותר אפקטיבית להבין מה באמת קורה בשוק השכירות, אם היא אי פעם רוצה באמת לרדת לעומק משבר הדיור".