ליקויי בנייה בפרויקטים חדשים זה לא מראה חריג בישראל. לא פעם רוכשי דירות מפחדים להתעמת עם הקבלן בבית משפט, אבל סקירה חדשה מוכיחה שדווקא הסיכויים של הרוכשים לנצח בתביעה כזו – הם די גבוהים.
מתוך סקירה של כ-150 פסקי דין שנוגעים לתיקים של ליקויי בנייה: 61% מהם התקבלו חלקית, 31% מהם התקבלו במלואן ו-8% בלבד נדחו. כך על פי נתונים של עורך הדין פארס כבהה. עוד עולה מהסקירה שהסכום הממוצע שנפסק לטובת רוכשי הדירות, עומד על כ-100 אלף שקלים.
"רוב התביעות הן מוצדקות", קובע עו"ד פארס כבהה, מומחה לדיני מקרקעין וליקויי בנייה, "ההצדקה נובעת מכך שבאמת יש איזה ליקוי, השאלה של מה הסכום שמצדיק את הפיצוי בגינו".
רן ליברמן רכש באפריל 2021 דירה בלב אזור הביקוש, דופלקס ברחוב מונטיפיורי בתל אביב סמוך לרוטשילד בכ-5 מיליון וחצי שקלים: "נאמר לי שתוך חודשיים-שלושה הדירה תימסר כבר". מהר מאוד לאחר שנמסרה לו הדירה גילה את הבעית: "איך שהגיע החורף, אז התחילו הליקויים המשמעותיים. "רטיבות גדולה בקיר במרתף – שהרטיבות נובעת מבעיה באיטום בעצם, שנכנס מבחוץ".
הוא תיאר: "ברגע שנכנסים מים - כבר זה בעצם סוג של אבוד. ברגע שיש מים בפנים, אי אפשר להתייחס לזה כאטום, מבינים שיש חדירת מים וצריכים לעשות איטום מאוד מאוד משמעותי". לפי חוות דעת מומחה מטעם רוכשי הדירות, קיימים ליקויי בנייה בחלק מהדירות ובחללים המשותפים – ליקויים שנאמדים ביותר מחצי מיליון שקלים.
התובעים שזכו במיליון שקל
"אם הנזקים הפיכים, גם אחרי התיקון שלהם – עדיין הנכס הוא נחות ששוויו ירד בין 1%-3%", מסביר שמוליק כהן מ-SK שמאות, "יכול להגיע לעשרות אם לא מאות אלפי שקלים". רן ליברמן ציין: "אני לא יודע אם אני מתכוון לתבוע, התייעצתי עם כמה עורכי דין. אמרו לי שזה יכול לקחת הרבה מאוד שנים, כמובן שהוא יכחיש כל דבר.
לתבוע יזם או חברת נדל"ן גדולה זה תהליך מתיש שדורש אורך רוח וגם לא מעט כסף, אבל בסוף התהליך עשוי להשתלם. כך קרה לרוכשי הדירות בפרויקט בשכונת אזורי חן בצפון תל אביב, שתבעו את חברת "שיכון ובינוי" ו"אפריקה ישראל" על רטיבויות בלובי, בעיות ניקוז ועובדים – וזכו במיליון שקלים.
"מדובר בפסק דין מאוד חשוב", הסביר עו"ד כבהה, "כשבית המשפט בא וקובע שהקבלן והיזם לא יוכלו לגלגל את האחריות אחד לשני – ויפצו את הדיירים ביחד ולחוד בגין ליקויים ברכוש המשותף". אז אם רכשתם דירה וגיליתם ליקויי בנייה - למרות הפחד ומה שנהוג לחשוב, תביעה בבית משפט היא אפשרות לא רעה לקבלת כספי פיצוי מהקבלן.
תגובת חברת יפו תל אביב, יזמי הפרויקט: "טרם כניסתו של הרוכש לנכס, הוא ביצע שיפוץ נרחב ועל כן אין החברה יכולה לדעת מה הנזק שנגרם ועל ידי מי. כל עניין שהיה באחריות החברה, תוקן".