"אנחנו חיים בגיהנום פה וזה עוד לא נגמר": הסיפור הזה מתחיל ב-2013 בחלום על תמ"א שגרתית ומסתיים החודש בפיצויים חסרי תקדים של מיליוני שקלים ועשרות דיירים, שעדיין חיים באתר בנייה. ב-2017 חברת מורפוזיס מקבלת היתר לתמ"א 38 בבניינים ברחוב הגאולה בהוד השרון. אלא שמאז המסירה מתעכבת. במקום שנה-שנתיים - כבר 49 חודשים. הדיירים שנשארו בבית כי חשבו שזה יגמר בקרוב - נגררו לסיוט.
"בהתחלה אמרנו לפני שנכנסו לפרויקט בסדר נסבל נסחוב את זה, אנחנו מקבלים מרפסת מקבלים חניה", סיפרה מור יצחק, דיירת בבניין. "אבל זה לא שווה כלום. פרויקט שהיה אמור להסתיים ב-2019, לא נגמר ואנחנו נושקים ל-2023".
טובה פרין, אחת הדיירות בבניין, בכלל לא רצתה את התמ"א - אבל בבניין היה רוב לפי חוק והיא נאלצה להתמודד עם שלל הבעיות שהתרבו במהלך השנים. "אתה רואה פה, זה קיר שלי של פינת האוכל", סיפר בעודה מצביעה על קיר במסדרון הבניין. "פה קדחו ויום אחד אני שומעת את המקדחה בתוך הבית, עשו לי חור בקיר והכול על השולחן".
בהזדמנות אחרת היא מספרת, בנו שירותים לעובדים: "המים חילחלו לי לתוך הארונות מטבח וביובים אצלי צפו כל הזמן, גם באמבטיה וגם במטבח". עוד סיפרה טובה כי במשך חודשיים "הסתובב לי עכברוש בתוך הבית, אני לא יכולתי לחיות עם זה".
"אתם רואים את השכונה פה בהוד השרון, אנחנו גרים עם חלונות סגורים", מוסיף אייל זלינגר, דייר נוסף בבניין. "לכלוך, קריסות של בטון, מקרה של ירידת מים מהגג, היינו צריכים להתפנות לסוף שבוע בחנוכה, פועלים נכנסים לכאן וכל הזמן צעקות".
התירוצים שנשמעו מהיזם לאורך השנים הם אינסופיים, מספרת דיירת נוספת, רתם דרורי-הכהן: "'זה הקבלן שהייתי צריך להשתחרר ממנו משפטית', 'זה הקורונה שפגעה בנו', 'זה העובדים שלא יכולתי להביא מעבר לקו הירוק', 'זה כוח עליון'. ותמיד הוא אומר - זה ייגמר בתאריך זה וזה, ותמיד כשמתקרבים לתאריך הוא משנה, 'טוב זה ייגמר בתאריך זה וזה'. כבר לפחות חצי שנה שאין לנו שום תאריך".
בעלי הדירות תבעו את היזם ופנו להליך בוררות ובתחילת החודש ניתנה ההחלטה. "בסיומו של הליך ארוך שגם בו עשתה מורפוזיס כל פעלול אפשרי כדי למשוך את הקץ, קבע הבורר כבוד השופט בדימוס ארנסט פיצוי יוצא דופן לדיירים בדירות קיימות", מסר עו"ד אילון עישר, ממשרד סימון, עישר, דסקל ושות', שמייצג את הדיירים. "בעלים של דירת 4 חדרים יקבל פיצוי של 8,500 שקלים לכל חודש איחור, בעלים של דירת 5 חדרים יקבל פיצוי של 9,600 שקל לכל חודש איחור. מדובר בסכומים נכבדים מאוד".
בנכבדים מאוד מתכוון עו"ד עישר בסכומים שנעים בין 400-500 אלף שקל לדייר. מורפוזיס ביקשה ערעור על ההחלטה אתמול, ובינתיים הבנייה עדיין לא הסתיימה.
מקבוצת מורפוזיס נמסר בתגובה: "לצערה של קבוצת מורפוזיס משך הביצוע של פרויקט תמ"א 38 התארך בשל החלפת קבלני ביצוע. למרות הקשיים ביצוע הפרויקט מסתיים כעת ברמת ביצוע גבוהה. מיעוט מבעלי הדירות מקיים מול החברה הליך בוררות, מרביתם הגיעו להסכם פשרה. הוגשה בקשה לבית המשפט לביטול פסק הבוררות".