מצפה רמון הוא יישוב קסום הנמצא באחד האזורים היפים בעולם - במרכז הר הנגב, בדרום הארץ, על שפת מכתש רמון. בשנים האחרונות, לצד הנוף המדברי עוצר הנשימה, היישוב נהנה מצמיחה דמוגרפית וכלכלית, בעיקר עקב התעניינותם של צעירים ומשפחות צעירות רבות במקום מגורים איכותי, שלו ויפהפה.
"מצפה רמון הוא יישוב מיוחד שבו הביקוש עולה משמעותית על ההיצע", אומרת עו"ד נעמה דהן-כתר, מנכ"לית החברה לפיתוח מצפה רמון. "מדובר במגמה הולכת וגוברת, שהתעצמה עוד יותר בתקופת הקורונה, של אנשים הצמאים לגור במרחבים אינסופיים בעלי נוף משגע. אין ספק שכאן הם מקבלים את זה, ובגדול".
אווירת כפר – עם שירותים של עיר
במצפה רמון חיים כיום כ-5,600 תושבים, אשר נהנים מרמת חיים גבוהה שככל הנראה אין לה תחרות היום בארץ.
"האווירה היא אווירת כפר, עם שירותים של עיר. כך שמי שגר כאן לא מפסיד כלום: לא חיי תרבות, לא רפואה, לא מרכולים. יש הכול – החל מבתי ספר מגוונים דרך גן יער, גן קונבנציונאלי, בריכה קהילתית ועד מיזמים מקוריים כמו 'סינמכתש' – קולנוע קהילתי שמציג סרטי ילדים ונוער, סרטי סינמטק למבוגרים, סרטי דוקו ועוד. והכי חשוב: הכול מתנהל באווירה שפויה ורגועה, הרחק מהמולת העיר הגדולה", מספרת דהן-כתר.
"אם בכל זאת חסר משהו - נוסעים פעם בכמה זמן לבאר שבע, תל אביב או אילת ומשלימים את זה", היא מוסיפה, "למעשה, כל הבנייה של ישראל היא פרברית, אבל אנחנו פרבר שאין עיר לידו – אלא אנחנו העיר. לכן, אנחנו חייבים להתכנס פנימה ולבנות יישוב שמותאם לבני אדם ולא למכוניות, תוך מילוי כלל צרכי התושבים ועוברי האורח הרבים".
מרחבים פתוחים וחיי חברה עשירים: המקום המושלם למשפחות
ההתפתחות של מצפה רמון בשנים האחרונות קורצת בעיקר למשפחות צעירות ולצעירים, שמעוניינים במקום מגורים ייחודי עם קהילה טובה ונוף יפה – מבלי לוותר על אורח החיים המודרני. מה שמוביל לכך שכ-40% מתושבי היישוב הם בין הגילים 18-40. "להגירה החיובית של צעירים למצפה רמון יש הרבה מעגלי השפעה. באופן כללי, הצעירים שבאים לכאן מבינים שהחיים במרחב הזה, במדבר הפתוח, הם מאוד איכותיים ושאין להם תחליף", אומר אסף אקסלרוד, מנהל המנסרה – מרכז הצעירים של היישוב.
"בנוסף, יש דברים שקורים בשטח, כמו גן יער וגן דמוקרטי או מסלולים ללמידת אמנות, מחול, קרקס ותיאטרון, שמהווים מוקד משיכה למשפחות צעירות, כי אין אותם באף מקום אחר בארץ. כל אלה מביאים למצפה רמון מעל 100 סטודנטים צעירים כל שנה. אלה חבר'ה צעירים אחרי צבא בגילאי 20-30, שבוחרים ללמוד במוסד שאינו מסובסד".
"מה שקורה פה זה תהליך של זהות וחיזוק אלמנט הבחירה במצפה רמון", מדגיש אקסלרוד. "לא משנה מה תבחר לעשות כאן, אתה ככל הנראה תהיה הראשון. זו הזדמנות אדירה ואופק השקעה אטרקטיבי גם לצעירים, גם למשפחות וגם למבוגרים – וכך נוצרת כאן סצנה צעירה שרק הולכת וגוברת".
ברקע, אי אפשר להתעלם מהעידן הדיגיטלי וממשבר הקורונה שמעלים את האטרקטיביות של מגורים ביישוב עם המון מרחבים פתוחים. כי אם כולנו ממילא עובדים מהבית, למה שלא נוכל להסתכל מהחלון ולראות נוף עוצר נשימה וטבע בתולי? בנוסף, ברמה המשפחתית, מדובר על הזדמנות חד פעמית לגדל את הילדים בפרויקט ייחודי במינו ולהצטרף ליישוב עם ציביון מובהק ומושך.
שכונת נגה: סנונית ראשונה לפיתוח ולהתרחבות מצפה רמון
אז מצפה רמון מתהדרת באחד הנופים היפים בעולם, בצמיחה דמוגרפית מרשימה, בהגירה חיובית של צעירים ובאיכות חיים גבוהה למדי. על הרקע הזה, פלא שהביקוש בשיאו? ואכן, כדי לענות על הביקוש הגבוה, החליטה המועצה המקומית, ביחד עם משרד הבינוי והשיכון, להרים את הכפפה ולקדם שכונה חדשה וייחודית ביישוב – שכונת נגה.
השכונה מכילה כ-185 צמודי קרקע והיא מחולקת ל-2, כאשר בצידה המזרחי הוכרזו כ-49 יחידות "בנה ביתך", אליהן ניגשו יותר מ-100 משפחות, ובחלקה המערבי ישנן 136 יחידות שמיועדות עבור יזמים. השכונה תוכננה בקפידה, כל זווית נוף נלקחה בחשבון ונעשתה חשיבה מעמיקה על תכנון המאופיין בחיבור לטבע והיטמעות במדבר היפה הפרוש מסביב. אתם יזמים או קבלנים שרוצים לקחת חלק בפיתוח והתרחבות מצפה רמון? כנראה שמדובר בהזדמנות פז שלא תרצו לפספס.
המכרז לשכונה עלה בשבוע שעבר לאתר רשות מקרקעי ישראל והוא מסתיים בתאריך 3.5.21. בנוסף, כדאי לדעת שהשטח חולק ל-3 חלקים כך שניתן לגשת למכרז עבור 44, 34 או 54 יחידות, או כמובן עבור כל 132 יחידות הדיור. חשוב לציין שמשרד הבינוי והשיכון פועל לקידום פיתוח השכונה. הפיתוח עצמו יתבצע על ידי היזם. לקבלת פרטים נוספים על הפרויקט ולהגשת הצעה לחצו כאן
"מצפה רמון היא דוגמא טובה לאיך אפשר לחיות יחד בהרמוניה"
מלבד שכונת נגה החדשה, תנופת הבנייה במצפה רמון כוללת גם את מרכז העיר, את קו המכתש בצד המזרחי ואת הצד המערבי, שבו הוקם "פרויקט שפת מדבר" - שילוב בין חקלאות וחוות תיירותיות, על ציר מדהים שכולל שבילי אופניים, פינות הצללה ומתחמי בילוי.
"הבאנו כ-20 אדריכלים ומתכננים מדיסציפלינות שונות, שאף ישנו ביישוב במהלך שבוע העבודות", מספרת דהן-כתר ומוסיפה: "חוץ מזה, היה לנו חשוב לשתף את התושבים לאורך כל הדרך כדי שיהיו חלק מהתכנון. כלומר, התושבים תיארו את הצרכים שלהם ואת ההתנהלות היום יומית שלהם ביישוב – ועל בסיס זה המתכננים תכננו את הפרויקטים".
התוצאה של התפתחות מצפה רמון בשנים האחרונות היא בין היתר שילוב נדיר בין אוכלוסיות שונות, שאולי לא היו מצליחות לקיים חיים משותפים בערים אחרות. "הנוודים התעסוקתיים מתקבלים פה בברכה, וכאמור, יש פה המון צעירים עם סצנה שרק הולכת ומתפתחת", מתארת דהן-כתר. "מעבר לכך, יש פה קהילה מאוד מעורבת של ציונות דתית, כך שאנחנו מצליחים להגיע לשילוב מדהים בין הקהילות השונות. זו לדעתי דוגמא טובה לאיך אפשר לחיות יחד בהרמוניה".