משרד האוצר ומשרד הקליטה והעלייה מגבשים בימים אלה הצעה להפחתת שיעורי מס הרכישה לעולים חדשים ולתושבים חוזרים ברכישת דירה, כך שייהנו מפטור מתשלום מס רכישה ברכישת דירה יחידה בסכום של עד כ-2 מיליון שקל. עוד על פי ההטבה המתגבשת, בסכום של בין 2 מיליון שקל עד 2.5 מיליון שקל ישלמו העולים והתושבים החוזרים מס בשיעור של 0.5% על יתרת הסכום שמעל 2 מיליון שקל, וכך גם ברכישת דירה מעל 2.5 מיליון שקל - עד לתקרה שתיקבע.
ההצעה המתגבשת בימים אלה נועדה להעניק לעולים ולתושבים חוזרים הטבה העולה על ההטבה לתושבי ישראל הרוכשים דירה יחידה, וזכאים לפטור ממס ברכישת דירה של עד 1.98 מיליון שקל, כאשר המדרגה השנייה, עד 2.34 מיליון שקל, כבר מחויבת בשיעור מס של 3.5%. המדרגה השלישית, בין 2.34 ל-6 מיליון שקל, תחויב ב-5%, הרביעית, בין כ-6 לכ-20 מיליון שקל, ב-8%, והאחרונה - 10% (על חלק השווי מעל 20 מיליון שקל).
"צ'ופר" על ביטול פטור
בתוכנית המתגבשת לעולים ולתושבים חוזרים טרם נקבעה התקרה שממנה יחולו שיעורי מס הרכישה הרגילים של 5%, 8% ו-10%. בימים הקרובים אמורים להתקיים דיונים באוצר בנוגע לשיעורי המס הסופיים ותקרת ההטבה.
לדברי גורם באוצר, "ההטבה של 0.5% מס רכישה לא נועדה עבור עולים ותושבים חוזרים שירכשו דירות בסכומים של 6 מיליון שקל ומעלה, ולכן תיקבע תקרה שממנה יחולו מדרגות מס הרכישה הרגילות".
מדובר בהטבה שמתגבשת במסגרת חבילת הטבות נוספות שמתכוונים להעניק לעולים ולתושבים חוזרים, כמעין "צ'ופר" על ביטול הפטור מדיווח על נכסיהם והכנסותיהם בחו"ל למשך עשור ממועד עלייתם לארץ.
לאחרונה, בלחץ בינלאומי, פרסם משרד האוצר תזכיר חוק לביטול הפטור מדיווח על הנכסים וההכנסות בחו"ל, המוענק כיום לתושבים חוזרים ולעולים חדשים. הלחץ הבינלאומי הגיע בדמות איום מצד ארגון OECD, שהזהיר כי ישראל תיכנס ל"רשימה השחורה" של מדינות שאינן מצייתות לכללי השקיפות הבינלאומיים.
על פי המידע שהגיע לגלובס, שר הקליטה והעלייה אופיר סופר דרש כי במקביל לביטול יינתנו לעולים ולתושבים חוזרים הטבות שימשכו אותם לארץ, ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' הסכים לגבש תוכנית משותפת לטובת הנושא.
עוד לדברי גורמים המעורים בהטבות המתגבשות, מדובר גם "בתיקון עוול היסטורי", שבו הכוונה להעניק הטבה משמעותית לעולים ולתושבים חוזרים נשחקה, לאחר שהוענקו הטבות משמעותיות יותר לתושבי ישראל הרוכשים דירה יחידה.
כבר היום, על פי חוק, עולים חדשים נהנים ממדרגות מס רכישה מופחת וזכאים לשלם 0.5% מס רכישה מהשקל הראשון ועד לשווי של כ-1.9 מיליון שקל על רכישת נדל"ן למגורים או לעסק. מעבר לשווי זה, שיעור המס הוא 5%, ללא מדרגות נוספות.
ואולם, עם תיקון מדרגות מס הרכישה לתושבי ישראל לפני למעלה מעשור, והפחתת שיעורי המס, ההטבה לעולים חדשים נותרה אטרקטיבית בעיקר למשקיעים, שכן במסלול העולים והתושבים החוזרים לא הייתה מדרגת פטור ממס כמו זו שהוענקה לתושבי ישראל הרוכשים דירה יחידה.
וכך, עולים ותושבים חוזרים שרכשו דירות ראשונות בחרו במסלול הפטור הכללי לתושבי ישראל, ולמעשה הפטור הייחודי שהוענק להם נשחק.
מי שניצל בעיקר את ההטבה לעולים ולתושבים חוזרים היו עולים ותושבים חוזרים שרכשו דירה שנייה ומעלה, המשקיעים כאמור, שכן שיעורי המס ברכישת דירה נוספת לישראלים גבוהים יותר משיעורי המס שמוענקים לעולים ולתושבים חוזרים במסלול הקיים בחוק כיום. שיעור המס עבור משקיעים תושבי ישראל עומדים על 8% מהשקל הראשון ועד כ-6 מיליון שקל, ו-10% על שווי העולה על 6 מיליון שקל. ההסדר המקורי לעולים ימשיך להיות רלוונטי בעת רכישת דירה נוספת.
תושבי החוץ יתפתו?
על פי הערכות של גורמים שונים צפוי גל עלייה גדול בשנת 2024, בשל האנטישמיות הגואה בחו"ל בחודשים האחרונים, סביב מלחמת "חרבות ברזל", ומכיוונים רבים נשמעים דיבורים על התעניינות הולכת וגוברת לרכישת דירה בישראל מצד יהודים ממדינות שונות ברחבי העולם.
עו"ד מאיר מזרחי, מומחה למיסוי נדל"ן, מנתח כי "צריך לשים לב אם ההטבה גורפת או לא: על פניו נראה שגם עולה או תושב חוזר שיקנה דירה ב-150 מיליון שקל יוכל ליהנות מההטבה הזאת, וזה לא הוגן כלפינו, יתר התושבים אזרחי ישראל".