מבצע שומר החומות החזיר את אותו החדר שכבר מזמן הפך למשרד או לחדר הילדים אצלכם בבית, הממ"ד, למרכז העניינים. אבל כשמדובר בחדר שמשמש לעיתות מלחמה, רצינו לדעת מה החשיבות שלו וכיצד אפשר לדעת שהוא אכן תקין ומוכן לכל צרה שלא תבוא.
חשוב לדעת שהממ"ד הוא החדר בו כדאי להיות בכמעט כל תרחיש שהוא – נפילות טילים, רעידות אדמה, שריפות, שימוש בחומרים לא קונבנציונליים – בכל אלה הממ"ד שלכם בבית הוא הסיכוי הטוב ביותר שלכם להישאר בחיים.
הוא בנוי כולו, כולל התקרה והרצפה, מבטון מזוין, הוא נבדק פעמים רבות במהלך אישור הבנייה על ידי פיקוד העורף ומהנדסים, הוא כולל חלונות מוגנים, דלתות הדף שיכולות להיפתח רק החוצה וגם עצם בנייתו כ"מגדל" של ממ"דים, כשכל הממ"דים בבניין נמצאים אחד מתחת לשני, הופך אותו למוגן יותר.
"אם קורה משהו, כדאי שתהיו בממ"ד", אומר צבי אייזנבך, מהנדס בניין ומנהל פרויקטים בשפיר הנדסה, "זה המקום היחיד בדירה שיש בו קובייה קטנה שבודקים אותה מכל ההיבטים – הכל נוצק ביחד עם יציקת הבטון. המשקוף של הדלת, החלון וצינורות האוורור – כולם יוצרים יחד מרחב בטוח".
בנוסף, בחלק מהממ"דים יש מערכת לסינון אוויר – שמאפשרת להיות בו ללא מסיכות גם באירוע אב"כ. "חשוב לבדוק את התקינות שלה, ואם אין לכם מערכת כזו בממ"ד – היום היא כבר לא יקרה וניתן לקנות כזו גם לממ"ד קיים", אומר אייזנבך.
עם זאת, לקראת אירוע חירום חשוב לבדוק שהממ"ד פנוי ואכן יכול להכיל את כל בני הבית – לכן אם הוא הפך למחסן שלכם, זה הזמן לפנות אותו, לנקות ולסדר – וגם הוספה של דברים שיעזרו לשהייה ממושכת בו, כמו טלוויזיה, משחקים, שתייה או מיטות, יכולים לעזור בשעת צרה.
החלון – נקודת התורפה הראשונה
מכיוון שהמבנה עצמו עשוי מבטון מזוין, הפתחים שלו עלולים להיות נקודות הכשל. בממ"דים יש שני סוגי חלונות, כפי שמסביר אייזנבך. "אם הממ"ד שלכם בן יותר משנתיים, כנראה שיש לכם את החלון הישן, המורכב משני חלקים – חלון מתכת נגד רסיסים, ובפנים חלון אלומיניום האטום נגד גזים. בסוג החלון הזה, כדאי לבדוק שהחלונות נסגרים כמו שצריך, הגומייה שלהם שלמה ולא אכולה ושהם אטומים".
"החלון החדש", ממשיך אייזנבך, "הוא חלון מתכת שאטום גם נגד גזים וגם נגד רסיסים, ובפנים יש חלון אלומיניום רגיל עם זכוכית. במידה ויש לכם חלון כזה, כדאי לבדוק האם הוא משוחרר וניתן לסגור אותו, ובשעת מלחמה עדיף לפרק את חלון האלומיניום – כדי שהזכוכיות לא יעופו עליכם במקרה של הדף חזק".
הדלת – נקודת התורפה הנוספת
דלת ההדף הכבדה של הממ"ד, גם היא יכולה להוות נקודת תורפה – גם בה יש גומייה, וייתכן שעם הזמן היא נפגמה. "כדאי לבדוק את אטימות הגומייה בדלת, כדי שלא תיתקלו בבעיות", אומר אייזנבך.
בנוסף, בגלל הגודל והכבדות שלה, יש אנשים שבוחרים לפרק את דלת הממ"ד ולהחזיר אותה למקומה כאשר יש בכך צורך. התקנת הדלת מחדש צריכה להתבצע על ידי מומחה, משום שלתקינות הדלת יש חשיבות גדולה לשלמות וביטחון הממ"ד.
מה עושים אם אין ממ"ד?
ממ"ד היא פריבילגיה של בעלי דירות חדשות יחסית. בבניינים רבים אין ממ"ד, אלא רק ממ"ק או מקלט אחד לכל הדיירים, ולעיתים גם הוא אינו זמין.
בעתות מצוקה שכאלה, חשוב לוודא שלכל אחד מהדיירים יש מפתח למרחב המוגן הזמין, ושהוא נקי ומוכן לשהייה. לרוב המרחבים המוגנים הופכים למחסנים הביתיים, מה שלא מאפשר שהיה בהם.
בנוסף, בבניינים רבים, בעיקר בתל אביב, ישנם בעלי דירות שמשכירים את המקלט ובכך לא מאפשרים שהיה בו. דבר זה הינו עבירה על החוק ויש לעדכן את המשטרה ופיקוד העורף בנושא.
למה חשוב לשים לב?
- בדקו שהממ"ד שלכם נקי ומוכן לשהייה ממושכת, כולל כל הציוד שתצטרכו
- בדקו שהחלון בממ"ד ניתן לסגירה הרמטית
- בדקו שהדלת בממ"ד נסגרת כמו שצריך ואטומה כראוי
- אין לכם ממ"ד? בדקו שהמרחב המוגן שלכם ניתן לשהייה ממושכת ויש לכם עבורו מפתח
- רוצים להיות בטוחים שהממ"ד שלכם מוכן למקרה חירום? יש חברות שמבצעות בדיקות לממ"דים