ועדת השרים לענייני פנים בראשות שרת הפנים, איילת שקד, הכריזה על 17 מתחמי דיור חדשים שיביאו לתוספת של כ-50 אלף יחידות דיור חדשות לשוק הדיור בישראל, ביניהם גם מתחם דרום גלילות באחד מאזורי הביקוש המשמעותיים בישראל. המתחמים הועברו לתכנון של הותמ"ל, אחרי שמאז שנת 2020 נעצרה פעילותה, מה שהאט את קצב התכנון בכל הארץ.
"ההכרזות שאושרו היום בוועדת השרים בראשותי הן בשורה ענקית לשוק הדיור בישראל שיביאו לתוספת של כ-50,000 יחידות דיור חדשות", מסרה השרה שקד. "ההכרזות מסמיכות את הותמ"ל, שלפני כמה חודשים אושרה הוראת השעה שאפשרה לה לחזור ולעבוד במלוא המרץ, להקל את אישור יחידות דיור נוספות ולהגדיל את היצע הדיור, מהלך המשתלב עם תוכנית הדיור החדשה בהובלתי, יחד עם שר האוצר ושר הבינוי והשיכון. אמשיך לפעול להגדלת ההיצע ולייצוב שוק הדיור ביתר שאת".
המתחמים שאושרו:
במסלול מקרקעי ישראל:
- אזור-שכונת הפארק (1500 יח"ד)
- צפון מערב בנימינה (1500 יח"ד)
- תעש טירת כרמל (4,550 יח"ד)
- גן יבנה (1550 יח"ד)
- באר יעקב מתחם מזרחי (מתחם 6 – 1500 יח"ד)
במסלול התחדשות עירונית:
- קרית ים-יוספטל (1850 יח"ד מתכננות במקום 454 יח"ד קיימות)
- כפר סבא- יוספטל (4500 יח"ד חדשות במקום 932 יח"ד קיימות)
- כפר יונה מהדרין (1800 יח"ד)
- הר יונה בנוף הגליל (3200 יח"ד- תכנון מחודש לצורך ציפוף)
- אשקלון-עולי הגרדום (1000 יח"ד במקום 160 יח"ד קיימות)
- אזור יצחק שדה (1026 יח"ד במקום 458 יח"ד)
- רמלה ויצמן (1455 יח"ד במקום 274 יח"ד קיימות)
- רחובות מילצ'ן (1540 יח"ד במקום 434 יח"ד)
- חולון דב הוז (2100 יח"ד במקום 600 יח"ד קיימות)
- לוד דוד המלך (2400 יח"ד במקום 756 יח"ד)
במסלול קרקע מרובת בעלים:
- דרום גלילות (16,800 יח"ד)
- באר יעקב מערב- מתחם 5 (2000 יח"ד)
הותמ"ל, הוועדה הארצית לתכנון ולבנייה של מתחמים מועדפים לדיור, היא ועדת תכנון שמטרתה להגדיל את היצע הדירות בישראל. היא הוקמה בהוראת שעה שהוארכה לפני מספר חודשים, אשר קובעת כי לוועדה יהיו כל הסמכויות והתפקידים של המועצה הארצית לתכנון. מטרת הוועדה לתכנן מתחמי דיור במהירות וביעילות, ולמעשה לעקוף את מועצות התכנון הנמוכות יותר (המקומית, והמחוזית), ולתכנן לפי האינטרס הלאומי ולא המקומי. כלומר לתכנן כמה שיותר דירות, כמה שיותר מהר.
מסיבה זו, אישור תוכניות בותמ"ל אמנם משמח את שרת הפנים ואת משרד האוצר, אך מעורר התנגדות עזה בקרב הרשויות המקומיות. כך למשל מסר ראש עירית רמת השרון, אבי גרובר, על העברת תכנון המתחם בגלילות לאישור הותמ"ל: "זוהי פגיעה קשה ויסודית בנו כשלטון מקומי, האמון על התכנון העירוני במרחב המוניציפלי, ובתושבי רמת השרון. תכנון מאוזן אחראי ובר קיימא יכול להתאפשר רק בהליכה בדרך הראשית של ועדות התכנון".
גם השרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג, התנגדה להעברת מתחם דרום גלילות לותמ"ל ואף הצביעה נגד המהלך בוועדה. "התכנית שאושרה היא רעה בהיבט התכנוני, הניקוזי, התחבורתי והסביבתי, ולמרות שנדחתה על ידי הועדה המחוזית חוזרת לחיים אחרי מחטף פסול מיסודו", מסרה השרה. "הצבעתי נגד התכנית אך לצערי היא עברה ברוב קולות. כך לא אמור להתנהל תכנון בעידן של משבר אקלים, זהו לא פיתוח בר קיימא".
יו"ר מטה התכנון הלאומי, עו"ד שלומי הייזלר, בירך על ההחלטה: "חשוב להזכיר, כי הפעם האחרונה שהכריזו על מתחמים בותמ"ל הייתה בינואר 2020. לאור זאת, אין ספק שההכרזות שאישרה היום וועדת השרים בהמלצת הועדה הארצית לתכנון ולבנייה של מתחמים מועדפים, שבראשותי, הן בשורה של ממש לציבור והן עוד צעד חשוב במאמץ שמרכז מטה התכנון הלאומי בהתמודדות עם משבר הדיור, בין היתר, על ידי הגדלת היצע הדיור".