נתונים חלקיים של חודש מאי מתחום המשכנתאות, אותם פרסם היום (א') בנק ישראל, מורים על המשך הגידול בהיקפי משכנתאות שנלקחים בשוק. בחודש מאי, נלקחו משכנתאות בהיקף של 7.8 מיליארד שקל - ההיקף הגדול ביותר מאז ספטמבר 2022. נתונים אלה מיוחסים, חלקית, לדחיית עסקאות מחודש אפריל, בו חלה חופשת הפסח, אך גם להמשך העלייה בשוק הדירות.

עוד בנושא ב-N12:

• הרווח העצום של רוכשי דירת מחיר למשתכן בשדרות
• הכירו את השכונות המבוקשות שעוברות מהפך
• קאמבק? גידול של 30% בעסקאות נדל"ן בתל אביב

"שוק הדירות של היום מזכיר לי את השוק בזמן מלחמת ההתשה הנשכחת, שנערכה מיד אחרי מלחמת ששת הימים. באותם ימים, החיים בארץ התנהלו כרגיל, בעוד שבתעלת סואץ, התנהלה לחימה קשה, בה נהרגו מאות חיילים. היום, אנחנו רואים בחלק מהמדינה עצירה מוחלטת בעסקאות, בעוד שבחלקים אחרים השוק כמעט חזר לימים רגילים", מספר ראש ההתמחות במימון נדל"ן בבית הספר למינהל עסקים באוניברסיטה העברית בירושלים, ד"ר יאיר דוכין.

בהשוואת נתוני המשכנתאות שנלקחו בחודש מאי הנוכחי לעומת חודשי מאי בשנים שעברו, עולה כי בהשוואה לחודש מאי 2023, היקף המשכנתאות עלה ב-19%, אך בהשוואה למאי 2022, הוא ירד ב-35%.

מספרים אלה ממחישים את העובדה ששנת 2023 בשוק הדירות הייתה שנה חלשה במיוחד, וליתר דיוק - השנה עם מספר העסקאות הנמוך ביותר מאז 2022. מצד שני, 2024 היא שנה טובה בהרבה מקודמתה; אך בהשוואה לשנים אחרות - היא עדיין לא יכולה להיחשב כשנה טובה מבחינת מכירת דירות.

 

אתר בנייה בשכונת נחלת יצחק בתל אביב (צילום: מרים אלסטר, פלאש 90)
אתר בנייה | צילום: מרים אלסטר, פלאש 90

נתוני בנק ישראל על המשכנתאות מקדימים את הנתונים של הגורמים האחרים הפועלים בענף - הלמ"ס והכלכלן הראשי באוצר - אך הם נותנים מושג טוב למדי על המתרחש. מכל הסקירות, ניתן להסיק כי שוק הדירות מאופיין בהתאוששות משמעותית, אך הוא רחוק בשיעור של כ-15% מהיקפי שוק ממוצעים רב־שנתיים.

יש לציין כי הנתונים שפרסם בנק ישראל היום הם נתונים חלקיים, שאינם מפרטים היקפי משכנתאות שנלקחו מצד המגזרים השונים הפועלים בשוק - רוכשי דירות בשוק החופשי, משקיעים, ורוכשי דירות מסובסדות.

הכתבה פורסמה לראשונה באתר גלובס