את ליאל וטל סטרול תפסנו עוד כשהם עדיין בארגזים, שבועיים לאחר שעברו לדירה שכורה בלימסול. "זה סוג של רילוקיישן", אמר טל. "אבל הוא בתהליך ארוך בגלל שיש המון תנאים שאנחנו צריכים לעמוד בהם כדי להעביר את עצמנו לפה".

עם פרוץ המלחמה ב-7 באוקטובר, טל, לוחם הנדסה קרבית במילואים, הוקפץ בצו 8 להילחם בעזה - ולליאל היו תוכניות אחרות. ההחלטה "לחשוב על תוכנית חלופית" הגיעה בפעם הראשונה שטל יצא לרענון, והמשפחה טסה לחופשה בקפריסין. "אף פעם לא היה בזה איזה עומק של בריחה", שיתף טל. "מה שכן, זה עזר לי יותר להבין שזה המקום הבטוח למשפחה שלי". ליאל הוסיפה: "אני מאוד חרדה בכל מה שקשור למצב הביטחוני - הייתי צריכה שקט כדי לחזור לשגרה. כמה שאנחנו ממש מתאמצים לחזור לשגרה בארץ - זאת לא שגרה באמת".

מי שעזרה להם בתהליך היא שקד כהן, מתווכת נדל"ן שחיה באי כבר שנים. אין דבר שלא ראתה מבחינת ביקושים, לפחות עד 7 באוקטובר. "ישראל כרגע שרויה בחוסר ודאות, גם במגזר הצעיר וגם אנשים מבוגרים יותר רוצים את הנכס הנוסף הזה", היא סיפרה. "הם אומרים 'העיקר שיהיה לי בית פנוי שהוא לא ישראל'".

טל וליאל סטרול
טל וליאל סטרול

עם פרוץ המלחמה כ-4,000 ישראלים עשו את הדרך לקפריסין. מאז רובם חזרו לארץ, אבל ככל שאנחנו מדברים עם מומחים כאן, אנו שומעים על נוכחות מוגברת של ישראלים שרוכשים דירות, בין שלהשקעה ובין שלמגורים. יריב וגבריאלה אלדד, כמו מאות זוגות ישראלים מדי חודש, הגיעו לסיור נדל"ן בקפריסין. הם לא משקיעי נדל"ן עם כיסים עמוקים - אבל דווקא האי השכן מושך אותם. גם הם סיפרו שהמלחמה השפיעה עליהם ומעבר לקפריסין הוא בדיוק "התוכנית החלופית" שחשבו עליה.

אך לא רק המלחמה, אלו גם המחירים שעדיפים בקפריסין. באחד הפרוייקטים באי מציעים דירת 3 חדרים ב-400 אלף אירו שהם 1.6 מיליון שקלים. לשם הדוגמה, דירת 4 חדרים חדשה כזו בישראל היה אפשר למצוא רק בבאר שבע או עפולה. נדב נאמן, יו"ר גינדי גלובל מבית גינדי החזקות, הסביר מדוע זה קורה: "אנשים מחברים לעצמם סיבות למה לקנות דירות בקפריסין. זה מתחיל מאפיק השקעה נכון, מתחבר ליזם הנכון שייתן לך את המוצר - וזה גם מוסיף על הדרך את תחושת הנוחות שיש לך דירה מעבר לים".

רכישת דירה בקפריסין דומה לרכישה בישראל. הדירה תירשם על שמכם גם אם אינכם תושבים או אוחזים בדרכון זר, אבל יש להביא בחשבון שלא תקבלו משכנתה מבנק ישראלי - ולקבל משכנתה בקפריסין זו פרוצדורה מסובכת. בנוסף, אין ערבויות מכר, כלומר אין בנק מלווה לפרויקט אם יקרוס, והשוס, לפי ההבטחות הנוצצות - התשואה בקפריסין גבוהה בהרבה מבישראל.

נדב נאמן הוסיף: "בישראל התשואה על נכס היא בסדרי גודל של בין אחוז וחצי לשניים. בקפריסין, התשואה על נכס היא בין 6 ל-8 אחוזים. אני יכול להגיד שעובדים שמגיעים לפה מחפשים דירות באיכות גבוהה כי השכר שלהם הרבה יותר גבוה מהממוצע בקפריסין - ולכן הקפיצה של רכיב השכירות הוא דרמטי".

נדב נאמן, יו"ר גינדי גלובל מבית גינדי החזקות
נדב נאמן, יו"ר גינדי גלובל מבית גינדי החזקות

מארק זאבי הוא ישראלי שגר כחצי שנה בעיירת חוף ליד לרנקה, העיר השנייה בגודלה בקפריסין. מהבית הפרטי על הים שעלה לו כמו דירת 4 חדרים ברמת גן, הוא מנהל את במבי - הפיתוח הטכנולוגי שלו. "אנחנו מוכרים היום מאות דירות מרחוק", סיפר. "אנחנו למעשה נכנסים לתוך הפרויקט במחשב ויכולים לראות הכול. בינתיים אנחנו מדברים על מאות דירות שנמכרות בחודש".

זה לא המעבר הראשון שלו מחוץ לישראל. אחרי ארצות הברית ולונדון - בחר דווקא בקפריסין. "בלרנקה מדברים על 4,000 ישראלים - אני מעריך שחצי מהם הגיעו בשנתיים האחרונות", סיפר מארק. "יש פה 15 טיסות ביום לארץ שעולות בין 50 ל-100 אירו. אין יותר פשוט מזה - אני נהנה משני העולמות. אפשר להישאר ישראלי בישראל ואפשר להיות ישראלי בקפריסין".

קפריסין היא לא רק קרבה לישראל ומחירי דירות נמוכים: כדי למשוך אוכלוסייה זרה חזקה המדינה נותנת הטבות מס לחברות טכנולוגיה בדמות 2.5 אחוזים - לעומת 23 אחוזים בישראל. ניתן להעסיק עובדים מכל מקום בעולם ואם תעמדו בתנאים של התוכנית המדינית להשקעה בטכנולוגיה, תקבלו בתוך 5 שנים אזרחות קפריסאית - שהיא חלק מהאיחוד האירופי. מארק הוסיף: "70 אחוזים מרוכשי הדירות היום בקפריסין הם ישראלים. כולם הקימו מערכי מכירות לישראל ובנו פה ממש אופרציה שמבוססת להביא קהל ישראלי".

מארק זאבי, בעלי חברת במבי
מארק זאבי, בעלי חברת במבי

אך לפני שרצים לקנות דירה בקפריסין, חשוב לדעת שמערכת הבריאות לא טובה כמו בישראל, אין בתי ספר שמלמדים בעברית, החשמל יקר פי שניים, לא חסרים סיפורים על ישראלים שהשקיעו בנדל"ן באירופה ונפלו, ואפילו ברמה הביטחונית, מנהיג חיזבאללה נסראללה - איים שבתרחיש של מלחמה כוללת עם ישראל יתקוף גם בקפריסין.

אך זו לא רק קפריסין. גם יוון רושמת זינוק בביקושים על רקע המלחמה - ושם אפשר למצוא אפילו מחירי נדל"ן נמוכים יותר. אביב כהן, סמנכ"ל ושותף בחברת פאלמו, אמר לחדשות 12: "באתונה יש בעיקר דירות סטודיו או דירות חדר שינה אחד שהן המוצר הכי סחיר היום ביוון. אלו דירות בעלויות של בין 90 ל-130 אלף אירו".

קפריסין (צילום: ADM נדל"ן)
קפריסין | צילום: ADM נדל"ן

למרות הכול, חשוב להדגיש כי כל האנשים שהתראיינו לכתבה הדגישו שהם ציונים. המשפחה והעסקים שלהם בישראל, והם לא רואים את עצמם עוזבים לתמיד את הארץ. טל סטרול סיפר שאם יקבל צו 8 יעלה מיד על מדים, אך לפחות משפחתו תהיה במקום בטוח.

אם השקעה בדירה מעבר לים תהיה הצלחה מסחררת או נפילה כואבת - ימים יגידו. מה שבטוח, מדובר בהרבה מאוד כסף שעוזב את ישראל והולך למיסים במדינות אחרות, דבר שצריך להדאיג את מקבלי ההחלטות כאן.