בשנת 2021 עלו מחירי הדירות ב-13%, כך פרסמה אמש (שלישי) הלמ"ס. רק בדצמבר זינקו המחירים ב-2.1%, והסוף לא נראה באופק. למה המחירים ממשיכים לעלות למרות כל מאמצי הממשלה לעצור אותם, והאם הבשורה שתשנה את התמונה בשוק הדיור תגיע דווקא מארה"ב?
ב"ממשלת השינוי" יש שלושה ראשים לניהול משבר הדיור: שרת הפנים איילת שקד, שר השיכון זאב אלקין ושר האוצר אביגדור ליברמן. כל אחד מהם מבין שעליית המחירים בשוק הדיור הופכת את העלייה המתונה יחסית במדד המחירים לצרכן לשולית. ההישגים האחרים מתגמדים לצד העובדה שלא מאפשרת לישראלי הממוצע לרכוש פה דירה.
השרים דואגים להראות שאכפת להם. רק בשבוע האחרון הכריזו שניים מתוכם על תוכניות משמעותיות בענף. מטעם שקד הודיעו על הארכת תמ"א 38 (אחרי חודשים של קיפאון בהתחדשות העירונית) והבהירו שמצפים לאישור בלוח זמנים מהיר של החלופה. אלקין מצידו החיה את ההגרלות: 10,000 דירות במחיר מופחת יוגרלו בין הזכאים.
אך לא מדובר בפתרונות, והציבור יודע זאת. אם מישהו היה מאמין שלממשלה הזו יש פתרון קסם, שיוריד את מחירי הדיור בעתיד הקרוב, עליית המחירים כבר הייתה מתחילה להראות סימני היחלשות. בינתיים, איש לא מאמין ש"תוכנית הדיור הממשלתית" תעצור את מחירי הדיור, לא כל שכן תוריד אותה, והציבור ממשיך לרכוש דירות בלי הבחנה. רק לפני מספר ימים פרסמה הלמ"ס שבנובמבר עד ינואר נמכרו כ-16,440 דירות חדשות, עלייה של 21.9% לעומת שלושת החודשים הקודמים.
הבשורה תגיע דווקא מארה"ב?
במקביל למחירי הדיור פורסמו אתמול בערב גם נתוני האינפלציה: מדד המחירים לצרכן ממשיך לעלות, ואחרי שבחודש שעבר חצה את היעד של בנק ישראל, אמש הוא הציג עלייה שנתית של 3.5%. הדבר מהווה דחיפה מסוימת לבנק ישראל להעלות את הריבית ולצאת מסביבת הריבית האפסית שאליה התרגלו במשק.
בארה"ב המצב חמור הרבה יותר מבחינה זאת: האינפלציה הגיעה בפברואר ל-7.9% בשנה, שיא של 40 שנים, וזה עוד לפני שיתחילו להרגיש שם את השפעות המלחמה ברוסיה-אוקראינה שצפויות להעלות את המחירים עוד יותר. גם ההתפשטות המחודשת של הקורונה בסין נושאת עמה בשורות איוב לכלכלות העולם, ומעוררת חשש להאטה חוזרת של הייצור והשילוח.
כשזה מצב העניינים, ג'רום פאוול, נשיא הפדרל ריזרב, צפוי להודיע הערב על העלאת הריבית בארה"ב, לראשונה מאז התפרצה הקורונה. הריבית צפויה לעלות ל-0.25% וזו תהיה העלאה ראשונה מתוך 3 לפחות בשנת 2022. העלאת הריבית בארה"ב תהווה דחיפה נוספת לנגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, להעלות את הריבית גם כאן.
אמנם מדובר כרגע בהעלאות ריבית קטנות יחסית, אך השוק מתכונן לשינוי. אם המשקיעים יאמינו שאנחנו הולכים לעתיד של ריביות גבוהות בבנקים, אולי הם יאטו את קצב הרכישות שלהם, ויורידו את הרגל מהדוושה שמטיסה פה את המחירים לשמים. או במילים אחרות, בזמן שהממשלה לא מוצאת פתרונות אמיתיים למחירים הגבוהים, ההחלטה הבאה של בנק ישראל, ב-11 באפריל, תוכל לשאת בשורות.