ראש הממשלה מתגייס למלחמה בבועת הנדל"ן: נתניהו נועד היום עם שר האוצר שטייניץ, נגיד בנק ישראל פישר ושר השיכון אטיאס על מנת למצוא פתרונות למשבר הנדל''ן. הפגישה נקבעה באופן דחוף והוגדרה כמכרעת, ותוצאותיה התפרסמו אחר הצהריים במסיבת עיתונאים מיוחדת במשרד ראש הממשלה, אותה העברנו בשידור חי במלואה כאן בערוץ החדשות של חדשות 2 באינטרנט.
נתניהו והשרים הציגו 3 צעדים עיקריים: הצעד המרכזי הוא הפחתת מס השבח ה"היסטורי" על קרקעות ל-2011 וזאת על מנת לעודד את מכירתם ורכישתם של חלק מה-1.9 מיליון דונם קרקעות בבעלות פרטית.
שנית, תינתן הנחה של 15% לקבלנים במכרזים, כך שהקבלן ישלם במועד המכרז 85% וייתן את ה-15% הנותרים כערבות. הקבלן יתחייב לבנות בזמן סביר של כ-30 חודשים, יביא טופס 4 על גמר הבנייה ויקבל את הערבות חזרה.
צעד שלישי ואחרון הוא מתן הקלות וסיוע לרשויות מקומיות לבנות מבני ציבור כגון בתי ספר, גני ילדים ופארקים על מנת שהם לא יהוו חסם לבניית שכונות חדשות.
ההצעה מיועדת לשחרר קרקעות שעימן יוכלו היזמים לבנות יחידות למגורים ובכך לצנן את שוק הדיור הרותח תוך הפחתת המחירים. לפי הערכות בשוק הפרטי, בקרקעות המוחזקות ע''י בעלים פרטים ניתן לבנות 50-60 אלף יחידות דיור.
נתניהו: "מצוקת הדיור גדלה"
"בחמש השנים האחרונות אנחנו עדים לעלייה חדה במחירי הדיור, מה שמכביד על הזוגות הצעירים", פתח ראש הממשלה את דבריו. "זה הופך להיות צעד יותר ויותר קשה. יש מצוקת דיור גדלה והולכת במדינת ישראל. אנחנו מאמינים שחייב להיות טיפול שורש בבעיה הזו".
"טענתי בעבר שבעיית היצע הקרקעות היא הדבר המרכזי", הוסיף נתניהו. "נדרש מאמץ גדול מאוד, עקבי ושיטתי לאורך זמן על מנת להבטיח שיש גם הקלות בטווח הקצר".
"נגיד בנק ישראל שותף לכל הדיונים הללו, הוא יושב איתנו בכל הדיונים ואנחנו מתאמים את הדברים. יש לו את שיקוליו", הוסיף ראש הממשלה. "זו מנה ראשונה ממנות נוספות עליהן נודיע בשבועות הקרובים. זה מסר חשוב מאוד למשקיעים, לזוגות צעירים, לאנשים שחושבים שהמחירים ימשיכו לעלות ולמי שיש קרקעות ודירות וחושב שהוא יכול להמשיך להרוויח".
שר האוצר: "לזרז הבנייה בקרקעות"
לאחר מכן עלה לדבר שר האוצר, הד"ר יובל שטייניץ. "הצעד הראשון שיש לעשות הוא זירוז בנייה על קרקעות פרטיות, והצעד השני הוא זירוז בנייה על קרקעות מדינה", אמר שטייניץ.
"אנחנו מתכוונים לתת החזר של כ-15 אחוזים ממחיר הקרקע במכרזים למי שיתחיל בבנייה מיידית על הקרקע בה הוא זכה במרכז", הוסיף שר האוצר. "יהיו קריטריונים מאוד ברורים לתכנון, לרישיון בנייה ולהשגת טפסים, ומי שיתחיל בתהליך יקבל 15 אחוז החזר. מדובר בתמריץ רציני מאוד לבנייה - בתנאי שהבנייה תהיה מואצת".
"צעדים נוספים יינקטו בתחום המיסוי, המקרקעין והדירות עצמן - לצד מספר מצומצם של צעדים שישפיעו על הביקוש המיידי", אמר שטייניץ. "כל אלו, לצד הצעדים שינקוט בנק ישראל, מטרתם להקל על מצוקתם של זוגות צעירים בישראל, ועל מצוקתן של משפחות צעירים, לבלום את עליות המחירים ולהקל על רכישת דירה - בעיקר בתחום ההיצע".
מס השבח יופחת ל-25%
בעלי הקרקעות אשר רכשו אותן לפני שנת 2001 מחוייבים בתשלום מס שבח בשיעור עתק של 49%, המכונה מס שבח "היסטורי". שיעור מס זה מהווה תמריץ שלילי מובהק למכירת קרקעות ובמצב הנוכחי של השוק עדיף לבעלי הקרקעות לשמור את הקרקע ולהעבירה לצאצאים. את הרעיון יזם סגן שר האוצר, ח"כ יצחק כהן.
הרפורמה במיסי מקרקעין בשנת 2001, בהתאם להמלצות "ועדת רבינוביץ'", קבעה כי שיעור מס שבח ירד ל-25%, המס שנקבע גם על מכירת נכסים פיננסים. עם זאת, רוב הקרקעות נקנו לפני 2001 כך ששיעור מס כה גבוה מעכב את מכירת הקרקעות ובכך את בניית יחידות דיור.
לפי הצעת האוצר, מס שבח יופחת ל-25% ללא קשר לתאריך רכישת הקרקע. לפי ההצעה, ההפחתה הזו תוגבל בזמן על מנת ליצור "לחץ מכירות". באוצר שוקלים צעד משלים: תמריצים גם לקונים פוטנציאליים (שכן תמריצים למוכרים לא מבטיחים עסקה) כגון הפחתת מס רכישה על קרקעות (לא על דירות) העומד היום על 5%. גם כאן ההפחתה תהיה מוגבלת בזמן. עוד יוצע להעלות את שיעור מס הרכישה על דירות יקרות (דירות יוקרה).
בהכנת הידיעה השתתפו אורן אהרוני, קרן מרציאנו, אמנון אברמוביץ' ואדריאן פילוט מ"גלובס"