במקומות רבים בעולם מציינים היום את אחד במאי כחג הפועלים הבינלאומי. אלא שכאן בישראל, נראה שלפועלים ולעובדים אין ממש סיבה לחגיגה. לרגל המועד המיוחד, שאלנו האם תנאי ההעסקה של העובדים בישראל באמת רעים בהשוואה למדינות המערב? כמה שעות ביום עובדים בישראל? וכמה העובדים בארץ באמת מאורגנים ומאוגדים להגנה על זכויותיהם? ד"ר עמי וטורי, ממייסדי ארגון "כוח לעובדים", השיב על השאלות החשובות לכולנו.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
כמה שעות עובדים בישראל בהשוואה לעולם?
שבוע העבודה בישראל הוא מהארוכים והלא מתגמלים בעולם המערבי. בעוד עובד ישראלי עובד 186 שעות בחודש, עמיתיו במדינות המערב עובדים 174 שעות בלבד. בארה"ב, שבוע העבודה הפורמלי הוא אמנם 40 שעות בלבד, אך בפועל עובדים שם שעות נוספות ללא הגבלה וללא פיצויים. בסך הכל בשנה, הישראלים עובדים קרוב ל-2000 שעות - ממוצע גבוה בהרבה מזה של ה-OECD.
עד כמה שכר המינימום בישראל נמוך?
גם בגזרת שכר המינימום השמש לא בדיוק זורחת לעובד הישראלי הממוצע. בעוד שבישראל שכר המינימום עומד על 23.12 שקל בשעה, בדנמרק מרוויחים פי 3 ומתוגמלים ב-70 שקל לשעת עבודה - זאת גם אחרי שמקזזים את הפערים ברמת החיים בין המדינות. עובד ישראלי אמור לקבל עוד 40 עד 50 אלף שקלים בשנה בתמורה לעבודתו.
גם בספרד, שעולה לכותרות בשנים האחרונות עקב מצבה הכלכלי הגרוע, פועל מקומי מרוויח יותר מעובד ישראלי. עם זאת, ישראל יכולה להתנחם בכך שמצבה טוב יותר מזה של ארה"ב הגדולה - שם שכר המינימום נמוך למדי בהשוואה לרמת החיים.
עד כמה גדולים פערי השכר בישראל?
פערי השכר בישראל גדולים מאוד. השכר הממוצע בארץ עומד על 9,300 שקל בלבד - רחוק בהרבה מהסכום שמרוויחה ריקי כהן המדומיינת מחדרה יחד עם בעלה - 20,000 שקל אם שואילם את שר האוצר לפיד. 70% מהשכירים בישראל מרוויחים פחות מהשכר הממוצע במשק.
לכמה ימי חופשה זכאים העובדים בישראל?
עובד ממוצע בישראל זכאי לשבועיים חופשה בלבד. במדינות אירופה המינימום של ימי החופשה עומד על בין 4 ל-5 שבועות בשנה.
עד כמה העובדים בישראל מאורגנים?
63.5% מבני ה-15 ומעלה בישראל מהווים חלק מכוח העבודה בישראל - כך עולה מנתנוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. מתוכם, קיימים כיום כ-2.5 מיליון עובדים לא מאורגנים. מדובר בנתון נמוך מאוד בהשוואה למדינות המערב: בדנמרק, למשל, קרוב ל-90% מהעובדים מאוגדים בוועדי עובדים.
עם זאת, המצב בישראל טוב מזה הקיים בארה"ב, שם רק 11% מהעובדים מאורגנים. רק בשנה האחרונה התאגדו 41,000 עובדים בוועדים בישראל - במה שנחשב לחלק מהחברות כצעד היסטורי. בין החברות החדשות שהוקמו בהן וועדים: פלאפון, סלקום, ישראכרט, כלל ביטוח ולשכת עורכי הדין.
ב"כוח לעובדים" מצביעים על עלייה של 25% במספר המתאגדים שפנו לארגונם. רוב ההתארגנויות מיוחסות לנשים העובדות, זאת עקב הפגיעה בתנאי העבודה שמכוונת בעיקר לעבודות בהן מועסקות נשים.