בעוד הפסקת האש נמשכת, ובדרום מתחילים לאמוד את נזקי המבצע, כינס היום (ה') שר האוצר יאיר לפיד מסיבת עיתונאים בקריית הממשלה בתל אביב והתייחס עיקר למשמעויות הכלכליות של "צוק איתן". בנאומו העריך כי היקף הנזק העקיף במבצע יעמוד על בין 750 מיליון שקלים למיליארד שקלים וציין כי ככל הנראה העלויות יקוזזו מתקציב המדינה לשנת 2014, ולא יועלו המסים. את מסיבת העיתונאים העברנו בשידור חי בחדשות 2 Online.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"אין שום סיבה להעלאת מסים בעת הזו", הדגיש שר האוצר. "עד כה הוגשו כ-2500 תביעות על נזק ישיר לרכוש ובכולם אנו מטפלים ונטפל. העלות התקציבית של הנזק הישיר לרכוש, כלומר מטילים שפגעו בבתים או בעסקים, עומדת על כ-50 מיליון שקלים. היקף הנזק העקיף יעמוד על סכום שינוע בין 750 מיליון שקלים למיליארד שקלים - זו פגיעה אבל הקרן לנזקי רכוש יודעת לעמוד בה".
לפיד הוסיף עוד כי ההוצאה המרכזית במהלך "צוק איתן" היתה על שעות טיסה, הצטיידות וימי מילואים. "משרד הביטחון הציג נייר ראשוני של הוצאות וננהל איתו דיאלוג", אמר שר האוצר. "המשק הישראלי יודע לעמוד בהוצאה שמהווה אחוז זניח בתוצר הלאומי שלנו".
"מיום שני - ניתן לפנות לרשות המסים לקבלת פיצויים"
שר האוצר התייחס גם לסוגיית הפיצויים והפנה את תושבי הדרום מיום שני הקרוב לסניפי רשות המסים כדי לבדוק את זכאותם ולפתוח בהליך. "לאורך המבצע תושבי הדרום היו עורף חזק ונחוש שאפשר גם לנו לפעול בשטח הרצועה. כעת תפקידנו באוצר להוות להם צוק איתן כלכלי", הכריז.
לדבריו, פעל כדי לגבש מתווה פיצויים כבר בזמן המבצע. "הוריתי לרשות המסים כבר ביום שני הקרוב לפתוח סניפים שיקצרו תהליכים בירוקרטיים לתושבים. כל מי שיש לו שאלות על הפיצויים, או זקוק לייעוץ והכוונה, יכול להיכנס לסניף הקרוב לביתו ולקבל את כל התשובות, גם אני אהיה שם עם בכירי המשרד כדי לפקח".
הבוקר חתם שר הכלכלה נפתלי בנט על צו שיאפשר לכל העובדים שנעדרו בזמן המבצע מעבודתם, בשל המבצע, לקבל פיצויים, גם אם אינם כלולים בהסכם שנחתם בין ארגוני המעסיקים והאוצר. השר הורה לזרז את התהליכים - כדי שהכספים יגיעו לעובדים כבר בשבועות הקרובים.
"מדינות לא מנוהלות לפי מצבי רוח"
שר האוצר התייחס בנאומו גם להגדלת יעד הגירעון ואמר: "יעד הגירעון ב-2014 היה 3%. נכנסנו למבצע כשהגירעון בפועל הוא מתחת ל-2.6%, מה שאומר שיש עוד לא מעט מקום מתחת ליעד להוצאות בלתי צפויות".
טרם החל מבצע "צוק איתן", ניהלו במשרד הביטחון ובמשרד האוצר קרב מתוקשר סביב התוספת לתקציב הביטחון. עתה מבטיח לפיד כי לא ייחסך שקל לטובת הביטחון - אך הדקויות ייבדקו. "בתחילת המבצע העברנו למערכת הביטחון 600 מיליון שקלים כמקדמות", הזכיר שר האוצר. "אנו יושבים בימים אלה לדיונים אינטנסיביים כדי לבחון את כל הדקויות של העלויות הביטחוניות. לא נחסוך שקל מביטחון חיילי צה"ל".
לדבריו, הלחימה אמנם יצרה סדר עדיפויות מחודש ל-2015, אך עדיין יש היכן לקצץ בביטחון. "לא אעמיד פנים שהמבצע לא יוצר היגיון מחודש בסדר העדיפויות הלאומי. למערכת הביטחון יש דרישות שלא היו קודם, וזה לגיטימי, רק שמדינות לא מנוהלות רק לפי מצבי רוח", הדגיש. "אנחנו עובדים צמוד עם מערכת הביטחון, יהיה תקציב למנהרות ולהגנת יישובי הדרום. המקומות שבהם אפשר לחסוך שם נמצאים באזורים אחרים לגמרי".
"דחיית חוק 0% מע"מ - תרגיל לא לגיטימי במלחמה"
השר שב וציין כי במסגרת הקיצוצים לא ייפגעו הפיצויים לתושבי הדרום ולאנשי המילואים. "מלבד הלוחמים יש עוד מקום אחד שבו לא נחסוך - הפיצוי לתושבי הדרום ולאנשי הדרום. אלה ואלה לוחמים וזכאים מאיתנו לטיפול מיוחד. אתמול הקצנו 30 מיליון ש"ח לקרן מיוחדת לפיצוי לאנשי מילואים עצמאים על פגיעה במחזור העסקים".
בשבוע שעבר ספג שר האוצר מכה פוליטית, כשוועדת הכספים הקפיאה את הדיונים על החוק שיזם, אפס אחוז מע"מ, והוא לא הועבר לקריאה שנייה ושלישית בכנסת, טרם יציאתה לפגרת קיץ. כתוצאה מכך העיסוק בהליכי החקיקה של החוק, שהיה אמור להיכנס לתוקפו בספטמבר, צפויים להתחדש רק לאחר החגים.
במסיבת העיתונאים נשאל השר גם על סוגייה זו. "לא היו מחלוקות, הייתה משיכת זמן של האופוזיציה - זה תרגיל לגיטימי, אבל חשבתי שבזמן מלחמה זה פחות לגיטימי", עקץ לפיד. זה גרם לדחייה של כחודש וחצי וזה מצער, אבל זו לא כזו דרמה".