מחיר הסגר: בשבועות האחרונים מתמודדת סין, הכלכלה השנייה בגודלה בעולם, עם ההתפרצות הגדולה ביותר של נגיף הקורונה בתחומה מאז שפרצה המגפה לפני יותר משנתיים. הלילה (שני) נחשפו הנתונים הכלכליים של סין ברבעון האחרון, ומהם עולה כי הכלכלה הסינית צמחה בכמעט 5% בחודשים ינואר-מרץ 2022 – צמיחה הגבוהה מהתחזיות. יחד עם זאת, בחינה מעמיקה יותר מגלה כי מדיניות ה"אפס הדבקה" הידועה לשמצה של הממשל המרכזי בבייג'ינג גובה מסין מחיר עגום, ומדובר באיום של ממש עבור כל הכלכלה העולמית.
הכלכלה הסינית צמחה ברבעון האחרון ב-4.8% בהשוואה לתקופה המקבילה בשנה שעברה. קצב הצמיחה הזה גבוה יותר גם מקצב הצמיחה שנרשם בשלושת החודשים האחרונים של שנת 2021. יחד עם זאת, מרבית הצמיחה ברבעון האחרון התרחשה בחודשים ינואר ופברואר. בחודש האחרון, כבר הורגשה התפרצות הקורונה החריפה, שהביאה להאטה של ממש בכלכלה הסינית.
מדי יום שוברת סין נתוני הדבקה, כשביום שישי נרשמו יותר מ-50 אלף נדבקים חדשים – קפיצה של יותר מפי 2 מתחילת השבוע שעבר. במסגרת מדיניות ה"אפס הדבקה" של הממשל הסיני הוטלו סגרים מחמירים על ערים ענקיות בסין, ופורסמו דיווחים על אנשים שנאלצים להסתגר בבתיהם ללא מזון ומצרכים בסיסיים.
אחת מהערים החשובות שעליהן הוטל הסגר היא שנז'ן, מרכז טכנולוגי חשוב במיוחד לכלכלה הסינית בדרום המדינה. עיר חשובה נוספת שהוטל עליה סגר היא שנגחאי, העיר הגדולה בסין ואחד המרכזים התעשייתיים החשובים בעולם, כל זאת לצד ערים נוספות שנסגרו בשל ההתפרצות החמורה.
המדיניות הקשוחה השפיעה באופן כמעט מיידי על הפעילות הכלכלית בסין, תוך שהיא פוגעת בקווי הייצור, מונעת ממיליוני עובדי תעשייה להגיע לעבודה, עוצרת את תנועת נהגי המשאיות ואמצעי הובלה נוספים ומגבילה את פעילות הנמלים. כל הדברים הללו מביאים להשפעה ישירה על מאות מיליוני לקוחות וצרכנים בתחומים שונים בסין בפרט ובעולם בכלל.
למרות הזינוק בצמיחה הרבעונית, היקף המסחר הקמעונאי בסין צנח בחודש מרץ ב-3.5% לעומת מרץ בשנה שעברה. תפוקת המפעלים בסין צמחה אומנם ב-5% בחודש מרץ, אך מדובר בנתון נמוך למדי ביחס למצב בחודשים פברואר וינואר. גם כל תחומי היבוא הסיניים נפלו באופן מהותי בחודש מרץ, זאת לאחר שרשמו נתונים מרשימים בחודשיים הראשונים לשנה – בעיקר בשל הפגיעה באמצעי התחבורה וההובלה, כתוצאה מריבוי הסגרים.
ההאטה הכלכלית שהחלה בחודש מרץ צפויה להחריף החודש, עם יותר ויותר מחוזות וערים שהוטלו עליהם הגבלות מחמירות. באופן טבעי, מדובר בבשורות רעות מאוד עבור ההנהגה הסינית, שקבעה לעצמה יעד של 5.5% צמיחה שנתיים לפחות.
לפגיעה הקשה בכלכלה הסינית יש גם משמעות עולמית לא מבוטלת: ההערכה היא כי ריבוי הסגרים המחמירים של סין עשוי להחריף את האינפלציה העולמית – בעיקר בשל הפגיעה הנרחבת בשרשראות האספקה, זאת לאחר שכבר היה נדמה כי חלה התאוששות מסוימת בתחום בתקופה האחרונה. גם לעובדה שסין מייבאת פחות סחורות ממדינות אחרות צפויה השפעה שלילית על הכלכלה העולמית, בין אם מדובר במשאבים טבעיים כמו שמן, מתכות מוצרים חקלאיים ואפילו מוצרי צריכה שונים.