נגיד בנק ישראל, הפרופסור סטנלי פישר, מוריד את הריבית בשלושת רבעי האחוז לרמת מינימום של אחוז אחד בלבד. זהו שיעור הריבית הנמוך ביותר שנרשם אי פעם בתולדות מדינת ישראל. זוהי ההורדה השניה ברציפות בסדר גודל זה, לאחר שגם בחודש שעבר הבנק הוריד את הריבית בשיעור דומה.
בבנק ישראל מקווים שהורדת הריבית תסייע ביכולת ההתמודדות עם המשבר הכלכלי נוכח הפגיעה שכבר ניתן לראות אותה בפגיעה בביקוש לייצוג וההאטה בפעילות הכלכלית.
ההורדה הזו מתחברת ל"פצצה" שהפיל אתמול בנק ישראל על המשק כאשר הודיע בצורה רשמית כי מדינת ישראל במיתון. תחזית הצמיחה של הבנק לשנת 2009 הפך מחיובי (1.5%) לשלילי (0.2%-).
אפשר אולי להתנחם בתחזית של בנק ישראל לשנת 2010. מתוך הנחה כי יהיה שיפור מסוים במשבר הפוקד את העולם כולו, הבנק חוזה חזרה לצמיחה בשיעור של 2%. שיעור האבטלה הצפוי לשנה זו צפוי לעלות ל-8%.
צעד חסר תקדים במציאות חסרת תקדים
את הסיבות שנוקב בנק ישראל להחלטה אנחנו כבר מכירים תקופה ארוכה: מיתון הולך ומחמיר וגידול באבטלה מצד אחד, יחד עם הפחתות אגרסיביות בשאר מדינות העולם והצורך בעידוד הייצוא מצד שני.
השאלה הנשאלת היא מה השתנה. מה קרה עכשיו שדרש את המשך החיתוך עד לשפל ההיסטורי. הסיבות לא השתנו אך הם בהחלט התחדדו. בנוסף לתחזית השלילית לשנת 2009 גם התבשרנו אתמול על הזינוק העצום במספר המובטלים שהגיע בחודש דצמבר לכ-18 אלף. הנתונים האלה יחד עם עוד ועוד נתונים המעידים שקצב ירידת הפעילות במשק צובר תאוצה הביאו את פישר להחלטה. במציאות חסרת תקדים כנראה שיש צורך להגיב בצורה חסרת תקדים.
עוד נקודה שכדאי להתחשב בה היא המצב הפוליטי בישראל. המדינה מצויה במצב של ממשלה משותקת הניצבת רגע לפני בחירות וכאשר אין תקציב מאושר. במצב שברירי שכזה פישר מרגיש כי חוץ מכלי הריבית אין לו איך להילחם במשבר. הנגיד קיבל החלטה - נלחמים בכל הכוח ולא שומרים יותר תחמושת להמשך הדרך.