עבור תושבי השומרון, כביש מספר 5 הוא השדרה החמישית. הבתים לאורכו הם הכי מבוקשים, והמחיר שלהם גם מזנק הכי גבוה ביחס ליישובים אחרים באזור. רק שלא כמו במנהטן, או אפילו בכפר סבא השכנה, כאן המחירים שפויים. "זה אזור מבוקש מאוד, שיש אליו מעבר של המון משפחות. גם קרוב למרכז וגם עם איכות של כפר", סיפר ראובן גור אריה על פרויקט הבנייה "בוסתני רבבה".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
על גבעת הטרשים שמאחורי ראובן יעלה בקרוב דחפור ענק שיחצוב בהר, בדרך להקמת 250 יחידות דיור חדשות בהתנחלות. בסוף זה אמור להיראות כמו שכונת יוקרה ככל השכונות מהסוג הזה. בית צמוד קרקע יעלה פה קצת יותר ממיליון שקלים.
כמו הפרויקט ברבבה יש כיום בכל רחבי השומרון עשרות פרויקטים חדשים, בשלבי בנייה שונים, ולא רק במה שמכונה "הגושים הגדולים". המחירים בכולם נמוכים בעשרות אלפי שקלים ממה שקורה בכל יישוב אחר במרחק חצי שעה מתל אביב.
האוכלוסייה מעורבת, המחירים נמוכים
למשל מה שקורה במורדות ההתנחלות עלי זהב, בעומק השומרון. עשרות וילות, בנות 5 ו-6 חדרים, במחיר שנעצר במיליון וארבע מאות אלף שקלים - או בפרויקט הדיור בהתנחלות עץ אפרים. שוב וילות, שוב עשרות אלפי שקלים פחות ממה שקורה בין חדרה לגדרה - וגם גינה יש.
כל אלה מושכים בשנים האחרונות אל גבעות השומרון גם אוכלוסיות פחות טיפוסיות. על פי נתוני המועצה האזורית שומרון, כ-55% מ-35 אלף התושבים בשומרון אינם חושבים כיפה או מטפחת, הם בכלל חילונים. שיעור שרק הולך וגדל.
"יש פה מגוון מאוד רחב של אנשים ותרבויות", סיפר מיכה, חילוני שרכש בית בפרויקט רבבה. דנה וחבריה, שרכשו אף הם דירות בפרויקט יעברו בקרוב להתגורר בפרויקט ליד ההתנחלות קרני שומרון. 96 יחידות דיור במחיר של עד 1,380,000 ש"ח לקוטג' דו משפחתי. רוב היחידות, אגב, כבר נמכרו. גם ביישוב החילוני ברקן נערכים להמון דיירים חדשים.
ויש לכל זה גם צד אחר. על פי דו"ח מבקר המדינה האחרון, 87 התנחלויות לא משלמות למדינה דמי חכירה - הפסד של מאות מיליוני שקלים לקופת המדינה. אבל זה לא מפריע לאוכלוסייה באזור לגדול ב-8 עד 10 אחוזים בכל שנה. גם שיחות השלום שברקע מתקבלות פה באדישות יחסית. החיסכון הכספי, כנראה, מפתה הרבה יותר