הקרב על ייצוא הגז הטבעי: שר האנרגיה והמים, סילבן שלום, צפוי לצמצם את כמות ייצוא הגז הטבעי למדינות זרות מ-53% כיום - ל-40% בלבד.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
עיקרם של השינויים הוא להגביל עוד יותר את אפשרויות ייצוא האנרגיה מישראל למדינות בחו"ל. יוזכר, כי ועדת צמח (הוועדה הבין-משרדית לבחינת מדיניות הממשלה בנושא משק הגז הטבעי בישראל) הסכימה על שיעור ייצוא של 53% תחת הגבלות מסוימות.
החלטתו הצפויה של השר שלום באה ברקע המחאות החברתיות. בסוף השבוע שעבר הפגינו מאות מול ביתו של בעל השליטה בחברת דלק, איש העסקים יצחק תשובה, נגד ייצוא הגז. "באנו כאן כדי לזעוק מול ביתו של תשובה, שלא ייתכן שהוא ירוויח כל כך הרבה כסף על חשבונם של האזרחים", אמר יגאל רמב"ם, אחד ממובילי המחאה החברתית בשנת 2011, שצעד בראש המפגינים. "הוא שלח לוביסטים בעשרות אלפי שקלים כדי שייודאו שהוא ירוויח כמה שיותר וישאיר כמה שפחות לאזרחים הישראלים".
השר פרץ: "ההצעה לא עונה על הצרכים של ישראל"
מיכל שוקרון, מארגון מגמה ירוקה, הצטרפה לדבריו של רמב"ם: "תשובה הוא אמנם לא הכתובת היחידה, מדובר במאות של מיליוני שקלים שנלקח ממשאבי הציבור היישר לידיים פרטיות והיישר למדינות אחרות מבלי שיוודאו קודם כי לאזרחי ישראל יש מספיק גז לא ל-25 השנים הקרובות, אלא ל-50 השנים הקרובות".
בתגובה להחלטה, נמסר מתנועת "ישראל יקרה לנו" כי מחאת יצוא הגז היא הישג ראשון מבחינתם: "לישראל נוספו כארבע שנים של עצמאות אנרגטית בזכות השינוי. ההחלטה, המגיעה לאחר פעילות מחאה ממוקדת בשלושת השבועות האחרונים, מוכיחה כי מוחים נחושים המתמקדים בהשגת יעד לאומי יכולים להזיז הרים". למרות זאת נמסר כי ארבע שנים נוספות הם בהחלט ברכה, אולם ביכולתנו להעניק למדינה שקט ופריחה לשנים רבות - רק אם תצומצם מכסת היצוא" הוסיפו בתנועה.
השר להגנת הסביבה עמיר פרץ מסר כי "יצוא של 40% מהגז הטבעי הינה הצעה שהוצגה בפנינו, אך עמדתנו שהצעה זו אינה עונה על הצריכים האמיתיים של אזרחי ישראל. היקפי הגז הטבעי אשר נשארים במסגרת ההצעה למשק הישראלי הינם קטנים מדי ולא מספיקים".