השביתה הכללית במשק נכנסה ליומה השלישי, אחרי שהפגישה שנערכה אמש בין שר האוצר יובל שטייניץ לבין יו"ר ההסתדרות עופר עיני בלשכתה של נשיאת בית הדין הארצי לעבודה, השופטת נילי ארד, הסתיימה בלא תוצאות. עם זאת, לפי החלטתה של האחרונה - תתקיים היום הפעילות בנתב"ג ובנמלים כסדרה.
עיקר המחלוקת התגלעה בדיונים סביב משך תקופת ה"שקט התעשייתי" שבה, לדרישת האוצר, יתחייבו העובדים שלא להכריז על סכסוכי עבודה נוספים. הצדדים נפרדו לדרכם ובהוראת ארד - ייספקו תשובות מטעמם עד ליום ראשון הקרוב ב-10:00 בבוקר. אחר כך ייערך דיון נוסף בסכסוך בבית הדין הארצי לעבודה.
עד לחידוש הדיונים יימשכו ניסיונות הצדדים להגיע לעמק השווה. צוותי המשא ומתן של העובדים והאוצר חידשו את השיחות, שייערכו עד השעה 15:00 בבית ההסתדרות בתל אביב. גורמים באוצר ציינו, כי ינסו להגיע להבנות, וזאת במטרה למנוע שביתה גם ביום ראשון הקרוב.
"המדינה הציעה הסכם חדשני"
"מחר תהיה שביתה", הכריז עיני אמש בצאתו מהפגישה. עוד טרם הוכתרה הישיבה בכישלון, אמר עיני לחדשות 2 כי באוצר "דורשים סעיף קריטי של שקט תעשייתי ל-4 שנים. אנחנו שיפרנו את הזכויות לחלק מעובדי הקבלן. זה (תקופת האיסור לשבות) ולא עלה בשומקום במשא ומתן, שב-4 השנים הבאות עובדי הקבלן לא יאבקו על זכויותיהם".
במשרד האוצר מסרו כי "המדינה הציעה, יחד עם ההסתדרות, הסכם חדשני לטובת עובדי הקבלן - עם דגש על עובדי השמירה והניקיון. אנחנו צריכים להשלים את הפרטים האחרונים על מנת להגיע להסכם ולוודא שיש שקט במערכת יחסי העבודה בגין נושאים הללו. אין לנו כל כוונה לפגוע ביכולת ההתארגנות בכלל ושל קבוצות מוחלשות בפרט".
עם זאת, הביעו באוצר תרעומת על כך שהעיצומים שהכריזו העובדים נותרו בתוקף ומסרו - "לאור ההתקדמות, אין כל מקום להמשיך את השביתה ולפגוע בציבור בישראל".
מה מהות המחלוקת?
בשלב זה, נראה שהצדדים עוד רחוקים מאד מלהגיע להסכם חתום: מחלוקת של הרגע האחרון בשלב הניסוחים המשפטיים הביאה לעימות בין הצדדים. יו"ר ההסתדרות עופר עיני זעם על כך שבאוצר מבקשים ניסוח מעורפל בכל מה שקשור לקליטתם של עובדי הקבלן המוגדרים כעובדי "ליבת העסק" במגזר הציבורי, והבהיר כי לא יאפשר זאת גם אם המשמעות היא הימשכות השביתה.
בניגוד למחלוקת עם האוצר, ההסכם עם המעסיקים הפרטיים כבר נחתם. אתמול הושגה הסכמה שלפיה המדינה תוציא צו הרחבה שיחיל את ההסכם על כלל המעסיקים במגזר הפרטי ולא רק על אלה החתומים עליו. על פי עיקרי ההסכם, לא ניתן יהיה להעסיק עובדי ניקיון באמצעות קבלנים אחרי 9 חודשי העסקה, ועובדים שכבר צברו את הוותק הזה ייקלטו כעובדים מן המניין במקומות העבודה, בתנאי שהם מועסקים ב-90% משרה.
כל העדכונים על השביתה: הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
פרטים עיקריים שעליהם כבר הוסכם:
• שיפור תנאי עובדי הקבלן בתחום הניקיון ובתחום השמירה בשירות הציבורי. עובדי קבלן בתחום ההוראה לא כלולים בהסכם הנוכחי.
• קליטת מספר מסוים של עובדים כעובדים מן המניין בארגון, לא ברור אם מדובר בכמה מאות או באלפים.
• שכר המינימום לעובדי הקבלן יעלה ויעמוד ככל הנראה על 4,500 שקלים, יותר משכר המינימום הקבוע במשק.
• הפרשה לפנסיה מחודש העבודה הראשון.
• תנאים סוציאליים נוספים כמו דמי הבראה וקרן השתלמות כפי שמקבלים עובדים השייכים לארגון.
• הסכם לקליטתם של עובדי קבלן במגזר הפרטי ייחתם עם שרגא ברוש בנפרד.
בניגוד למחלוקת עם האוצר, ההסכם עם המעסיקים הפרטיים כבר נחתם. בין הצדדים הושגה הסכמה שלפיה המדינה תוציא צו הרחבה שיחיל את ההסכם על כלל המעסיקים במגזר הפרטי ולא רק על אלה החתומים עליו. על פי עיקרי ההסכם, לא ניתן יהיה להעסיק עובדי ניקיון באמצעות קבלנים אחרי 9 חודשי העסקה, ועובדים שכבר צברו את הוותק הזה ייקלטו כעובדים מן המניין במקומות העבודה, בתנאי שהם מועסקים ב-90% משרה.
במוקד הטלפוני של חדר המצב של ההסתדרות שמספרו 1700-700-331 מבטיחים לספק מענה לכל שאלות האזרחים.