אופטימיות - זו אולי תכונת האופי הבולטת ביותר של סטנלי פישר. כפי שנגיד בנק ישראל היה אופטימי כאשר היינו בשיאו של המשבר הכלכלי שתקף את העולם כולו, כך נשאר פישר גם כשסימני היציאה מהמיתון נראים על פי השטח.
"אנחנו במצב הרבה יותר טוב", אומר פישר בראיון מיוחד לדנה ויס בתכניתנו "פגוש את העיתונות". "לפני שנה לא ידענו לאן יתגלגל המשבר. עכשיו אנחנו יודעים שסך הכל הצלחנו להתמודד איתו. יש עוד ימים קשים לפנינו, אבל הסכנות הגדולות כבר מאחורינו".
בצורה אירונית, דווקא בגלל שהעולם יוצא מהמשבר יותר מהר ממה שרבים חשבו, פישר קצת מודאג. ייתכן והעולם יחזור לשאננותו ולקחי המשבר לא יילמדו עד תומם. "יש בעיות במערכות הבנקאיות העולמיות", מודה פישר. "הם לא טיפלו בהרבה מאוד מהנכסים הבעייתיים. הם לא תיקנו את מערכות הפיקוח. אחרי משבר כזה - זה מפתיע. הבנקים חזרו לכוח הפוליטי שלהם".
למרות זאת, הנגיד דווקא מנסה להחמיא לעמיתו האמריקני, בן ברננקי, שזכה לביקורות קשות מאוד בארצו. "זה לא הוגן", הוא מגן על הנגיד האמריקני. "עד נפילת האחים ליהמן, הביצועים של ברנננקי באמת לא היו מאוד טובים, אך זה השתנה מאוד כאשר האמריקנים הבינו שהם נכנסו למשבר עמוק".
"אין בישראל בועת נדל"ן"
אנחנו בתחילתה של התאוששות, מצהיר פישר, אך עדיין לא בסופה. "יש לנו אבטלה גבוהה, בסביבות ה-8%", מציין פישר את האתגרים הצפויים. "אנחנו משק קטן שתלוי מאוד במשק העולמי. יצאנו מהמיתון, אבל זה לא אומר שאנחנו נצא ממנו באופן רציף".
הנגיד לא מתעלם גם מהביקורת כלפיו, בעיקר ביחס למאמציו למנוע היחלשות הדולר. "זה קורה בכל העולם", מתגונן פישר. "זו מגמה עולמית שאי אפשר להילחם בה. אנחנו מנסים להסתכל על שער החליפין האפקטיבי - השקל מול שאר המטבעות העולמיים - ושם יש סוג של יציבות. אני מקווה שברגע שנצא לחלוטין מהמשבר ונגיע למצב יותר טוב, לא נצטרך להתערב במטבע החוץ, חוץ מלעיתים רחוקות מאוד".
פישר גם לא מודאג מיצירתן של בועות, כמו בועת נדל"ן שעלולה להתפוצץ לנו בפרצוף. "ברגע שיש היצע והקבלנים בונים", מסביר פישר, "זה אומר שהורדת הריבית הצליחה. אנחנו שומרים לעצמנו את הרשות להעלות את הריבית, אם נראה בועות, או סיכויים להיווצרותן של בועות".
הכלכלנים אומרים שאנחנו בסופו של המשבר, אך גם פישר יודע שייקח עוד זמן עד שגם כולנו נגלה זאת. "הכלכלנים מזהים שהמצב משתפר, ברגע שנמצאים בנקודת השפל שממנה מתחילים לעלות", מסביר הנגיד. "האזרח ירגיש את השינוי באיחור של שנה".
מצפה שהטייקונים יוציאו כסף מהכיס
פישר לא דואג לחסוך בביקורת על הטייקונים הגדולים. אותם אנשים שעכשיו לא מצליחים להחזיר לאזרחים את אגרות החוב. "אנשים שמחזיקים את אגרות החוב צריכים לחשוב מה טוב להם", הוא ממליץ לאזרחים. "אם הם יחליטו שמה שמציעים להם בעלי החברות זה סביר, אז אין בעיה. רצוי שגם הבעלים ישלמו, שימכרו מניות. זה מפתיע אותי שבחלק מההצעות הם לא מציעים להוציא כסף מכיסם".
"גילינו שיש חולשות", מודה הנגיד בהתייחסו לשוק האג"ח והאשראי החוץ בנקאי. חייבים לטפל בזה. אני מקווה מאוד שחוץ מימי עיון, יצליחו כולם גם להפיק לקחים".
פרשה נוספת שפישר לא מתעלם ממנה היא המתיחות החריפה בינו לבין בנק הפועלים. "זה עניין של אמון", מסביר פישר. "אנחנו צריכים שהאנשים ינהלו את הבנק באופן זהיר. לא היה לנו את האמון הזה. תפקידנו לשמור על הכסף של הציבור, וזה בדיוק מה שעשינו".
יש אוצר מתפקד
לאחר תקופה ארוכה של חוסר ודאות פוליטית, שמח פישר לבשר כי סוף סוף יש אוצר שמתפקד. לאחר שהוא ראה כבר חמישה שרי אוצר מתחלפים, שמח הנגיד לגלות ממשלה שהעבירה תקציב עד סוף שנת 2010. לדבריו אחרי שנים של מלחמות בין בנק ישראל לאוצר, המצב כעת "הרבה יותר טוב". לפישר גם לא מפריע ששר האוצר יובל שטייניץ הגיע בכלל עם התמחות בפילוסופיה. "הוא למד מהר מאוד כלכלה", מחמיא לו הנגיד.
הוכחה נוספת להתאקלמותו של פישר בישראל היא העובדה כי גם הוא מבין שיש לו אילוץ גדול מאוד שמשפיע רבות על הכלכלה - הביטחון. "יש תחומים רבים שאם היה לנו יותר כסף להוציא עבורם, היינו עושים את זה", מודה הנגיד. "אנחנו חיים במדינה עם בעיות ביטחוניות מאוד גדולות. כל מדינה צריכה קודם כל לשמור על עצמה. להבטיח לאזרחים חיים בטוחים יחסית".
האם נראה אותו גם בעתיד? פישר מצליח להתחמק מהשאלה אם ימשיך לקדנציה נוספת בתפקיד. "נפלא לגור בארץ", אומר הנגיד שכמעט ולא ידע עברית כשרק נכנס לתפקיד. "יחד עם זאת, רוב המשפחה שלנו נמצאת בארה"ב. הילדים, המשפחות שלהם, הנכדים לא פה. צריך למצוא איזון בין כל הגורמים. לא יהיה קל להחליט".