המלצת משרד הביטחון שלפיה ייתכן שיופסק ייצור ערכות המגן העלתה את מפלס החרדה בקרב עובדי מפעל סופרגום, אחד משני יצרני ערכות המגן, שהמשיכו היום (ג') בינתיים בייצור. בעקבות הבהלה למסכות לפני כחודשיים והנחיית משרד הביטחון להגביר את קצב הייצור ואף גויסו 100 עובדים חדשים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"החל מאוגוסט, בתחילת המשבר עם סוריה, רכשנו מכונות הזרקה בעלויות גבוהות מאוד כדי לעמוד בכמויות הייצור שמערכת הביטחון דרשה מאיתנו", סיפר לחדשות 2 גולן גלעד, ראש תחום אב"כ בחברה. "שינינו את כל המפעל, עשינו רה-ארגון על מנת לעמוד בכמויות ובלוחות הזמנים".
עד אתמול ההנחיה הייתה להשלים את המיגון לכל אזרחי ישראל. כיום, רק ל-60% יש ערכות מגן. המלצת שר הביטחון להקפיא את הייצור תביא - כך מזהירים שני היצרנים, שלאון וסופרגום - לפיטוריהם של 500 עובדים.
"אנשים שעובדים כל כך הרבה שנים פה, מה הם יגידו לילדים שלהם? מה הם יגידו למשפחה שלהם?", תהה אורי יפת, עובד בקו הייצור של חברת סופרגום. "מי יקבל אותם בגיל כזה לעבודה? זאת בעיה".
"הגרעין המקצועי, שהוא גרעין בינלאומי, הוא מוקד ידע אמיתי של מהנדסים, דוקטורים בתחום הכימי והביולוגי, ניאלץ גם מהם להיפטר לאט לאט, וכל הידע יירד לטמיון", הבהיר גולן גלעד.
"ל-70% מהציבור אין מרחב מוגן דירתי"
ולא רק מסכות: מה עם החוק המחייב התקנת מסננים בכל בניית ממ"ד? ומה על הנשק הביולוגי שבידי סוריה, אנתרקס וריצין, שמסכות האב"כ האלו מגינות גם מפניו? סוריה שמתפרקת מנשקה הכימי דאגה שלא להכיל בשום הסכם התפרקות מהנשק הביולוגי שברשותה. ובכלל, מה הוביל לשינוי הקיצוני כל כך בעמדת מערכת הביטחון, רק חודשיים אחרי ההיסטריה שנראתה בתחנות החלוקה?
"לנוכח המצב החדש בסוריה ראוי לדון בריאיון הזה, כי כשמדברים על זה של-40% מהציבור אין ולא היו מסכות, גם כשהייתה מתיחות גבוהה יותר, צריך לזכור של-70% מהציבור עדיין אין מרחב מוגן דירתי", אמר השר להגנת העורף גלעד ארדן.
בקרוב תונח ההמלצה לאישור הקבינט הביטחוני, ובמפעלים ייאלצו ככל הנראה לבחון כיווני פיתוח וייצור חדשים.