תקציב המדינה לשנים 2013-2014 עלה היום (ג') להצבעה שנייה ושלישית בכנסת, בשורה של הצבעות שיימשכו כשבוע. בדיון השתלח שר האוצר יאיר לפיד במבקריו מספסלי האופוזיציה וקרא: "אתם חיים בלה-לה-לנד ובעולם פנטזיונרי שאין לו שום קשר למציאות. מאיפה הייתם מביאים את הכסף חוץ מהפנטזיה שהמצאתם לעצמכם?".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
הדיון על התקציב נערך, לאחר שורה של שינויים שהוכנסו בו בשבוע שעבר. בין השינויים: ביטול מס משפרי הדיור, ביטול מס עקרות הבית והפחתת הקיצוץ בקצבאות הילדים - בתמורה לקיצוץ רוחבי במשרדי הממשלה. בדיון הפתיחה היום אמנם נכח ונאם שר האוצר, אך רק כמה חברי כנסת בודדים השתתפו, וראש הממשלה בנימין נתניהו נעדר.
"זה תקציב שבו מעמד הביניים לראשונה עומד במרכז", אמר לפיד בנאומו. "אני שמח שיש אנשים שגילינו להם לראשונה מה זה מעמד הביניים. לפתע אפילו מרצ גילתה את מעמד הביניים, אני מברך אתכם על כך".
לדבריו, הפגיעה במעמד הביניים היתה בלית ברירה. "קודם לקחנו לישיבות, למשתכרי המשכורות הגבוהות, העלינו מסים לחברות הענק לראשונה מזה שנים - ובסוף לא הייתה ברירה ולקחנו ממעמד הביניים. זו הסיבה שלא הטלנו מסים גם על קרנות ההשתלמות, כי זו הקופה הקטנה של מעמד הביניים - הבר מצווה של הילד, החתונה של הילדה".
"הייתם ממשכנים את תל אביב?"
כשהוא תוקף את מתנגדיו הוסיף שר האוצר: "מאיפה הייתם מביאים את הכסף? מהצ'קים של החתונה? מאיפה הייתם סוגרים בור של 35 מיליארד שקל? מה הייתם עושים - מוכרים את חיפה? את ראשון לציון? ממשכנים את תל אביב?".
יו"ר מרצ, ח"כ זהבה גלאון, תקפה את לפיד וכינתה את התקציב: "סתם תקציב רע". היא מתחה ביקורת על הגזירות הכלכליות ואמרה, כי ניתן היה לעשות יותר כדי למלא את קופת המדינה באמצעות הרווחים הכלואים, מלחמה בתכנוני המס האגרסיביים ומלחמה בהון השחור.
"תקציב החינוך עלה ותקציב הבריאות עלה ותקציב הרווחה עלה", השיב לפיד בנאומו לגלאון, "דיברת על השכבות החלשות; לא נגענו בקצבאות הזקנה, לא נגענו בקצבאות הנכים, הוספנו 500 מיליון שקל לניצולי השואה, הוספנו הנגשה לנכים. האם אפשר לעשות יותר? בוודאי. נעשה יותר? בוודאי. אבל איננו יכולים לתת כסף שאין לנו. חלשים זקוקים לכלכלה חזקה".
יו"ר ועדת הכספים ח"כ ניסן סלומיאנסקי טען בדיון כי "תקציב דו-שנתי טוב לימים רגועים, אבל אין כאלה ימים". לדבריו, שנתיים הן זמן ארוך מאוד שבו אי אפשר לצפות את מה שקורה. "יכול להיות שבגלל שהיה תקציב של שנתיים ובאמצע היה מהפך כלכלי גדול, גילינו שאנחנו נמצאים בגירעון גדול מאוד".