הממשלה הנוכחית נבחרה על בסיס ההבטחה להוריד את יוקר המחיה, ולדאוג שהאזרחים יוכלו לשלם מעט פחות בכל ביקור בסופר. שנה אחרי יצאנו לבדוק מה נשאר מכל ההבטחות הגדולות.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בחלוקת העבודה בממשלה הזו מי שאחראים שקצת פחות יכאב לנו בכיס הם שר הכלכלה נפתלי בנט ושר האוצר יאיר לפיד. בהתחלה זה נראה היה מבטיח: בנט פתח את הקדנציה בהכרזה על הפחתת מחירי הלחם שבפיקוח, אחר כך הוא המשיך והוריד מכסים ותקנים, מהלך שאמור היה להוריד את מחירי המוצרים לכל בית.
אבל במבחן המציאות נאה שבנט ולפיד יודעים איך לקנות את קולות הבוחרים, אבל קצת שכחו מה זה לעשות קנית בסופר. "המחירים של מוצרי היסוד ממשיכים לעלות, המסים בישראל ממשיכים להדהד", אומר פרופ' ירון זליכה, ראש החוג לחשבונאות בקריה האקדמית אונו. "הפער במחירי מוצרי היסוד בין ישראל למערב הוא עשרות אחוזים בשעה שההכנסה שלנו נמוכה בעשרות אחוזים".
לפי נתונים של חברת המחקר נילסן שפורסמו רק בחודש שעבר, הממשלה הזו כנראה מצפצפת על כולנו. בשנת 2013 בלבד, 76% מהמוצרים בסופר התייקרו ב-6%. את השיאים רשמו הבירה שהתייקרה ב-11%, חלב עמיד ב-10% ולחם בלא פחות מ-8%. "יוקר המחיה הלך והאמיר", מסביר איציק אלרוב, מיוזמי מחאת הקוטג'. "אנחנו לא רואים שום תוצאות שבאות לטובת מעמד הביניים שבשמם יצאנו לבחירות".
אז מתי בכל זאת יגיע השינוי המיוחל? השר בנט מציע לכולנו להמשיך ולהתאזר בסבלנות. "הנושא של יוקר המחיה זה הרבה חורים בכיס, לא חור אחד גדול", הוא אומר בשיחה עם חדשות 2. "אנחנו עושים הרבה עבודה בתחום המזון כדי לאפשר ייבוא שיוריד בסוף את לחת המחירים. אז סבלנות, אנחנו מגיעים לזה ומורידים כבר את יוקר המחיה".
על רקע מחאת הקוטג', הגיעה השנה גם ההצהרה של שר האוצר כי מחירי הגבינה הלבנה והשמנת המתוקה יפחתו, אך ההחלטה מקבלת גם לא מעט ביקורת. "לקחת את המוצרים האלה ולהכניס אותם לפיקוח, זה אולי תהליך מהיר, אבל זה בכלל לא שינוי בכללי המשחק", אומרת מירב כהן, מנכ"לית תנועת אמון הציבור. "מה זה עוזר שמכניסים את המוצרים האלה לפיקוח כשכמעט כל המוצרים בתחום החלב מיוצרים על ידי אותה יצרנית".
השר בנט טוען: "מתחילים לראות את המחירים יורדים"
ההודעות לעיתונות של משרד הכלכלה לכל אורך השנה בישרו לנו שהשר בנט מקדם את המלצות ועדת קדמי, המלצות שאמורות לעודד את התחרות בענף המזון, ולהביא לשינוי אמיתי שלא נעשה כבר שנים. אלא שבינתיים ההמלצות טרם אושרו סופית, וייקח כנראה זמן רב עד שבכלל יורגשו בשטח. "אנחנו פותחים את השוק לייבוא, זה קשה. זה לא קורה בן לילה", מדגיש שר הכלכלה. "אבל עכשיו אנחנו רואים בתחום הנעליים, והתחום מוצרים שקשורים לשירותים ושלל מוצרים שהמחירים יורדים, עוד לא בהכל".
והייתה גם את ההבטחה הבלתי נשכחת של לפיד שאמר כי "עם 20 מנדטים, העלאת המסים הבאה לא תקרה". אחריה, החליטו להעלות את מס ההכנסה, גזירה שבסופו של דבר בוטלה. אבל למרות ההבטחות שלא להעלות מחירים ומסים, המע"מ עלה באחוז, המס על האלכוהול עודכן וייקר משמעותית את האלכוהול הזול, המס על הסיגריות ייקר את החפיסות, הארנונה גם היא ומחיר החשמל ב-6.3%.
אז שנה עברה והמחירים רק עלו, בממשלה מבטיחים שהמגמה תשתנה עוד בקדנציה הזו - חובת ההוכחה עליהם, החשבון בקופה - על כולנו.