בעקבות הפרסומים בדבר הכוונה לגבות תשלומי ארנונה על קברים - מבהירים במשרד האוצר כי "אין אמת בפרסום". בתגובה שפורסמה מטעם משרדו של לפיד נמסר כי ההמלצה היא להחזיר את המצב לזה שהיה לפני שנת 2010 - אז נשאה חברה קדישא בנטל המס.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"לאורך שנים רבות נדרשו חברות הקדישא לשלם ארנונה בגין שטחי בתי קברות הנחשבים חוקית כשטח בשימוש מועצה דתית כפי שמשלם כל גוף, החייב בארנונה, לרבות צה"ל על בסיסיו וכיוצא בזאת", לשון ההודעה.
"עד חודש יולי 2010", נכתב, "נדרשה חברה קדישא לשלם ארנונה על שטחי קבורה המנוהלים על ידה, תשלום שהופסק בעקבות חוק שאושר בכנסת ביולי 2010 ביוזמתו של ח"כ משה גפני, שהעניק פטור מתשלום ארנונה לחברה קדישא. כתוצאה מכך ירדו הכנסות הרשויות בעשרות מיליוני שקלים (כל רשות על פי נתוני הגבייה שלה)".
עוד צוין, כי "בהצעת התקציב 2013-2014 מציע משרד האוצר להשיב את המצב לקדמותו ולמנוע מהרשויות אובדן הכנסה. תעריפי הגבייה למי שמעוניין לרכוש חלקת קבר בחיים קבועים בחוק, ולא ניתנים לשינוי, אלא באישור הכנסת".
הרב אברהם מנהל, מנכ"ל חברה קדישא תל אביב, דחה מכל וכל את הטענות לעיל: "חברות הקדישא לא שילמו מעולם ארנונה על שטחי הקבורה. מדובר בטענה מקוממת ולא נכונה. המחזיקים בשטחי הקבורה ובקברים ובמצבות הן המשפחות. לחברות הקדישא אין שום יכולת או זכות להזיז נפטר או קבר ממקום למקום ולכן במקרה של הטלת חיוב הארנונה - הוא יושת על משפחות הנפטרים".
חברה קדישא: "גביית הארנונה - עד תחיית המתים"
מנכ"ל חברה קדישא אברהם מנלה, אמר כי לאנשי ארגונו לא תהיה ברירה, אלא לגבות את התשלום "עד תחיית המתים", כלשונו.
"לחברות הקדישא לא יהיה שום מנוס, אלא לבקש מכל משפחה לחתום על כך שחלקת הקבר תהיה בבעלותה ובחזקתה והיא תתחייב לשלם את הארנונה", אמר. "לפי החישובים שלנו, משפחה שיקירה קבור באחת מהערים הגדולות - תיאלץ לשלם בין 300 ל-400 שקלים בשנה וזאת בהתאם לגודל חלקת הקבר ולעיר שבה ממוקם הקבר".
מנכ"ל חברה קדישא תקף את החלטת האוצר ואמר כי הצעת החוק שמהווה חלק מחוק ההסדרים "אינה אלא מחטף, שאנו מקווים מאוד שהאוצר יירד ממנה כמה שיותר מהר. ההחלטה הזאת של המדינה לגבות ארנונה על חלקות קבר היא החלטה צינית שגובלת בגיחוך. זו גזירה שהאוצר החביא במסגרת חוק ההסדרים בעמוד 194, בתקווה שאף אחד לא ישים לב. צריך לראות את זה כמס לכל דבר".
"אנו עושים כמיטב יכולתנו לבטל את רוע הגזירה הזו", הדגיש מנלה. לדבריו, הדבר יפגע בכל אזרחי ישראל. "חייבים להבין, כי מדובר על ממוצע של כ-35 שקלים לחודש על כל חלקת קבר. יש ערים שיגבו הרבה יותר".