לאחר שחשפנו את העלמות המס בעסקים הקטנים, בדקנו איך נראה הכסף האבוד שמושקע במקלטי המס בחוץ לארץ ולא מושקעים בחינוך, בבריאות וברווחה של ישראלים רבים. חברות רבות מעדיפות משיקולי מס להשקיע או לפתוח חברת בת במדינות בהן שיעור מס החברות אפסי, על מנת להימנע מתשלום מס. אנחנו ביקרנו במקום כזה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
האי ג'רזי, גן עדן קטן עם נופים מרהיבים, משמש גן עדן גדול לחברות ומשקיעים זרים ומושקעים בו מאות מיליארדי דולרים שפטורים ממס. גם ראש הממשלה נתניהו החזיק שם בעבר חשבון בנק. זה אמנם חוקי ולגיטימי, אך מעלה שאלות מורכבות וחשובות. ארה"ב ומדינות האיחוד האירופי מפעילות לחצים רבים על מנת להחזיר את הכספים האלו למדינות בהן פועלות החברות.
שטחו של האי ג'רזי 116 קילומטרים רבועים, כעשירית מגוש דן, וגרים בו פחות ממאה אלף תושבים – בערך בסדר הגודל של כפר סבא. למרות מימדיו, באי פועלים לא פחות מ-30 הבנקים הגדולים, ובחשבונות מופקדים 150 מיליארד דולר – מתוכם 22.5 מיליארד בקרנות מקומיות ו-35 אלף חברות בינלאומיות רשומות. המרכז הפיננסי של האי מאכסן חשבונות של מנהיגים עולמיים, ספורטאים, מוזיקאים וגם אנשי עסקים שמשלמים את המס הכי נמוך שיש – 0%.
רשויות המס בבריטניה חשפו בשנה שעברה ש-620 אזרחים ישראלים החזיקו בחשבון בבנק הגדול ביותר באי – HSBC, והם אינם היחידים שנוקטים בתכנוני מס מתוחכמים על מנת לשמור על הרווחים בכיסם. גם חברי להקת הבנים "טייק דאת'" החזיקו חשבונות באי וגם קבוצת הכדורגל האנגלית ארסנל, שחסכה בכך כסף רב.
רמאות או מהלך כלכלי נבון?
גם העיתונאים הכלכליים באי מודים שהעסק חוקי אך מפוקפק. "יש מקרים שהם גבוליים מאוד, אבל אם תיפתח חקירה ייתכן שיגלו שהכל נעשה בהתאם לנהלים. האם זה בסדר? זה עדיין נתון לדיון ולא חד משמעי", הסבירו עיתונאים באי. "אנשים רבים נתפסו כמי שמרמים את השיטה כביכול, מכופפים את החוקים". הכל כשר ונבון כלכלית, אבל לא ממש פטריוטי. המדינות הקטנות האלה מושכות אליהן השקעות בינלאומיות בתמורה למס נמוך מאוד, אם בכלל.
לעומת מקלטי המס, שיעור מס החברות ברוב המדינות גבוה בעשרות אחוזים: הממוצע ב-OECD הוא 25.5%, בישראל 26.5%, בצרפת 34.4% ובארה"ב 39.1. בארץ, חברה בעלת רווח של מיליון דולר הייתה נפרדת מ-265 אלף שקלים, אך באי ג'רזי לא תאבד החברה אפילו שקל אחד. אבל לא רק האי ג'רזי במוקד העסקות – חברות רבות שעשו אקזיטים רשמו את הקניין הרוחני במקלטי מס, גם כדי להקל על גיוס הכספים.
הרבה צדדים מרוויחים מתכנוני המס היצירתיים - החברות הבינלאומיות שומרות על הכסף ומדינות קטנות הפכו ממקומות נידחים לבירות כלכליות בינלאומיות. עם זאת, גם מדינות אירופאיות מורידות את המיסוי למי שהן חפצות ביקרם: כוכבים רבים, כגון מיק ג'אגר וז'ראר דפרדייה, העבירו את כתובתם למדינות בשל שיקולי מס וגם טייקונים ישראלים כגון לב לבייב ברחו ללונדון משיקולי מס. ברשות המסים מעריכים שעשרות מיליארדי שקלים לא משולמים בגלל תכנוני מס, אך הרשויות לא מסוגלות לחקור לעומק את התופעה, ורוב הכסף נשאר מחוץ להישג ידן.
"כסף שחור" - סדרת כתבות מיוחדת: