ישראל תשמור כ-60% מעתודות הגז שלה לצרכים מקומיים ותתיר לייצא את היתר. בתום שלוש שנים של דיונים ועל רקע קמפיין ציבורי תתבקש הממשלה לאשר ביום ראשון הקרוב את הצעת ההחלטה המשותפת שיגישו ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר האנרגיה והמים סילבן שלום, שר האוצר יאיר לפיד ונגיד בנק ישראל סטנלי פישר.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
נתניהו ציין בהצהרה קצרה היום כי "אני מודה לכולם על העבודה הקשה. זה יום חשוב, מדינת ישראל קיבלה מתנה מהטבע, כמויות גדולות של גז. אחרי סדרת ישיבות ארוכות, החלטנו יחד להגדיל משמעותית את כמות הגז שתשמש את ישראל. זה יספיק לצרכים שלנו לפחות ל-25 שנה. זה איזון בין הצורך להבטיח מקור אנרגיה לשימוש אזרחי ישראל והצורך לייצא גז שממנו תפיק המדינה הכנסות שישמשו את אזרחי מדינת ישראל. ישראל צפויה לקבל כ-60 מיליארד דולר מייצוא הגז. נביא את ההחלטה לאישור הממשלה ביום ראשון הקרוב, אנחנו רוצים לאשר את הנושא תוך זמן קצר. אנחנו רוצים לייצא גז ולמלא את קופת המדינה במיליארדי שקלים".
השר שלום אמר כי "היום לפני 3 חודשים נכנסנו למשרדי הממשלה. עם כניסתי לתפקיד, נושא ההחלטה על הגז היה אחד החשובים שבו עסקתי. ביקשתי ללמוד אותו באופן מעשי ויסודי. במשך שנים השיח במדינת ישראל היה שיח ביטחוני אבל עכשיו צריך להסיח את השיח בסדר יום אזרחי-כלכלי. לאחר עיון מעמיק, הגענו לטעמי למסקנות הנכונות".
השר לפיד ציין כי "לממשלה הזאת יש מזל. הגז הוא נס שקרה למדינת ישראל אבל אנחנו צריכים לדאוג שהגז לא ישתלט עלינו. התבססנו על דוח ועדת צמח ועשינו שינויים. צריך להבין שההחלטה לייצא גז היא החלטה נכונה, וזה יכניס עשרות מיליארדי דולרים למשק הישראלי ב-20 השנים הבאות".
פרץ: "מגמה של שינוי - אך זה לא מספק"
השר להגנת הסביבה עמיר פרץ אמר בתגובה כי "ההחלטה היום היא עדות לכך שהכיוון שבו פעלה ועדת צמח היה כיוון שחייב שינוי, כפי שהמלצנו לאורך כל הדרך. טוב שמתחילה מגמה של שינוי, אך הדבר אינו מספק. על פי כל הבדיקות שלנו, הכמות שצריכה להישאר עבור ישראל היא 600 BCM, על מנת לתת מענה למעבר של שימוש בגז טבעי בכלל ענפי המשק - גם לאנרגיה, גם לתעשייה וגם לענף התחבורה. ענף התחבורה אינו מקבל את הכמות הנדרשת על אף שהוא הגורם המזהם העיקרי. אנו עומדים על כך שכמות הגז הטבעי לישראל לא תפחת מ-600 BCM".
יו"ר האופוזיציה שלי יחימוביץ' הגיבה היום על מסיבת העיתונאים של נתניהו: "חזינו כעת במיצג מביש של כניעה ללחצים אדירים של ענקי הגז, במסווה קלוש של החלטה מקצועית. במחטף, ובמהירות שאין לה כל הצדקה כאשר מדובר בהחלטה הגוזרת את עתיד הילדים שלנו - קיבלו ארבעה אנשים מבוססים ועשירים החלטה אשר תפגע ברוב המכריע של אזרחי מדינת ישראל.
ההחלטה שהתקבלה היא סביב המלצתו של שר האנרגיה סילבן שלום, שלפיה ישראל תקטין ל-40% את כמות הגז שתותר ליצוא, זאת בניגוד לעמדתה של ועדת צמח, שהמליצה להתיר כמות של 50% לייצוא. ההחלטה שצפויה לעבור לאישור הממשלה כבר בראשון הקרוב תעורר ככל הנראה התנגדות עזה מצד המתנגדים ליצוא וחברי השדולה בכנסת בראשות מנהיגת מפלגת העבודה ח"כ שלי יחימוביץ'.
סיעת התנועה של ציפי לבני הצטרפה לעצומה שעליה חתמו כ-60 ח"כים, ואשר קוראת לממשלה להעביר את ההכרעה הסופית בשאלת יצוא הגז לכנסת. גורמים במשק האנרגיה העריכו כי ההחלטה בנושא יצוא הגז התעכבה עד כה בשל רצונם של ראש הממשלה ושר האנרגיה להגיע להסכמה רחבה בין שרי הממשלה. נכון להיום השר להגנת הסביבה עמיר פרץ הוא זה שמוביל את ההתנגדות להמלצות הדוח. פרץ סבור כי יש להגדיל את כמות הגז שלא תותר לייצוא מ-450 - לפי דוח צמח - ל-600 BCM.