מעמד הביניים הישראלי עלה ביממה האחרונה לכותרות בעקבות הפוסט בפייסבוק של יאיר לפיד, שנתן דוגמה לזוג שמרוויח 20 אלף שקלים בחודש כ'מעמד ביניים'. גם במהלך הבחירות לכנסת ה-19 נדמה היה שכל מועמד ביקש לנכס לעצמו את הייצוג הבלעדי עבור אותו מעמד ביניים, הקורס תחת נטל השירות הצבאי ותשלום המסים. כחלק ממדור השאלה היומית, אנו מנסים לפענח מהו באמת מעמד הביניים, באמצעות ד"ר שלמה סבירסקי ממכון אדווה, החוקר את החברה הישראלית.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מי נכלל במעמד הביניים?
ההגדרה המדויקת למונח "מעמד הביניים" היא משקי בית שהכנסתם נעה בין 75% ל-125% מההכנסה החציונית ברוטו של משקי הבית שבראשם עומד שכיר. אצלנו, לעומת מדינות אחרות בעולם, השכבה הזאת הולכת קטנה עם השנים. אם בעבר היא הייתה שליש מכלל האוכלוסייה, כלומר 33%, היום היא עומדת על 27%.
איך מעמד הביניים בישראל לעומת העולם?
כשאנחנו משווים את מעמד הביניים הישראלי לעומת ארצות אחרות, כמו הולנד, צרפת, גרמניה ומדינות סקנדינביה, נראה כי המעמד הבינוני מכסה שכבה יותר גדולה של 60-40%. אם אנחנו רוצים חברה יציבה ודמוקרטית עלינו להגדיל את מעמד הביניים. בעקבות הגידול בפערים בהכנסות בישראל - הרובד הבינוני הולך ומצטמק.
האם ריקי כהן היא במעמד הביניים?
כאשר נוטים לשאול אדם לאיזה מעמד הוא שייך, הנטייה הכללית שלו תהיה לשייך את עצמו למעמד הביניים. בהצהרתו של לפיד על הגברת ריקי כהן מחדרה, הוא לקח מספר מצומצם של אנשים שהוא מכיר המרוויחים משכורות דומות - אבל זה לא באמת תואם את המציאות. מבחינת ההגדרה הסטטיסטית זאת טעות להגדיר את ריקי כהן כפי שהגדיר אותה לפיד - כשייכת למעמד הביניים. מעמד הביניים בישראל מרוויח בין 9,000 שקלים בחודש ל-16,000 שקלים. ריקי כהן של לפיד שייכת לעשירון השביעי כשמעמד הביניים מוגדר בין מעמד החמישי לשביעי.
האם שר האוצר טעה בנתונים?
גם בני זוג המרוויחים יחדיו 20 אלף שקלים בחודש מתקשים לעמוד תחת נטל המסים ויוקר המחייה. לפיד צודק בכך שאמר שמשק בית שמרוויח 20 אלף שקלים בחודש אינו מצליח לחסוך עבור דירה לילדים. אם ניקח את הנתונים שלפיד הציב עבור משק בית המרוויח כך, קשה לו יותר לממן את העלויות של גידול ילדים וגם את רכישת הדירות - ההוצאה הגדולה והעיקרית של משפחה בישראל. אמנם מהבחינה הזאת לפיד צודק אבל המציאות היא שמרבית הישראלים אינם מגיעים כלל למשכורות אותן ציין - מה שמצביע על מציאות עגומה הרבה יותר.
עוד במדור השאלה היומית: