ההסלמה במצב הביטחוני בדרום עומדת להימשך, ככל הנראה, גם בימים הקרובים. רוב העיריות והמועצות באזורים מוכי הרקטות כבר הכריזו שמחר לא יתקיימו לימודים. מה עושים הורים לילדים שצריכים לשמור עליהם ולא מגיעים לעבודה?
עו"ד רמי לנדא, שותף במשרד מיתר, ליקוורניק, גבע & לשם ברנדויין ושות', האחראי על תחום דיני העבודה במשרד, משיב.
האם עובד מחויב להגיע לעבודה למרות המצב הביטחוני?
כל עוד לא מכריזים על מצב מלחמה, או מצב חירום בעורף, חייבים העובדים להתייצב לעבודתם כרגיל. כאשר יש הכרזה על מצב חירום מתלווה לכך בדרך כלל חתימה על הסכם קיבוצי, שמחייב את המעסיקים לשלם כסף לעובדים שלא מתייצבים ליום העבודה ומנגנון פיצוי למעסיקים. הסכם קיבוצי כאמור, מורחב אוטומטית בהתאם לחוק הגנה על עובדים בשעת חירום. אם יוכרז מצב חירום שכזה ואם ייחתם הסכם קיבוצי מתאים - הכסף שינוכה מהמשכורת, יכול שיהיה מוחזר לעובד רטרואקטיבית, בהתאם לקביעות ההסכם.
מה קורה אם המעסיק עצמו סוגר את מקום העבודה?
אם המעסיק סגר את שערי מקום העבודה, עליו לשלם לעובדים שכר רגיל. בסיטואציות שונות מתקבלות הטבות שונות מגופים ממשלתיים.
אם מקום העבודה סגור, לדוגמה מורה העובדת בבית ספר שבו לא מתקיימים לימודים, ייתכן וניתן יהיה לטעון כי לעובדת מגיע שכר. בדרך כלל במקרים בהם יוצאת הוראה האוסרת על הגעה למקום העבודה, המדינה מפצה את המעסיקים במועד מאוחר יותר.
איך המעסיק יכול לעזור לעובדים לא להפסיד כסף וימי עבודה?
המעסיק יכול להכריז על חופשה מרוכזת לעובדיו בתשלום לתקופה של עד 7 ימים, אך צעדים אלה נחשבים למוגבלים ויכולים להיות מיושמים רק בתנאים מסוימים ובכפוף לכך שלעובדים עומדת יתרת ימי חופשה בזכות.
אז מה כן אפשר לעשות, אם העובד חייב להישאר בבית?
על מנת להקטין נזק כלכלי, ניתן לנסות לממש ימי חופשה ולקוות שיום אחד יוסדרו באמצעות הסכם קיבוצי, זכויות העובדים באופן רטרואקטיבי. אך בסופו של דבר זה תלוי במעסיק אם הוא עובד "ביי דה בוק", הכסף יירד ממשכורות העובדים אם הם לא יתייצבו לעבודה.