חברות נמל חיפה ונמל אשדוד מהוות קבוצות ריכוז במתן שירותי פריקה וטעינה של מכולות מקומיות בקווי הובלה ימיים - כך קבע היום (ד') הממונה על ההגבלים העסקיים דוקטור דיויד גילה, בתום שימוע שערך לחברות הנמל.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
ההכרזה על קבוצות ריכוז היא צעד תקדימי שנקט הממונה, ומטרתה להסמיך אותו לתת הוראות לחברות הנמל כדי למנוע פגיעה בציבור ובתחרות וכן על מנת ליצור תנאים להגברת התחרות. "בכוונתי להורות לחברות הנמל שלא ינקטו בכל פעולה שיש בה כדי לסכל, להפריע או להקשות על כניסתו לשוק או פעילותו של מפעיל נוסף של הנמלים החדשים המתוכננים ליד חיפה ואשדוד", אמר גילה.
הממונה ציין כי החלטתו מגיעה נוכח חשיבותו הרבה של שוק שירותי הנמל לכלכלת ישראל ונוכח החשש לפגיעה בתחרות, על רקע הקמתם הצפויה של מסופי נמל חדשים. "עבור מרבית לקוחות שירותי הנמל בישראל, נמל חיפה עשוי להוות תחליף לנמל אשדוד ולהפך, אולם מלבד שני הנמלים לא עומדת ללקוחות אפשרות ממשית של העברת סחורות בדרך היבשה או דרך נמל אחר כמו נמל אילת", אמר גילה.
גילה קובע כי בין הנמלים מתנהלת "תחרות מועטה" זאת בשל חסמי מעבר גבוהים, וכן בשל העובדה כי נתחי השוק של שתי החברות דומים מאוד ושהן מספקות שירותים דומים למספר רב של לקוחות.
בנט: "לישראל תלות מוחלטת בנמלים"
גורמים המזוהים עם ההסתדרות אמרו כי החלטת הממונה היא התערבות נוספת של הממונה במו"מ בין המדינה לעובדים במטרה לסייע למדינה להשיג את מטרותיה. חברת נמל אשדוד טענה בפני הממונה כי תהיה בעמדת נחיתות בתחרות בינה לבין הנמל הפרטי החדש, משום שלא יהיו לה תשתיות לפרוק ולהטעין את אניות המכולה הגדולות.
שר הכלכלה, נפתלי בנט, התייחס אף הוא לקביעת הממונה על ההגבלים ואמר כי "ההכרזה על הנמלים חיפה ואשדוד כקבוצת ריכוז תבטיח בראש ובראשונה תחרות, תחזק את צעדי הממשלה ותמנע את התלות של היבואנים והיצואנים בנמלי הים".
"ישראל היא אי, לא במובן הגיאוגרפי אלא במובן הכלכלי, ועל כן התלות שלה בנמלי הים היא כמעט מוחלטת", הדגיש בנט. "הצעד הזה יהווה נדבך נוסף במהלך ליצירת תחרות בנמלים ויבטיח שחברות הנמל והעובדים לא יעמדו בין צעדי הממשלה לבין תחרות. חוסר התחרות מטיל על הציבור הישראלי נטל עודף יקר מאוד בהיקף של מאות מיליוני שקלים בשנה".
לדברי בנט, הכרזתו של הממונה על ההגבלים תשפר את השירות אותו יקבלו האזרחים מהנמלים. "ייקח מספר שנים עד שנרגיש במשמעותו של צעד זה, אך היא בוא תבוא: שירות משופר, תפעול מהיר יותר, עלויות נמוכות יותר - כל זה יוביל להורדת מחירים לאזרח ולהקלה על יצואני ישראל", הסביר בנט.