המועמד המוביל לתפקיד נגיד בנק ישראל הפרופ' מריו בלכר, מגיב לחשיפה שלפיה הוא אחד הנתבעים בתביעה ייצוגית שהגישו בתחילת השנה משקיעים נגד חברת הנפט הארגנטינית שהולאמה בשנה שעברה על ידי נשיאת המדינה. "לא מדובר בתביעה פלילית", אמר בלכר לגלובס. "מעולם לא קיבלתי הודעה על עצם התביעה וגם לא דירקטורים נוספים בחברה".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בשנה שעברה החליטה נשיאת ארגנטינה בצעד חרגי ובאופן חד-צדדי להלאים את חברת YPF, שהייתה באותה עת חברה שנסחרת בבורסה. המהלך הזה גרם להפסדים כבדים של כמה מוסדות פיננסים משמעותיים במדינה הדרום אמריקנית. כשנשאל בלכר כיצד הוא מרגיש בעקבות הפרסום על דבר התביעה ענה בתמציתיות. "אני מרגיש מצוין", אמר והוסיף: "אני שמח להיות בארצי".
בלכר הוא אחד מ-80 אנשים וגופים שנגדם הוגשה התביעה הייצוגית שהגישה קרן פנסיה אמריקנית בשם Monroe. יחד עם בלכר ניתן למצוא גופים כגון JP מורגן, קרדיט סוויס וגולדמן זאקס, ששמותיהם מופיעים בתביעה.
לטענת התביעה, YPF הטעתה ולא חשפה כראוי את הסיכונים שבהשקעה בה כאשר פרסמה תשקיף להנפקת תעודות הסל של החברה ב-2010.
"התביעה הוגשה רק לאחר שהחברה הולאמה"
עוד טוענת התובעת, כי בתשקיף לא צוין כי ממשלת ארגנטינה איימה להלאים את YPF אם לא תעמוד בהסכמיה עם המדינה להגדיל השקעותיה בשטחי ארגנטינה ולבצע צעדים נוספים. בעקבות ההלאמה כאמור, צנח ערך תעודות הסל של החברה ב-68% תוך יומיים, אל מתחת למחיר ההנפקה.
"התביעה הוגשה רק לאחר שהחברה הולאמה, וכתוצאה מכך כלל הדירקטורים 'שוחררו' מתפקידם. לכן, לא מדובר למעשה בתביעה אישית", אומר היום המועמד המוביל לתפקיד הנגיד. "מדובר בתביעה ייצוגית די המונית. יחד איתי מוזכרים כמה עשרות דירקטורים, אך גם גופי השקעה הגדולים ביותר בעולם, לרבות מורגן סטנלי, קרדיט סוויס וגולדמן זאקס".
לדבריו, "ציינתי בפני ועדת טירקל, בשני מקומות שונים בטופס, על קיום התביעה הזו", וזאת נציין, על אף שמעולם לא קיבל אותה לידיו. בלכר מבקש עוד להבהיר, כי "כפי שניתן לבדוק בפרוטוקולים, הייתי דווקא מאלו שלא תמכו בחלוקת הדיבידנדים ונמנעתי מלהצביע בעדם". כמו כן הוא מציין, כי מעולם לא חתם על מסמכים הקשורים להנפקת החברה.
לפי ההערכות, דבר התביעה אינו צפוי להשפיע על החלטתה של ועדת טירקל, ולא צפוי להוות מכשול למינויו ולאישורו, במיוחד לאחר שדיווח לה על כך. לבלכר לא הייתה נגיעה בהלאמה, ובסופו של דבר הטענות נגד הנתבעים הן בדבר חוסר התראה מספקת על האפשרות להלאמה.
כזכור, הקרב על תפקיד נגיד בנק ישראל הפך בשבועות האחרונים לפארסה של ממש. תחילה החליטו ראש הממשלה נתניהו ושר האוצר לפיד על מינויו של הפרופ' יעקב פרנקל לתפקיד, אך זה הסיר את מועמדותו לאחר שפורסמה פרשת החליפון בדיוטי פרי בהונג-קונג. המועמד הבא היה הפרופ' ליאו ליידרמן שהחליט גם הוא מסיבות לפרוש, כשברקע טענות שונות ופנייה לוועדת המינויים.