ועדת ששינסקי. תמלוגי הגז. חברות הקידוח. רוב הציבור בישראל לא שמע את המושגים האלה, ועדיין - מדובר באחד המאבקים הכלכליים הגדולים של השנים האחרונות.
שותפויות הגז שהשקיעו ומשקיעות כספים בקידוחי הגז של יצחק תשובה, "תמר" ו"לוויתן", פרסמו היום סקר שערך עבורם מכון "דחף" של מינה צמח, ולפיו רוב הציבור שמכיר את הנושא - תומך בהם ולא במסקנות ועדת ששינסקי.
לפי מסקנות הוועדה, המשקיעים וחברות הקידוח ישלמו יותר מיסים על הגז והמיסים יועלו באופן רטרואקטיבי. תוצאות הסקר, שנערך ב-48 השעות האחרונות בקרב 463 אנשים, מעלות כי 45% מהציבור סבורים שהעלאת המיסוי "אינה הוגנת כלפי משקיעים".
כמעט 50% לא יודעים בכלל במה מדובר
כששאלו את המשיבים בסקר על שני המשפטים - "העלאת המיסוי אינה הוגנת כלפי המשקיעים" מול המשפט "המיסוי עד כה היה נמוך יותר בהשוואה לחלק ממדינות העולם", בחרו 44% במשפט השני. נתון נוסף שנטה לטובת המשקיעים, הוא שקרוב ל-66% מעדיפים עצמאות אנרגטית על פני העלאת המיסוי.
כשבוחנים את תוצאות הסקר, ניתן לראות כי לבסוף, כמאתיים מהנשאלים, כמעט חצי, לא ידעו כלל במה מדובר.
הסקר שפרסמו משקיעי הגז מנוגד לסקר שפרסם בשבוע שעבר משרד האוצר. הסקר של האוצר הראה ש--61% מהציבור מכיר או שמע על ועדת ששינסקי. 81% ענו שמסקנות הוועדה צודקות ונוטות לטובת המשקיעים או חברות הקידוח, בעוד 19% בלבד טענו שהמסקנות לא מוצדקות ופוגעות בזכויותיהם של היזמים.
מאבק תקשורתי - גם דרך הסקרים
אז איך נוצר הפער הגדול? התשובה, כנראה, טמונה בעובדה שמדובר מעל הכל במאבק תקשורתי בין חברות הקידוח לבין משרד האוצר וועדת ששינסקי, שבחנה את המיסוי. כל צד מנסה למשוך את דעת הקהל הציבורית לכיוונו, גם דרך הסקרים.
כשבוחנים את ניסוחי השאלות בסקרים, לדוגמה, אחת השאלות נפתחת בהצהרה: "ההמלצות של משרד האוצר לשנות את תנאי הרישיון והעלאת המיסים בצורה רטרואקטיבית, באו לאחר שחברות הגז השקיעו מיליארדי שקלים מכספם הפרטי".
גם באוצר ניסחו שאלות בצורה בעייתית. הנבדקים בסקר שלהם נשאלו, "האם אתה תומך בהעלאת המיסוי על חברות הגז והנפט לטובת כלל הציבור?", וכמובן שרוב המשיבים, מי שהכיר את עבודת הוועדה וגם מי שלא, ענו "כן".