שביתת החקלאים יצאה לדרך הבוקר בשעה 11:00 ובשווקים מודאגים: מחירי הירקות והפירות מרקיעים לשחקים ובעלי הבסטות חוששים שכבר מחר השוק יהיה סגור מפני שלא תהיה סחורה טרייה למכירה.
"המצב מייאש, המחיר של העגבניה כבר עולה יותר מהדלק. זה מוגזם. אם מחר לא יביאו סחורה טרייה בסוף יתחילו להבריח מהשטחים", אמר לחדשות 2 רמי, בעל בסטה בשוק הכרמל בתל אביב. "אני כועס על החקלאים שמנהלים את העסקים שלהם בטלפון, אני לא מבין לאן הם רוצים להגיע".
החקלאים מוחים על החלטת הממשלה לקצץ במכסת העובדים הזרים לחקלאות. כיום מאושרים 28 אלף עובדים זרים, החקלאים טוענים כי חסר להם כ-4,000 עובדים וכעת הממשלה מבקשת לקצץ ב-15 אלף עובדים מאושרים.
השביתה החלה כהתארגנות של קבוצה גדולה של חקלאים ואליה הצטרפו כל ארגוני החקלאים לרבות התאחדות חקלאי ישראל. בשבוע שעבר נודע כי גם השווקים הסיטונאים הצטרפו לשביתה ולא יפעלו. בעקבות השביתה תופסק אספקת פירות, ירקות, ביצים, חלב, דגים ועופות וכן יסגרו המשחטות לעופות ובקר.
קונה בשוק הכרמל בתל אביב אמר הבוקר לחדשות 2 באינטרנט כי המדינה צריכה לעזור לחקלאים. "הכלכלה שלנו לא צריכה להיות תלויה במדינות השכנות. מדינה שלא מייצרת את האוכל שלה אין לה זכות קיום בעולם. מחר אנשים יישארו רעבים, לא יהיה מה לקנות".
רמי, בעל בסטה בשוק סיפר כי המצב מייאש. "המחיר של העגבנייה כבר עולה יותר מהדלק, זה מוגזם. אני כועס על החקלאים שמנהלים את העסקים שלהם בטלפון. אני לא מבין מה הם רוצים לאן הם רוצים להגיע", אמר.
"נחכה שתיגמר הסחורה בשווקים"
"החקלאים ישווקו את הסחורות עד 11:00 ואחר כך כל אחד ישווק עד שיגמור את הסחורה. רצינו שיתארגנו קצת. יש משפחות, יש תינוקות. זו לא שביתה של מזוודות בשדה התעופה", הסביר יעקב נוימן, ממנהיגי מאבק החקלאים.
"יש כל מיני סיטונאים שיגמרו כל מיני מלאים אבל זה בטל בשישים כי הסחורה תיגמר ברגע. גם רשת שיווק שתהיה לה סחורה, היא תשים על המדפים אבל אנחנו יודעם שהסחורה תיגמר מאוד. הרי מדובר במאות משאיות ביום שמשווקות סחורה", אומר נוימן. "100% מהמגזר החקלאי ישבות והחריגים המעטים הם אולי החקלאים הערביים", הוסיף נוימן.
החקלאים החליטו כי במידה והממשלה לא תיענה לדרישותיהם, השביתה תוארך עד לסוף השבוע הבא. כזכור, החקלאים הודיעו בשבוע שעבר כי השביתה תתקיים בימים שני, שלישי ורביעי בלבד בשבוע הבא.
"נחכה שתיגמר הסחורה בשווקים"
משרד האוצר: הממשלה עמדה בהסכם
ממשרד האוצר נמסר בתגובה לשביתה כי "בניגוד לטענות הנשמעות, ממשלת ישראל עומדת בהסכם שנחתם עם נציגי החקלאים. על פי הסכם זה, ניתנו בשנת 2010 כ-26 אלף רישיונות לעובדים זרים חוקיים בתחום החקלאות. בפועל בחרו החקלאים, מסיבות שלהם, להביא לארץ רק 24 אלף עובדים זרים חוקיים".
עוד נמסר כי "ישיבה שנערכה לאחרונה עם נציגי החקלאים סוכם כי יוקם צוות משותף אשר יבחן בתוך שבועיים את הפערים בין המדינה לחקלאים וכן ייבחנו צעדים נוספים שעיקרם סיוע לחקלאים. לאור ישיבה בונה זו לא נותר לנו אלא להצר על כך שהחקלאים החליטו בכל זאת לצאת לשביתה בת שלושה ימים ולגרום נזק מיותר לציבור בישראל".
במשרד החקלאות הודיעו כי "שר האוצר, יובל שטייניץ נענה לבקשת שר החקלאות, שלום שמחון, ויזמן בדחיפות את שרי הפנים והחקלאות לדיון בנושא העובדים הזרים לענף החקלאות, זאת במטרה לצמצם את הנזק שיגרם למשק ולמשקי הבית".
"שר האוצר אמר לשר החקלאות כי ההסכמים עליהם חתם האוצר יכובדו ואם יש פער בין מספר העובדים שנקבע בהסכם לבין זה הקיים בפועל יש להשלים פער זה במהירות", לשון ההודעה.