הלחץ עשה את שלו: על רקע מחאת האפודים הצהובים שפרצה בעקבות ההתייקרות הצפוייה במחירי החשמל, שר האוצר החליט לוותר על העלאת המס על פחם שתוכננה ל-2019 על מנת לצמצם את ההתייקרות המתוכננת, כך פורסם הערב (רביעי) לראשונה בחדשות Online.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
המדינה הייתה אמורה לקבל כ-300 מיליון שקלים מהעלאת המס, שעיקרו היה מוטל על חברת החשמל. בעקבות ההחלטה של כחלון, המדינה מוותרת על הכנסות אלה לחברת החשמל והכסף ישמש לצמצום ההתייקרות המתוכננת של החשמל. בנוסף, חברת חשמל אמורה לקבל במסגרת תביעה משפטית שניהלה נגד חברת סימנס העולמית סכום של כ-400 מיליון שקלים. הסכום שחברת החשמל תקבל מהתביעה הזאת, בתוספת ויתור המדינה על הכנסות מפחם, אמורים לצמצם את התייקרות החשמל בחצי, וההערכות הן שהתעריף יעלה בכ-3% ולא בכ-6.5% כפי שתוכנן בתחילה.
במקביל, משרד האוצר יבצע כמה צעדים נוספים על מנת לבלום את ההתייקרות במשק: במסגרת הבנות עם חברת החשמל, תבוטל העלייה במס הבלו על הדלק, מה שאמור להפחית את עלות ייצור החשמל ובכך להוריד את המחיר. כמו כן, כחלון לא מתכוון לחתום על העלייה במחירים המפוקחים בענף החלב.
"כפי שהתחייבתי בימים האחרונים, אני שמח לבשר היום כי גל ההתייקרויות הנוכחי נבלם", מסר שר האוצר משה כחלון. "הפחתת יוקר המחייה הינו נושא מרכזי במדיניות שאנחנו מובילים כבר ארבע שנים. אזרחי ישראל לא צריכים לשאת עליות מחירים שאינן מוצדקות. משרד האוצר ימשיך לפעול להפחתת יוקר המחיה בכל תחום, כפי שפעלנו בארבע השנים האחרונות, לטובת אזרחי מדינת ישראל".
נוסף על כך, מנכ"ל אסם ויו"ר החברה, נפגשו עם השר כחלון אמש לדיון לילי, שבמסגרתו נציגי האוצר הסבירו על פעילותם מול רשות החשמל על מנת למתן את העלייה. בעקבות הפגישה אסם החליטה לדחות את עליית המחירים הצפויים.
משרד האוצר גם בוחן אפשרות לבטל מכסים על שורת חומרי גלם המשמרים את אסם לייצור מוצריה בישראל. בעקבות זאת החליטה הנהלת אסם לדחות בשלב זה את עליית המחירים הצפויה. דחיית התהליך הגיעה אחרי הקריאה של ראשי מחאת האפודים הצהובים לחרם צרכנים על אסם.
ממובילי מחאת האפודים הצהובים נמסר: "נצחון ראשון במאבק האפודים הצהובים בישראל. רק לפני פחות משבוע התחיל המאבק האזרחי נגד יוקר המחייה והעלאת המחירים הבלתי שפויה במשק. לאחר ההפגנה ביום שישי, המשיכו והצטרפו אנשים. יחד החרמנו את חברת אסם, שהיא רק אחת מ-5 החברות החולשות על השוק הישראלי. התאחדות הסטודנטים הצטרפה למאבק וכן גם ארגון 'לתת'. שלושה ימים לאחר מכן, על אף פנייה של הנהלת אסם, אלינו בניסיון להפסיק את החרם ולהיפגש עמנו, לא נענינו לבקשתם וכפי שהוכחנו הלחץ הציבורי עובד".